Fokus

uživo KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Amerika dala instrukcije Izraelu o finalizaciji dogovora o prekidu vatre

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/08/2024

-

08:56 >> 19:22

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Amerika dala instrukcije Izraelu o finalizaciji dogovora o prekidu vatre
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Amerika dala instrukcije Izraelu o finalizaciji dogovora o prekidu vatre - Copyright Tanjug/AP/Leo Correa/Fatima Shbair/Abdel Kareem Hana

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje 322 dana. Šef bezbednosne službe Šin Bet Ronen Bar poslao je pismo premijeru Benjaminu Netanjahuu u kojem optužuje ministra za nacionalnu bezbednost Itamara Ben Gvira i druge članove njegove koalicione vlade da direktno i indirektno podstiču napade ultranacionalističkih Jevreja na Palestince u okupiranoj Zapadnoj obali. Tokom jučerašnjeg dana ubijeno je 47 Palestinaca u pojasu Gaze, piše Al Jaazira na osnovu medicinskih informacija. Postoji velika zabrinutost od potencijalne epidemije poliomijelitisa u Gazi. Za sada je otkriven jedan slučaj i strahuje se da će virus početi da se brzo širi, s obzirom na to da su sva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gazi uništena.

Ključni događaji:

  • Al Jazeera: Za jedan dan ubijeno 47 Palestinaca, Izrael naredio novu evakuaciju 
  • Izraelski mediji: Šef Šin Beta upozorio na "jevrejski teror" na Palestincima u Zapadnoj obali
  • Strahuje se od izbijanja epidemije poliomijelitisa u Gazi: Zabeležen prvi slučaj
  • Kabinet Netanjahua negira da je pristao na međunarodne trupe u Filadelfijskom koridoru

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

19.21 Kirbi: Pregovori o Gazi nisu propali, u Kairu postignut napredak

Potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi negirao je danas izveštaje da su pregovori o primirju u Gazi, koji se ove nedelje vode u Kairu, na ivici kolapsa i dodao da je postignut napredak, iako su razgovore uglavnom vodili izraelski i egipatski pregovarači.

Kirbi je takođe napomenuo da se razgovori u Kairu nastavljaju danas i da će u tim razgovorima učestvovati direktor CIA Vilijam Berns, prenosi Times of Israel.

Dodao je da su razgovori o primirju u Pojasu Gaze konstruktivni, a da je neophodno je da se sve strane udruže kako bi radile na implementaciji predloženog sporazuma.

Kirbi rekao je novinarima da bi militanti Hamasa trebalo da učestvuju u pregovorima, kojima su u četvrtak prisustvovali pregovarači iz Izraela, Sjedinjenih Država, Egipta i Katara, prenosi Rojters.

''Mi smo u Kairu. Oni su u Kairu. Potrebno nam je da Hamas da učestvuje, i moramo da razgovaramo o najbitnijim detaljima (sporazuma). I to je ono na šta smo ovde fokusirani u narednim danima ovde tokom vikenda", rekao je Kirbi.

Prošlog petka, Bela kuća je podnela ono što je označila kao ''finalni predlog za premošćavanje“  razlika između Izraela i Hamasa, koji je Tel Aviv prihvatio, dok su zvaničnici palestinske organizacije kritikovali ponudu, ali je još uvek nisu zvanično odbacili.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je ranije ove nedelje da će strane morati da održe naknadne razgovore kako bi finalizirale implementaciju sporazuma, čak i ako Hamas prihvati predlog.

Uprkos tome, Hamas ne učestvuje u novoj rundi pregovora u Kairu ove nedelje, a Kirbi nije ukazao da postoji mogućnost da će strane uskoro finalizovati dogovor.

Egipatski i katarski posrednici su u kontaktu sa palestinskom grupom, ali arapski zvaničnici iz zemalja posrednica su ranije ove nedelje za Tajms of Izrael rekli da američki predlog udovoljava izraelskim zahtevima, uključujući i pitanje Filadelfijskog koridora na granici sa Egiptom.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu insistira na novom zahtevu koji je podneo prošlog meseca da Izraelu bude dozvoljeno da zadrži svoje snage u Filadelfijskom koridoru kako bi sprečio šverc oružja iz Egipta u Gazu. 

Kairo i Hamas se protive tom stavu, a SAD su nastojale da unaprede alternativna rešenja za sprečavanje krijumčarenja bez zadržavanja IDF na granici između Egipta i Gaze, ali za sada nema naznaka da je Tel Aviv spreman da pregovara o ovom pitanju.

17.30 Bela kuća: Razgovori o primirju u Gazi konstruktivni, neophodna saradnja svih strana

Razgovori o primirju u Pojasu Gaze koji se ove nedelje održavaju u Kairu su konstruktivni, a neophodno je da se sve strane udruže kako bi radile na implementaciji predloženog sporazuma, saopštila je danas Bela kuća.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je novinarima da bi militanti Hamasa trebalo da učestvuju u pregovorima, kojima su u četvrtak prisustvovali pregovarači iz Izraela, Sjedinjenih Država, Egipta i Katara, prenosi Rojters.

''Mi smo u Kairu. Oni su u Kairu. Potrebno nam je da Hamas da učestvuje, i moramo da razgovaramo o najbitnijim detaljima (sporazuma). I to je ono na šta smo ovde fokusirani u narednim danima ovde tokom vikenda", rekao je Kirbi.

U pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze Hamas traži potpuno povlačenje Izraela iz palestinske enklave, uključujući i povlačenje iz takozvanog Filadelfijskog koridora, uskog dela teritorije duž južne granice sa Egiptom ukupne dužine 14,5 kilometara.

Izrael želi da zadrži kontrolu nad tim koridorom koji je zauzeo krajem maja nakon što je uništio desetine tunela za koje tvrdi da su služili za krijumčarenje oružja u Gazu.

16.48 Ostin sa Galantom o potrebi da se finalizuje sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je danas da je rekao izraelskom kolegi Joavu Galantu tokom telefonskog razgovora da je potrebno da se finalizuje sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Ostin je napisao na platformi X da je sa Galantom u četvrtak razgovarao o riziku od eskalacije iz Irana i grupa koje podržava Teheran, kao i o nizu pitanja u regionu Bliskog istoka, uključujući razmenu vatre između Izraela i Libana.

Tokom razgovora, Ostin je ocenio da su snage SAD dobro raspoređene u celom regionu Bliskog istoka da brane Izrael i štite američko osoblje i objekte i ponovio posvećenost Vašingtona bezbednosti Izraela.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild izjavila je u četvrtak pred Savetom bezbednosti da su prekid vatre u Pojasu Gaze i dogovor o oslobađanju talaca koje drži Hamas sada "na pomolu".

Tanjug/AP/Kevin Wolf

 

Tomas-Grinfild je pozvala 15 članica SB da izvrše pritisak na palestinsku militantnu grupu Hamas da prihvati ponuđeni predlog za prekid vatre u Gazi i oslobađanje talaca, preneo je Rojters.

 "Ovo je odlučujući trenutak za pregovore o prekidu vatre i za region, i zbog toga   svaka članica SB treba da nastavi da šalje snažne poruke akterima u regionu da treba da izbegavaju akcije koje bi udaljile od finalizacije sporazuma o prekidu vatre", navela je  Linda Tomas-Grinfild.

 U pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze Hamas traži potpuno povlačenje Izraela iz palestinske enklave, uključujući i povlačenje iz takozvanog Filadelfijskog koridora, uskog dela teritorije duž južne granice sa Egiptom ukupne dužine 14,5 kilometara.

Izrael želi da zadrži kontrolu nad tim koridorom koji je zauzeo krajem maja nakon što je uništio desetine tunela za koje tvrdi da su služili za krijumčarenje oružja u Gazu.

09.02 IDF: Pogođena ćelija operativaca Hezbolaha koji planiraju napade na Izrael

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je na jugu Libana pogodila ćeliju operativaca Hezbolaha koji su planirali da lansiraju rakete na Izrael. Ćeliju Hezbolaha uočile su trupe 146. divizije u južnom Libanu u Tair Harfi, a nedugo kasnije je izvršen napad dronom, prenosi Tajms of Izrael.

Ranije jutros iz Libana je ispaljeno nekoliko projektila na oblast planine Meron, gde se nalazi izraelska baza za kontrolu vazdušnog saobraćaja. Najmanje jedan projektil je presretnut, dok su druga dva pogodila planinu.

08.54 Tomas-Grinfild pred SB: Sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze na pomolu

Prekid vatre u Pojasu Gaze i dogovor o oslobađanju talaca koje drži Hamas sada su "na pomolu", izjavila je američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild pred Savetom bezbednosti (SB). Tomas-Grinfild je pozvala 15 članica SB da izvrše pritisak na palestinsku militantnu grupu Hamas da prihvati ponuđeni predlog za prekid vatre u Gazi i oslobađanje talaca, preneo je Rojters.

"Ovo je odlučujući trenutak za pregovore o prekidu vatre i za region, i zbog toga svaka članica SB treba da nastavi da šalje snažne poruke akterima u regionu da treba da izbegavaju akcije koje bi udaljile od finalizacije sporazuma o prekidu vatre", navela je Linda Tomas-Grinfild.

07.02 Izraelski mediji: Šef Šin Beta upozorio na "jevrejski teror" na Palestincima u Zapadnoj obali

Izraelski Kanal 12 prenosi da je šef bezbednosne službe Šin Bet Ronen Bar poslao pismo premijeru Benjaminu Netanjahuu u kojem optužuje ministra za nacionalnu bezbednost Itamara Ben Gvira i druge članove njegove koalicione vlade da direktno i indirektno podstiču napade ultranacionalističkih Jevreja na Palestince u okupiranoj Zapadnoj obali.

Bar je upozorio da su nedavni napadi, poput napada na selo Džit u petak u kojem je ubijen jedan Palestinac, doveli zemlju na ivicu katastrofe.

Direktor Šin Beta je u pismu upotrebio izraz "jevrejski teror“, misleći na napade koje otvoreno izvode ekstremističke grupe.

Takođe je navedeno da je Ben Gvir burno reagovao na pismo, zahtevajući tokom sastanka da se Bar smeni pre nego što je "ljutito otišao".

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

06.41 Al Jazeera: Za jedan dan ubijeno 47 Palestinaca, Izrael naredio novu evakuaciju 

Tokom jučerašnjeg dana ubijeno je 47 Palestinaca u pojasu Gaze, piše Al Jaazira na osnovu medicinskih informacija.

Izraelska vojska izdala je nova naređenja za evakuaciju delova centralne i južne Gaze dok pojačava svoje operacije u tim oblastima.

Takođe, nepoznati broj ljudi povređen je u izraelskom napadu na baraku jedne porodice istočno od izbegličkog kampa Nusejrat.

Napad je usledio nakon što je hiljade Palestinaca pobeglo iz delova Deir el Balaha nakon nove naredbe za evakuaciju, dok je izraelska vojska napredovala dublje u naselje u centru Gaze.

06.22 Strahuje se od izbijanja epidemije poliomijelitisa u Gazi 

Postoji velika zabrinutost od potencijalne epidemije poliomijelitisa u Gazi, prenosi Al Jazeera

Za sada je otkriven jedan slučaj i strahuje se da će virus početi da se brzo širi, s obzirom na to da su sva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gazi uništena.

Ujedinjene nacije kažu da imaju spremnih 1,9 miliona doza vakcine protiv poliomijelitisa, ali da ne mogu da ih isporuče bez prekida vatre.

profimedia

 

06.05 Kabinet Netanjahua negira da je pristao na međunarodne trupe u Filadelfijskom koridoru

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu negira da je pristao na prisustvo međunarodnih trupa duž granice Egipta i Gaze.

"Premijer Netanjahu insistira na principu da će Izrael kontrolisati Filadelfijski koridor kako bi sprečio ponovno naoružavanje Hamasa, što bi im omogućilo da ponove zločine od 7. oktobra“, navodi se u saopštenju kancelarije Netanjahua.

Raniji izveštaji su sugerisali da je Izrael pristao na prisustvo međunarodnih snaga u toj oblasti.

Izraelci insistiraju da njegove snage zadrže prisustvo na granici, uprkos protivljenju Egipta i Hamasa.

Komentari (0)

Svet