Fokus

Okršaj Donalda Trampa i Kamale Haris: Ostalo nešto više od dva meseca za kampanju, ankete kažu da će trka biti tesna

Komentari

Autor: Euronews

27/08/2024

-

15:00

Okršaj Donalda Trampa i Kamale Haris: Ostalo nešto više od dva meseca za kampanju, ankete kažu da će trka biti tesna
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki državljani će 5. novembra izaći na birališta da izaberu sledećeg predsednika u trci koja je napeta i dramatična.  

Krajem jula je predsednik SD Džozef Bajden odustao od kandidature posle nedelja pritiska zbog lošeg učinka u predsedničkoj debati, ali i zbog sve češćih pitanja koja se su se ticala njegovog zdravlja.  

Bajden je pdoržao svoju potpredsednicu, i time je postavio scenu za okršaj Donalda Trampa sa Kamalom Haris.  

Na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, koja je održana u Čikagu prošle nedelje, potvrđena je nominacija Kamale Haris za predsednicu, kao i nominacija guvernera Minesote Tima Voca za potpredsednika. Oni će učestvovai u tesnoj trci sa Donaldom Trampom i njegovim kandidatom za potpredsednika Džej Di Vensom.  

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Postvlja se pitanje, ko je trenutno u prednosti i kakvi su im izgledi za pobedu? 

Prema najnovijim nacionalnim anketama i istorijskim podacima anketa za Bajdena i Trampa koje je prikupio Euronews, trendovi ukazuju na skori porast podrške Kamali Haris. Ali trka je tesna, Ona ima podršku 49 odsto birača, dok je Tramp na 47 odsto.  

Još dva meseca za kampanju

Kandidatima je ostalo nešto više od dva meseca za kampanju, i oni će za to vreme pokušati da pridobiju podršku birača, posebno u ključnim američkim državama.  

Grafikoni pokazuju da je od avgusta Haris prvi put počela da vodi u anketama, uprkos tome što su mnogi analitičari smatrali da je, posle pokušaja ubistva Tramnpa sredinom jula, njegov izbor gotovo zagarantovan.  

Tanjug AP/Gabrielle Lurie/San Francisco Chronicle via AP

 

Međutim, položaj Kamale Haris se dodatno poboljšao nakon što su njene pristalice prihvatile Tima Volca, iako je on u početku viđen kao iznenađujući izbor.  

U međuvremenu se Trampova kampanja suočila sa kritikama zvog tvrdih konzervativnih stavova i podržavalaca, uključujući i kritike Projekta 2025, koji neki vide kao direktnu pretnju vladi u Vašingtonu i njenim demokratskim ravnotežama. Posle svojih impresivnih javnih nastupa, i Džej Di Vens se našao na meti neodobravanja.  

Euronews

 

Novi razvoj događaja je izlazak iz trke nezavisnog kandidata Roberta Kenedija Mlađeg, koji je u subotu javno podržao Trampa. Neki stručnjaci veruju da će to dovesti do porasta podrške republikanskom knadidatu, ali za sada ankete pokazuju drugačije.  

Ipak, trenutni brojevi ne predviđaju jasnog pobednika jer razlika ostaje unutar margine greške.  

Komentari (0)

Svet