Fokus

Strateg demokrata zabrinut zbog "tajnih" anketa: Haris mora da pobedi Trampa u jednoj od tri "otpisane" države

Komentari

Autor: Reuters

21/08/2024

-

18:53

Strateg demokrata zabrinut zbog "tajnih" anketa: Haris mora da pobedi Trampa u jednoj od tri "otpisane" države
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Osnivač glavnog političkog akcionog komiteta (super PAC-a) za podršku kampanji potpredsednice SAD Kamale Haris rekao je da su njihova interna istraživanja javnog mnjenja manje "ružičasta" nego što pokazuju javne ankete i upozorio da se Demokratska stranka suočava sa mnogo bližom trkom u ključnim saveznim državama.

Čonsi Meklin, predsednik "Future Forvard", super PAC-a koji je prikupio stotine miliona dolara da podrži Haris na izborima 5. novembra, govorio je u ponedeljak tokom jednog događaja u Čikagu povezanog sa Demokratskom nacionalnom konvencijom, prenosi Reuters.

"Naši brojevi su mnogo manje ružičasti od onoga što vidite u javnosti“, rekao je Meklin, koji retko govori javno.

Haris je došla na konvenciju "jašući na talasu" anketa koje pokazuju da je već preokrenula trku, u kojoj je snažan favorit bio republikanac Donald Tramp, posebno u poslednjim nedeljama kandidature predsednika Džoa Bajdena, pre njegovog odustajanja. Inače Haris vodi u kompilaciji nacionalnih anketa projekta "FiveThirtyEight" sa 46,6 odsto prema 43,8 odsto za Trampa, i napredovala je u nekoliko različitih anketa.

"Future Forvard" je odradio sopstvenu veoma opširnu anketu tokom koje je kreirano i testirano oko 500 digitalnih i televizijskih oglasa za Bajdena i oko 200 za Haris. Razgovarali su sa oko 375.000 Amerikanaca u nedeljama nakon što je Haris postala demokratski kandidat 22. jula.

U planu potrošnja još minimum 250 miliona dolara

Meklin je rekao da grupa ima još najmanje 250 miliona dolara da potroši, kao i da joj je u planu talas oglašavanja, od interneta do televizije, između Dana rada u SAD 2. septembra i dana izbora 5. novembra.

Inače, super PAC-ovi mogu da prikupljaju neograničene sume novca od korporacija, sindikata, udruženja i pojedinaca, a zatim troše neograničene iznose za otvoreno zalaganje u korist ili protiv političkih kandidata.

Meklin je rekao da je najveći deo zamaha Haris neposredno nakon odustajanja Bajdena bio od mladih glasača iz etničkih manjina, što je ponovo otvorilo države kao što su Nevada, Arizona, Džordžija i Severna Karolina, koje su demokrate uglavnom otpisale poslednjih dana Bajdenove kampanje.

Meklin smatra da za Haris ima više potencijalnih puteva do pobede, pošto je sedam država u igri, što je potpuni preokret u odnosu na vreme kada je Bajden bio kandidat. Ostale države uključuju Pensilvaniju, Viskonsin i Mičigen.

Pensilvanija ključna država

Meklin je rekao da je Pensilvanija i dalje najvažnija država u analizi njegove grupe i nazvao je kompletnu trku "bacanjem novčića", na osnovu pomenutih internih anketa. On kaže da Haris mora da pobedi u jednoj od tri države, Pensilvaniji, Severnoj Karolini ili Džordžiji, da bi osvojila Belu kuću.

Demokratski strateg upozorava da Haris tek treba da u potpunosti obnovi Bajdenovu koaliciju Afroamerikanaca, Hispanoamerikanaca i mladih glasača, koja mu je donela Belu kuću 2020.

Meklin je rekao da ankete pokazuju da javnost želi od Haris detaljnije političke stavove. Kaže da ne žele "bele papire“, ali ne žele ni floskule. Po njemu, potrebni su konkretniji primeri kako se ona može razlikovati od Bajdena i ekonomski im olakšati život.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet