Planeta

Zašto demokrate prelaze kod Trampa? Rađaju se dva nova tabora u politici SAD, jedno pitanje je u centru njihovog sukoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/08/2024

-

20:28

Zašto demokrate prelaze kod Trampa? Rađaju se dva nova tabora u politici SAD, jedno pitanje je u centru njihovog sukoba
Zašto demokrate prelaze kod Trampa? Rađaju se dva nova tabora u politici SAD, jedno pitanje je u centru njihovog sukoba - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon/Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prelazak dvoje bivših istaknutih članova Demokratske stranke Roberta F. Kenedija Mlađeg i Tulsi Gabard na stranu republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa uzburkao je političku scenu u SAD, ali i "ogolio" nove linije političke podele uoči izbora 5. novembra.

I Gabard i Kenedi rekli su šta ih je nateralo da napuste partiju, koja je po njima, izdala njihove ideale i pretvorila se u stranku rata, korupcije i velikih korporacija, ali nisu odjednom postali članovi Republikanske partije, već su stali konkretno iza Trampove kampanje. Kenedi je rekao da su glavni razlozi okretanja leđa demokratama sloboda govora, rat u Ukrajini i "rat protiv naše dece", govoreći kako su od početka sabotirali njegovu predsedničku kampanju. Gabard je kao razloge, između ostalog, navela opasnost od ratova na više frontova i nuklearnog sukoba, kao i "woke" ideologiju. 

Kako je neimenovani viši savetnik Trampovog izbornog štaba rekao za New York Times, on planira da njih dvoje imenuje za počasne kopredsednike predsedničkog prelaznog tima koji će mu pomoći da odabere politiku i osoblje.

U suprotnom smeru otišlo je oko 200 članova administracija bivših republikanskih predsednika Džordža Buša Starijeg i Mlađeg, pomoćnika senatora Džona Mekejna (pokojnog) i Mita Romnija, ali i bivši republikanski kongresmen Adam Kinzinger, koji je govorio na nedavnoj konvenciji demokrata u Čikagu. Grupa je u otvorenom pismu poručila da su im neprihvatljivi "haos" i slabljenje "svetih" institucija pod Trampom, "ugrožavanje demokratije u inostranstvu", priklanjanje "diktatorima" poput ruskog predsednika Vladimira Putina i okretanje leđa saveznicima.

Na osnovu izjava "preletača" i glasnogovornika iz oba tabora sve je jasnije da je intervencionizam možda i glavna tačka razdora između dve nove političke struje, bez obzira na partijsku pripadnost. Takođe deluje da u pozadini tinja "rat kultura" između tradicionalne i progresivne, u šta spada i pitanje abortusa. Treća osa sukoba slobodarska (libertarijanska) politika protiv totalitarnije kontrole govora i ličnih sloboda poput nošenja oružja, dok je četvrta migrantska politika.   

Kenedi: Demokrate su postale partija rata, cenzure, korupcije i velikih kompanija

Kenedi je bio posebno oštar prema bivšoj stranci u obraćanju naciji prošlog petka, kada je suspendovao svoju nezavisnu kampanju, rekavši da je potpuno promenila ideale iz prethodnih decenija. 

"Demokrate su zauzimale stav protiv autoritarizma, protiv cenzure, protiv kolonijalizma, protiv imperijalizma i protiv nepravednih ratova. Mi smo bili partija rada, radničke klase. Demokrate su bile stranka transparentnosti vlasti i šampioni životne sredine. Naša partija je bila bedem protiv velikih finansijskih interesa i korporativne moći. Dostojno svom imenu, to je bila partija demokratije. Kao što znate, napustio sam tu stranku u oktobru jer je tako dramatično odstupila od osnovnih vrednosti sa kojima sam odrastao. Postala je partija rata, cenzure, korupcije, velikih farmaceutskih kompanija, velikih IT kompanija, velikih poljoprivrednih kompanija i velikog novca", sažeo je suštinu svog oštrog protivljenja politici moderne Demokratske stranke Kenedi.

Rumble/Robert F. Kennedy Jr./Screenshot

 

On je takođe opisao ono što vidi kao korupciju u srži američkog političkog sistema, spregu između mejnstrim medija i vlasti, u cilju da ućutka nezavisne glasove

"U poštenom sistemu, verujem da bih pobedio na izborima. U sistemu u kojem su moj otac i ujak napredovali, sistemu sa otvorenim debatama, sa poštenim predizborima i sa istinski nezavisnim medijima neokaljanim vladinom propagandom i cenzurom. Sa sistemom stranački nepristrasnih sudova i izbornih odbora, sve bi bilo drugačije", kazao je naslednik jedne od najpoznatijih političkih dinastija u SAD.

