Fokus

Tramp i Haris postigli dogovor: Debata 10. septembra, mikrofoni će biti isključeni kad drugi kandidat govori

Komentari

Autor: Guardian

27/08/2024

-

21:51

Tramp i Haris postigli dogovor: Debata 10. septembra, mikrofoni će biti isključeni kad drugi kandidat govori
Tanjug/AP/Charles Rex Arbogast - Copyright Tanjug/AP/Charles Rex Arbogast

veličina teksta

Aa Aa

Predsednički kandidati demokrata i republikanac, Kamala Haris i Donald Tramp, dogovorili su se da debatu održe 10. septembra na televziji ABC news u Pensilvaniji.

Tramp je rekao da složio sa pravilima za debatu što će biti njihov prvi susret otkako je Haris pokrenula svoju predsedničku kampanju.

Dve strane su navodno bile u sukobu oko pravila debate, a najveća tačka spora je bila da li će mikrofoni kandidata biti isključeni dok drugi kandidat govori. Politiko je juče izvestio da je Harisov tim želeo mikrofone uživo tokom celog emitovanja, što bi bila promena u odnosu na junsku debatu koju je vodio CNN između Trampa i Džoa Bajdena, prenosi Guardian.

Ranije ovog meseca, kampanja Kamale Haris saopštila je da bi bila voljna da održi dve debate, jednu 10. septembra, a drugu za datum koji će biti određen u oktobru. Njen potpredsednik Tim Valc vodiće jednu debatu sa Trampovim izborom, Džej Di Vensom, 1. oktobra.

U postu na mreži Truth, Tramp kaže da će se debata održati po pravilima CNN-a, što izgleda ukazuje da će mikrofoni biti isključeni kada kandidat ne govori.

"Postigao sam dogovor sa radikalnim levim demokratama za debatu sa drugaricom Kamalom Haris. Emitovaće se uživo na ABC LAŽNIM VESTI, daleko najodvratnijoj i najnepravednijoj televiziji, u utorak, 10. septembra, u Filadelfiji, Pensilvanija. Pravila će biti ista kao i na poslednjoj debati CNN-a, za koju se činilo da je dobro funkcionisalo za sve osim, ​​možda, za Pokvarenog Džoa Bajdena. Debata će biti 'stand up', a kandidati ne mogu donositi beleške ili 'puškice'. ABC nam je takođe dao uverenje da će ovo biti 'fer i pravična' debata i da nijedna strana neće dobiti pitanja unapred. Haris ne bi pristala na FoxNews debatu 4. septembra, ali taj datum će biti otvoren u slučaju da se predomisli ili, japanke, kao što je uradila u vezi sa svakim od svojih dugo držanih i negovanih političkih uverenja. Radikalna levica nije pristala na moguću treću debatu, koja bi išla na NBC LAŽNE VESTI. BOG BLAGOSLOVIO AMERIKU", napisao je Tramp.

Haris počela da vodi u anketam

Kandidatima je ostalo nešto više od dva meseca za kampanju, i oni će za to vreme pokušati da pridobiju podršku birača, posebno u ključnim američkim državama.  

Grafikoni pokazuju da je od avgusta Haris prvi put počela da vodi u anketama, uprkos tome što su mnogi analitičari smatrali da je, posle pokušaja ubistva Tramnpa sredinom jula, njegov izbor gotovo zagarantovan.

Međutim, položaj Kamale Haris se dodatno poboljšao nakon što su njene pristalice prihvatile Tima Volca, iako je on u početku viđen kao iznenađujući izbor.  

Tanjug/AP

 

U međuvremenu se Trampova kampanja suočila sa kritikama zvog tvrdih konzervativnih stavova i podržavalaca, uključujući i kritike Projekta 2025, koji neki vide kao direktnu pretnju vladi u Vašingtonu i njenim demokratskim ravnotežama. Posle svojih impresivnih javnih nastupa, i Džej Di Vens se našao na meti neodobravanja.

Novi razvoj događaja je izlazak iz trke nezavisnog kandidata Roberta Kenedija Mlađeg, koji je u subotu javno podržao Trampa. Neki stručnjaci veruju da će to dovesti do porasta podrške republikanskom knadidatu, ali za sada ankete pokazuju drugačije.    

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet