Fokus

Kamala Haris izabrala kandidata za potpredsednika: To će biti guverner Minesote Tim Volc

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/08/2024

-

15:07

Kamala Haris izabrala kandidata za potpredsednika: To će biti guverner Minesote Tim Volc
Kamala Haris izabrala kandidata za potpredsednika: To će biti guverner Minesote Tim Volc - Copyright Profimedia/Wikipedia

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica SAD i kandidatkinja Demokratske stranke za predsednicu Kamala Haris je odlučila da njen kandidat za potpredsednika bude guverner Minesote Tim Volc, preneli su CNN i AP pozivajući se na svoje izvore.

Osobe koje su upoznate sa pitanjem rekle su za CNN da je Haris u poslednjim danima pred odluku bila prilično naklonjena Volcu. Ona će ga pozvati, nakon čega će biti poslato zvanično obaveštenje.

Volc (60) je iskusni progresivni lider čiji profil bi mogao pomoći da se ojačaju države srednjeg zapada, uključujući Viskonsin i Mičigen, što može da predstavlja najbolji put Harisove do Bele kuće, piše CNN.

profimedia

 

Tim Volc je inače bivši nastavnik i pripadnik američke Nacionalne garde. Postao je popularan kada je okarakterisao Donalda Trampa i Džej Di Vensa kao "čudne", piše Sky News

"Životna je čast da se pridružim Haris u ovome", rekao je on u prvom obraćanju nakon što se saznalo da ga je Haris izabrala, prenosi Reuters.

Pored toga što Volc u kampanju demokrata unosi ruralnu perspektivu srednjeg zapada, on istovremeno ističe ciljeve liberalne politike kao što su legalizacija kanabisa i povećanje zaštite radnika.

Pored Volca, u najuži krug kandidata koje je Haris razmatrala ušao je i Džoš Šapiro, guverner Pensilvanije.

Ko je Tim Volc?

Volc je prvi put izabran za guvernera američke države Minesote 2018. godine, a zatim je ponovo izabran na tu funkciju 2022.

Pod njegovim vođstvom, u Minesoti su poslednjih godina usvojeni brojni progresivni zakoni, kao što su oni o univerzalnim školskim obrocima, legalizaciji marihuane, zaštitu prava na abortus i mere za kontrolu oružja, preneo je Gardijan.

Pre nego što je stupio na javnu funkciju, Volc je bio profesor u Mankatu u Minesoti, predavao je geografiju srednjoškolcima. 

Takođe je služio u Nacionalnoj gardi 24 godine, sada je šef Asocijacije demokratskih guvernera.
Odrastao je u malom gradu Nebraska, oženjen je i ima dvoje dece.
 

Komentari (0)

Svet