Fokus

Zapadnoafričke hunte pisale UN jer Ukrajina navodno podržava pobunjenike

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2024

-

16:13

Zapadnoafričke hunte pisale UN jer Ukrajina navodno podržava pobunjenike
Tanjug/AP/Sam Mednick - Copyright Tanjug/AP/Sam Mednick

veličina teksta

Aa Aa

Vojne hunte Burkine Faso, Malija i Nigera poslale su pismo Savetu bezbednosti UN da osude, kako su rekli, podršku Ukrajine pobunjeničkim grupama u zapadnoafričkom regionu Sahel, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Malija.

Mali je prekinuo diplomatske odnose sa Ukrajinom početkom avgusta zbog komentara portparola ukrajinske vojne obaveštajne agencije Andrija Jusova o borbama na severu Malija u kojima su krajem jula ubijeni malijski vojnici i plaćenici iz ruske grupe Vagner, prenosi Reutres.

Nekoliko dana kasnije i vlada Nigera je pružila podršku svom susedu.

Jusov je rekao da su malijski "pobunjenici" dobili neophodne informacije "za izvođenje uspešne vojne operacije".

Mali i Niger su Jusovljeve komentare protumačili kao priznanje direktne umešanosti Ukrajine u sukob i optužili je da zbog toga podržava "međunarodni terorizam".

Ukrajina je više puta nazvala ove navode neosnovanim i neistinitim. 

I etnički separatisti Tuarezi i džihadistički pobunjenici deluju na severu Malija. Tuarezi su naveli da su ubili najmanje 84 Vagnerovih plaćenika i 47 malijskih vojnika tokom borbi u julu.


U svom pismu Savetu bezbednosti, ministri spoljnih poslova Malija, Nigera i Burkine Faso zatražili su od Saveta da "preuzme odgovornost" za akcije Ukrajine i da spreči "subverzivna dela" koja ugrožavaju regionalnu i kontinentalnu stabilnost.

Burkina Faso, Mali i Niger okrenuli su leđa zapadnim i regionalnim saveznicima u korist Rusije otkako su njihove hunte preuzele vlast u protekle četiri godine.

Tuarezi su posebna grupa koja naseljava region Sahare, uključujući delove severnog Malija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet