Fokus

Zašto se Trampov tabor raduje Timu Volcu: Potpredsednički kandidat demokrata ima prednosti, ali i mnogo "prljavog veša"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/08/2024

-

07:01

Zašto se Trampov tabor raduje Timu Volcu: Potpredsednički kandidat demokrata ima prednosti, ali i mnogo "prljavog veša"
Zašto se Trampov tabor raduje Timu Volcu: Potpredsednički kandidat demokrata ima prednosti, ali i mnogo "prljavog veša" - Copyright Tanjug AP/Matt Rourke, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Imenovanje guvernera Minesote Tima Volca (60) za potpredsedničkog kandidata na izborima u novembru od strane Kamale Haris je iznenadilo američku javnost jer nije važio za prvog favorita, a stiče se utisak da je obradovalo republikance, jer im je mnogo lakše da napadaju belog progresivnog levičara, sa ne baš sjajnim rezimeom.

Naime, mnogi su predviđali da će na njegovom mestu biti guverner Pensilvanije Džoš Šapiro, kao predstavnik "mejnstrim" centrističke struje Demokratske stranke, iz birački "prevrtljive" države odakle je i predsednik Džozef Bajden, jer bi tako lakše osigurali pobedu u toj državi. Kao drugi razlog spominjalo se balansiranje veoma liberalne politike Kamale Haris, sa više biznis orijentisanim pristupom, imajući u vidu da je Šapiro podržao dobijanje nafte frakingom.

Tanjug AP/Matt Rourke

 

Treći razlog je njegova jevrejska veroispovest i pro-izraelski stav, kao "kontra-teža" kritikama Tel Aviva od strane Haris, ali i otežavajuća okolnost za republikance, jer bi morali da napadaju potencijalno prvog Jevreja u Beloj kući, koji oštro proziva Hamas i podržava "pravo Izraelaca na odbranu".

Sada je sve to palo u vodu jer je Volc politički maltene identičan kao Haris, pa nije čudno što republikanci slave "brljotinu" svojih rivala, koja im je dala mnogo "municije" za medijsku kampanju, posebno u neopredeljenim državama. Njihovi stratezi već su krenuli sa kampanjom za diskreditaciju malo poznatog guvernera, kojeg vide kao radikalnog levičara, koji mašta da jednog dana bude deo "priobalne elite" (najrazvijenije oblasti SAD su na obalama Pacifika i Atlantika).

"Taj lik je uradio toliko stvari, on će biti poklon u neopredeljenim državama. To je sjajno za našu stranu jer su zaista zabrljali", rekao je za Politico Dejv Karni, lider jednog od pro-Trampovih "superpakova" (političkih komiteta) "Očuvajmo Ameriku".

Prednosti Volca u odnosu na Šapira

Interesantan je način na koji je Volc izabran jer, sudeći po izjavi neimenovanog člana Šapirovog tima, razgovor Haris i guvernera Pensilvanije u nedelju nije najbolje prošao i svi su imali "loš osećaj". Nisu se pojavile neke konkretne kritike, osim izjave drugog, naravno opet neimenovanog, demokrate da je Šapiro previše bombastičan što je navodno kontraproduktivno.

Tanjug AP/Joe Lamberti

 

Nasuprot njemu, Volc je ostavio jako dobar utisak, iako je prethodno minimalno komunicirao sa aktuelnom potpredsednicom. Kako piše Politico, njoj su se svidela njegova dostignuća u Minesoti, koja bi htela da kopira na federalnom nivou, pre svega u oblastima reproduktivnog zdravlja, plaćenih odmora, poreskih olakšica za roditelje i kontrole vatrenog oružja. Takođe je zadivila njegova biografija, jer je kao bivši profesor srednje škole, trener američkog fudbala i veteran uspeo da preokrene pro-republikanski okrug trci za Predstavnički dom Kongresa 2006.

Demokratama se takođe sviđa što je Volc vešt komunikator, koji republikanskog kandidata Donalda Trampa i njegovog potpredsedničkog kandidata Džejmsa Dejvida Vensa naziva "čudnim" umesto "pretnjom za demokratiju" što je uobičajeno. Naime, on tako nastoji da ih nipodaštava umesto da im daje na značaju.

Neke demokrate pritom ne smatraju da je "ranjivost" Volca na prozivke o levičarskom ekstremizmu problem već prednost jer smatraju da on izluđuje republikance i da su napadi na njega predvidivi. Inače, kritikovan je zbog podrške "otvaranju granice za migrante", nedovoljno oštrog stava prema kriminalu, podrške univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti, zalaganja za finansiranje abortusa novcem iz budžeta, protivljena fosilnim gorivima...

Volc se uklapa i uz slabo definisanu kampanju "dobrih vibracija" Kamale Haris, koja se poprilično razlikuje od konkretnih stvari u ponudi suprotnog tabora. Njega, kako piše BBC, odlikuje prijemčivost Srednjeg zapada, što je arhetip ljubaznog i prijateljski nastrojenog čoveka iz naroda. To odražava i njegov imidž proćelavog, debeljuškastog i razbarušenog "dekice", za razliku od Šapira koji je uvek uglađen, profesionalan i odaje negativan stereotip o političarima.

Kao još jedna prednost navodi se i Volcov stav o ratu u Gazi, jer demokrate žele da kritikama Izraela "kupe" glasove mladih, muslimana i manjina, ali ne prete toj zemlji nikakvim posledicama kako ne bi izgubili donore u kampanji i dali dodatni povod za napade republikancima. 

On je osudio napad Hamsa 7. oktobra i posle se nije mnogo oglašavao, ali je rekao da situacija u Gazi ne može da se toleriše i podržao rešenje dve države, što je, iz perspektive političkog marketinga, taman dovoljno da "poništi" to što je ranije u Kongresu glasao za pro-izraelske rezolucije.

Iako je uobičajena taktika da potpredsednički kandidat dolazi iz podeljene države, kako bi doneo prevagu, Volcova Minesota je "plava" to jest demokratska država, ali demokrate veruju da bi on mogao da utiče na glasove u neizvesnijim državama Srednjeg zapada poput Mičigena i Viskonsina.

Bez obzira na ove argumente kampanja Haris-Volc će sada morati da istrpi "bombardovanje" republikanaca, a vatru je među prvima otvorio Vens, rekavši da je potpredsednica SAD poklekla pred krajnjom levicom.

"On je zaista kandidat krajnje levice. On je zaista krajnje levičarski guverner, ali činjenica da ga je Kamala Haris izabrala, mislim da pokazuje zaista, stvarno lošu procenu i da ona nema ono što je potrebno da bude predsednica Sjedinjenih Država. Ova odluka, odabir Tima Volca, još je jedan znak da joj nije stalo do toga šta misli američki narod. Njoj je samo bitno da se povinuje krajnje levim radikalima unutar svoje partije. To je zaista sraman trenutak za Kamalu Haris", rekao je Trampov kandidat za potpredsednika na televiziji Fox i dodao kako veruje da su "antisemiti" u Demokratskoj stranci uticali na ovaj izbor.

AP Photo/Julia Nikhinson

 

Volc se "zamrzao" dok je Mineapolis goreo

Glavne ose napada na Volcov rezime su slab odgovor na nerede u organizaciji pokreta "Crni životi su važni" (BLM) u Minesoti 2020. zbog snimka smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom hapšenja u Mineapolisu, kao i drakonski odgovor na pandemiju kovida-19 uz stroge "lokdaune" i ograničenja.

U maju 2020. ulicama Mineapolisa harale su nasilne grupe pljačkaša i vandala koje su palile vozila, prodavnice i druge objekte, brzo savladavši lokalne policijske snage. Dva dana nakon Flojdove smrti gradonačelnik Džejkob Frej zahtevao je da se rasporede jedinice Nacionalne garde Minesote kako bi uspostavila red. U roku od nekoliko sati šef policije poslao je pismeni zahtev guverneru Volcu za 600 vojnika, ali je on tek sutradan popodne potpisao izvršnu naredbu o slanju Nacionalne garde, piše New York Times.

"Bilo mi je očigledno da se zamrzao pod pritiskom, pod tragičnim dešavanjima, dok je imovina ljudi spaljivana“, rekao je republikanski senator iz Minesoote Voren Limer, koji je pomogao u vođenju komiteta za istragu odgovora na nemire. 

profimedia

 

On je sugerisao da su "lične simpatije" Volca prema demonstrantima možda odložile snažan odgovor.

Neubedljiv odgovor Volca kako veruje da su se svi trudili da postupaju najbolje što mogu dolio je ulje na vatru, pa su mnogi kritičari tvrdili da je njegov spor odgovor doprineo širenju i produžavanju haosa na ulicama.
 
"Guverner Volc je imao mogućnost i dužnost da upotrebi silu i organe reda da zaustavi kriminalno nasilje, ali nije to učinio. Guverner Volc nije bio voljan da učini ono što je bilo neophodno da se nemiri odmah zaustave jer je vodio filozofsku debatu o tome da li treba upotrebiti silu da se zaustavi nasilje“, navodi se u izveštaju Senata Minesote o neredima iz 2020.
 
Republikancima naklonjeni Fox News je čak objavio tekst pod naslovom "Partija gradova u plamenu" posvećen Volcovom i uopšte odnosu demokrata prema razornim rasnim nemirima, policiji i kriminalu uopšte. U njemu se navodi kako je Volc, čim je preuzeo dužnost u januaru 2019. stvorio Komisiju za diverzitet i pravičnost radi inkluzije "marginalizovanih" grupa.

profimedia

 

Tokom mandata je sproveo niz reformi krivičnog pravosuđa, uključujući zakon koji je smanjio broj osuđenika na uslovnoj slobodi brisanjem nekih krivičnih dosijea, kao i zakon o reformi policije koji zabranjuje gušenje osumnjičenih i zahteva od policajaca da intervenišu ako vide kako kolega koristi prekomernu silu.

Fox News zatim navodi krivičnu statistiku po kojoj su od 2019. u Mineapolisu u porastu ubistva, fizički napadi, a pre svega krađe automobila koje su skočile sa 2.990 2019. na 7.867 prošle godine.

Drakonski odgovor na pandemiju i optužbe za masovnu korupciju

Što se odgovora na pandemiju tiče, Volc je primenio sličnu taktiku kao drugi demokratski guverneri, favorizujući oštra ograničenja slobode kretanja i obavezno nošenje maski.

Organizacija za zaštiti građanskih prava "Pravni centar Gornjeg srednjeg zapada" bezuspešno je pokušavala da ospori obavezu nošenja maski u zatvorenom iz 2020. tvrdeći da krši američki ustav, ali je Apelacioni sud stao na stranu guvernera.

profimedia

 

Volc je takođe uspostavio telefonsku liniju za "otkucavanje komšija", kako bi građani mogli da prijave svakoga ko se ne ponaša u skladu sa pravilima. 

Lokdauni i stroga ograničenja doveli su do zatvaranja mnogih preduzeća, gubitka radnih mesta, kao i protesta protiv guvernera ispred njegove rezidencije. 

Povrh svega toga Volc je, prema rezultatima revizije, navodno podelio "herojske" bonuse namenjene medicinarima na prvoj liniji borbe sa virusom hiljadama preminulih ljudi. Kako piše pro-republikanski New York Post samo 60 odsto primalaca novčane nagrade ispunjavalo je sve uslove.

Republikanci su takođe okrivili guvernera za slab nadzor nad drugim pandemijskim programima koji su koštali poreske obveznike na milione dolara.

profimedia

 

Kako piše Fox News federalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 70 ljudi za prevaru sa saveznim programima za hranu kojim su finansirani obroci za decu tokom pandemije u vrednosti od 250 miliona dolara. Skandal oko programa zvanog "Nahranimo našu budućnost", je jedan od najvećih slučajeva prevare u vezi sa pandemijskom pomoći u SAD. 

Kancelarija revizora u zakonodavstvu, što je nestranačko nadzorno telo, dostavila je izuzetno kritičan izveštaj u junu ove godine u kojem se navodi da Volcovo Ministarstvo obrazovanja "nije reagovalo na znakove upozorenja“, da nije efikasno koristilo svoja ovlašćenja i da je bilo loše pripremljeno da odgovori.

"Preko noći" promenio stav o slobodi vatrenog oružja

Još jedna stvar koju zameraju Volcu je prevrtljivost po pitanju slobode nošenja oružja, Naime, on je nekada bi miljenik Nacionalne asocijacije za puške (NRA), ali je promenio stav za 180 stepeni.

Kako piše Washington Post, Volc je rekao da je pucnjava u školi u Parklandu na Floridi 2018. promenila njegov stav prema vatrenom oružju, a njegova ćerka ga je pozvala da preduzme nešto. 

Kada se te godine kandidovao za guvernera, Volc je rekao da je donirao sav novac koji je dobio od NRA u dobrotvorne svrhe i javno je podržao provere prošlosti kupaca vatrenog oružja.

U maju 2023. potpisao je zakon koji je uključivao univerzalne provere prošlosti i takozvani Zakon o crvenoj zastavi, što su dve mere kojima se protivila NRA.

Komentari (0)

Svet