Ovaj oštar zaokret koštao ga je razdora u porodici, otuđivanja najbližih i javne osude njegove sestre Keri Kenedi.

"Lično, potpuno se odričem i odvajam od svog brata, Bobija Kenedija, i njegovog flagrantnog i neobjašnjivog napora da oskrnavi, zgazi i zapali uspomenu na tatu", rekla je ona za MSNBC, a Trampa nazvala sebičnim, lažovom, rasistom, osuđenikom, silovateljem i cinikom koji simpatiše fašizam i namerne dezinformacije o vakcinama.

Gabard o "truležu" unutar Demokratske stranke

Gabard, bivša kongresmenka sa Havaja, napustila je stranku 2020. posle neuspešnih unutarstranačkih izbora, na kojima je pobedio aktuelni predsednik Džozef Bajden. Još na debati demokrata 2019. ona je iznosila stavove jako bliske današnjim Kenedijevim, s tim da je bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton nazvala "truležom od kojeg se razbolela Demokratska stranka". 

"Naša Demokratska stranka, nažalost, nije stranka koja potiče od naroda, i zastupa narod. To je partija koja je bila i ostaje pod uticajem spoljnopolitičkog establišmenta u Vašingtonu, koji personifikuju Hilari Klinton i spoljna politika drugih, vojno-industrijski kompleks i drugi pohlepni korporativni interesi. Ja se kandidujem za predsednicu, da budem demokratska kandidatkinja koji će da obnavi našu Demokratsku stranku, otme je iz njihovih ruku i zaista je stavi u ruke naroda ove zemlje. Da to bude partija koja zapravo čuje glasove Amerikanaca koji se bore širom ove zemlje i stavim je u ruke veterana i sugrađana Amerikanaca koji pozivaju na okončanje ove tekuće spoljnopolitičke Buš-Klinton-Tramp doktrine sa ratovima za promenu režima, svrgavanje diktatore u drugim zemljama, bespotrebnim slanjem moje braće i sestara u uniformama u nevolju, da se bore u ratovima koji zapravo podrivaju našu nacionalnu bezbednost i koji su nas koštali hiljade američkih života", rekla je ona tada, svrstavši i Trampa u intervencionistički tabor, a kasnije ipak podržavši Bajdena na izborima.

 

 

Na toj debati je takođe osula paljbu po aktuelnoj potpredsednici i demokratskoj kandidatkinji Kamali Haris, napadom iz perspektive levičarke.

"Senatorka Haris kaže da je ponosna na svoj dosije kao tužilac i da će biti predsednica tužilac, ali sam duboko zabrinuta zbog njenog dosijea. Previše je primera za navođenje, ali ona je zatvorila preko 1.500 ljudi zbog marihuane, a zatim se smejala kada su je pitali da li je ikada pušila marihuanu. Blokirala je dokaze koji bi oslobodili nevinog čoveka od smrtne kazne sve dok je sudovi na to nisu primorali. Držala je ljude u zatvoru posle njihove kazne da bi ih koristila kao jeftinu radnu snagu za državu Kaliforniju. I borila se da zadrži sistem kaucije u gotovini. To utiče na siromašne ljude na najgori način", kazala je ona tada, a video je kasnije postao viralan.

U međuvremenu je ova veteranka rata u Iraku 2003. odustala od misije da promeni partiju iznutra, usvojila konzervativnije stavove o abortusu, pravima transrodnih osoba i jačanju granice prema Meksiku. Za bivše stranku je rekla da njom dominira "elitistički kabal ratnih huškača". Promenila je mišljenje i o Trampovoj spoljnoj politici, pa ga sada vidi kao glavnu uzdanicu za preokretanje agresivne neokonzervativne ideologije i nekoga ko "razume ozbiljnu odgovornost koju predsednik i vrhovni komandant snose za svaki naš život".

AP/Jose Luis Magana

 

Sa reputacijom veterana i bivše kongresmenke, koja sada redovno gostuje na desno orijentisanom Fox News-u, ali i nekoga ko se protivi ratovima još od vremena administracije Baraka Obame, ona ima određenu lojalnu bazu podrške sa obe strane političkog spektra. Kako piše portal New Statesman, ona spada u grupu "post-levičara", to jest liberala i progresivaca koji su se okrenuli za 180 stepeni, ali su zadržali retoriku levice. Oni, kako se dodaje, dele uverenje da je Demokratska partija jednako opasna i korumpirana kao Republikanska.

Berni Sanders se na kratko suprotstavio "mašineriji" i izgubio 

Demokratski senator Berni Sanders, koji se suprotstavio pomenutoj Hilari Klinton tokom predizbora za predsedničke izbore 2016., je najpoznatiji zastupnik progresivne struje kod demokrata, zajedno sa kongresmenkom Aleksandrom Okasio Kortez, ali se on, za razliku od Kenedija i Gabard, nije usudio da istupi protiv partije, čak i nakon poprlično sumnjivog načina na koji je "izguran" sa izbora 2016.

Naime, Sanders je prema mnogim anketama imao najbolje šanse ne samo protiv Trampa (55 prema 43 odsto), već i protiv drugih mogućih kandidata, privlačio je više mladih i manjinskih glasača od Klinton, ali je stranka ipak odabrala bivšu državnu sekretarku, koja je kasnije poražena. To je razbesnelo veoma strastvene Sandersove fanove, od kojih mnogi nisu izašli na izbore, a neki su čak glasali za Trampa. Bez obzira na opšti utisak da mu je načinjena nepravda Sanders je entuzijastično podržao Klinton i do dan danas strogo prati zacrtani kurs Demokratske partije.

Tanjug AP/Jose Luis Magana

 

Pitanje da li su demokrate favorizovale Klinton 2016. ponovo je dopselo u prvi plan godinu dana kasnije nakon što je bivša privremena predsednica stranke Dona Brazil objavila odlomak iz svoje knjige u kojoj se navodi da je stranka, pod njenim prethodnikom, u suštini dozvolila da je preuzme mašinerija kampanje Klintonove uoči izbora.

Navodi Brazil, koja je više godina bila ustaknuti partijski operativac i rukovodila kampanjom kandidata Ala Gora, išli su u prilog privrženim pristalicama Sandersa pristalica i naterali lojaliste Klintonove da ponovo tvrde kako tu nema ničega, pisao je NBC News 2017.

Brazil je nazvala ono što se dogodilo "rakom" u partiji i rekla da to otkriva nepravedno favorizovanje Klinton tokom predizbora, kada su predstavnici partije na nacionalnom nivou trebali da budu neutralni u takmičenju.

Inače, Sanders i Klinton su potpisali standardne sporazume o zajedničkom prikupljanju sredstava sa vođstvom stranke 2015. godine, što je stvorilo mehanizam za podelu prihoda između kampanja i stranke.

Međutim, kampanja Klintonove je takođe pregovarala o sporednom dogovoru, koji joj je, kako je naveo NBC, omogućio uticaj na kadrovske i druge odluke tokom predizbora, ali uz uslov da to utiče samo na pripreme za opšte izbore, kao i da drugi kandidati mogu da sklope sličan ugovor.

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

 

Brazil je takođe rekla da pomenuti ugovor "nije bio krivično delo", ali je "ugrozio integritet stranke".

Ista ponuda je data svim kandidatima, tvrdili su saveznici Klintonove negirajući navode Done Brazil, ali je samo Klinton to iskoristila.

U novembru 2017. ovim povodom se oglasila i progresivna senatorka Elizabet Voren, koja je učestvovala i na ovogodišnjim unutarstranačkim izborima, rekavši da je trka bila nameštena u korist Klinton i pozvavši na istragu. Voren je u međuvremenu, bez obzira na poprilično anti-ratne stavove, posebno prema ratu Izraela protiv Gaze, ipak ostala lojalna stranci i trenutno vodi kampanju u korist Haris. Voren je otkrića u vezi kampanje Sandersa nazvala "pravim problemom“ za stranku.

"Ali, ono što sada moramo da uradimo kao demokrate je da ovu stranku pozovamo na odgovornost“, rekla je ona.

Bivši kongresmen, a sadašnji glavni tužilac u Minesoti Kit Elison, koji je podržao Sandersa, naveo je u saopštenju takođe 2017. godine kako je "naša odgovornost da priznamo da se milioni Amerikanaca i dalje osećaju povređeno i izdano zbog događaja na predsedničkim izborima 2016.“.

"Ne možemo dozvoliti da ova ideja opstane, da bilo koji kandidat bude favorizovan", kazao je on tada.

Ni Elison, kao ni Voren ni Sanders, se ipak nije previše bunio protiv partije, pa je pre tri nedelje svim srcem podržao imenovanje Tima Volca za potpredsedničkog kandidata.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet