Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu: Izrael nije pristao da povuče trupe sa tzv. Filadelfijskog koridora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/08/2024

-

08:23

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu: Izrael nije pristao da povuče trupe sa tzv. Filadelfijskog koridora
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu: Izrael nije pristao da povuče trupe sa tzv. Filadelfijskog koridora - Copyright Tanjug/AP/Abdel Kareem Hana, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje 320 dana. Najmanje 12 Palestinaca poginulo je u napadu izraelskih snaga na školu u gradu Gazi, javljaju palestinski zvaničnici, dok Izrael tvrdi da je ciljao sklonište Hamasa. IDF tvrdi da je pronašao tela šest izraelskih talaca u tunelu Hamasa u Kan Junisu, na jugu enklave. Sa druge strane, Forum porodica talaca optužio je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da je trajno prepustio taoce sudbini u Gazi nakon što je ranije rekao članovima foruma Tikva i Gvura da "Izrael neće napustiti Filadelfijski koridor i koridor Necarim ni pod kojim okolnostima" i da "nije siguran da će biti dogovora". Izraelski opozicioni lider Jair Lapid ponovo je uputio poziv da se postigne sporazum o primirju u Gazi i oslobađanju zarobljenika iz enklave. 

Ključni događaji:

  • Blinken i Sisi razgovarali o mogućnosti prekida vatre
  • Izraelski opozicionar optužio Netanjahua da sabotira pregovore
  • Porodice talaca: Primedbe Netanjahua su zapravo torpedovanje sporazuma
  • Slovačka poslala novu turu humanitarne pomoći

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.33 Netanjahu: Izrael nije pristao da povuče trupe sa tzv. Filadelfijskog koridora

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštila je danas da Izrael nije pristao da povuče svoje trupe sa takozvanog Filadelfijskog koridora duž granice između Egipta i Gaze.

"Izrael će insistirati na postizanju svih svojih ratnih ciljeva, kako ih je definisao Kabinet bezbednosti, uključujući i to da Gaza nikada više ne predstavlja pretnju bezbednosti Izraela. Ovo zahteva obezbeđenje južne granice", navodi se u saopštenju Netahjahuove kancelarije, prenosi Reuters.

U pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze Hamas traži potpuno povlačenje Izraela iz okupirane palestinske enklave, uključujući i povlačenje iz takozvanog Filadelfijskog koridora, uskog dela teritorije duž južne granice sa Egiptom ukupne dužine 14,5 kilometara.

Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

 

19.55 IDF napala komandnu sobu Hamasa u školi u gradu Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) izvele su danas vazdušni napad na operativce Hamasa na komandnu prostoriju koja je bila smeštena u školi u gradu Gazi.

"Hamas je koristio komandnu sobu u školi Salah ad-Din za planiranje i izvođenje napada na trupe u Gazi i na Izrael", navodi se u saopštenju IDF-a.

IDF kaže da je preduzela "mnoge mere" da bi ublažila štetu civilima tokom napada, što podrazumeva korišćenje precizne municije, vazdušno osmatranje i druge obaveštajne podatke.

"Teroristička organizacija Hamas sistematski krši međunarodno pravo, brutalno iskorišćavajući civilne institucije i stanovništvo kao živi štit za terorističke aktivnosti", upozorava IDF, prenosi Times of Israel.

17.24 Najmanje 50 Palestinaca ubijeno u poslednja 24 sata

Najmanje 50 Palestinaca ubijeno je u izraelskim vazdušnim napadima širom Gaze u poslednja 24 sata, saopštili su danas palestinski zdravstveni zvaničnici, nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken okončao svoju poslednju posetu regionu zbog sporazuma o primirju.

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da su avioni pogodili oko 30 ciljeva širom Pojasa Gaze, uključujući tunele, mesta lansiranja i osmatračnicu, preneo je Rojters.

Rečeno je da su vojnici ubili desetine naoružanih boraca, da su zaplenili oružje, uključujući eksploziv, granate i automatske puške.

16.00 Fatah: Izrael ubistvom Makdaha pokušao da ''započne regionalni rat''

Visoki zvaničnik palestinskog pokreta Fatah Tavfik Tiravi optužio je danas Izrael da je ubio člana Fataha Halila Makdaha kako bi "započeo regionalni rat".

"Ubistvo zvaničnika Fataha je još jedan dokaz da Izrael želi da rasplamsa rat punog razmera u regionu", rekao je Tiravi, prenosi Times of Israel.

Izraelska vojska potvrdila je da je napadom na južni, priobalni libanski grad Sidon ciljala Makdaha, za kojeg tvrdi da je sa Iranom sarađivao na ''finansiranju terora'' na okupiranoj Zapadnoj obali.

12.42 Hezbolah pokrenuo napad dronovima na izraelske položaje u kibucu blizu granice

Militantna grupa Hezbolah saopštila je da je pokrenula napad dronovima izraelske vojne položaje u kibucu Amijad, na oko 22 kilometara od libanske granice. Hezbolah je takođe saopštio da je napad odmazda za izraelski napad na libanski region Beka tokom noći, prenosi Rojters. Izraelska vojska saopštila je da ne može da potvrdi napad.

10.56 Napadnut tanker pod grčkom zastavom u Crvenom moru, nema žrtava

Tanker sa naftnim derivatima ''Sunion'', kompanije Delta tenkers, pod grčkom zastavom, danas je napadnut u Crvenom moru, a niko od 25 članova posade nije povređen.

Napad se dogodio rano jutros u blizini jemenskog grada Hodejda, koji je pod kontrolom pobunjenika Huta, a raketom je pogođen prednji deo broda gde je izbio požar, prenosi Katimerini.

Agencija za pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) saopštila je da je tanker izvestio da su ga pogodile tri rakete iz dva čamca, u kojima se nalazilo oko 15 ljudi.

Brod je prijavio da posada više nema operativnu komandu (NUC), prenosi Rojters.

Razmena vatre dogodila oko 123 kilomentra od jemenske Hodejde. Britanska sigurnosna firma Ambri takođe je prijavila incident, ali nije iznela detalje.

Tanjug/Cavit Ege Tulca via AP

 

09.33 Najmanje 72 osobe uhapšene na propalestinskom protestu u Čikagu

Najmanje 72 osobe uhapšene su nakon sukoba sa policijom na propalestinskom protestu u Čikagu, koji je počeo ispred izraelskog konzulata i proširio se na okolne ulice, dok je trajala Demokratska nacionalna konvencija.

profimedia

 

Odeljenje Nacionalnog saveza pravnika u Čikagu, koje je obezbedilo pravne posmatrače za proteste u utorak, saopštilo je da su uhapšene najmanje 72 osobe. Detaljnije možete pročitati OVDE.

08.31 Napad Hezbolaha sa 50 raketa na grad Kacrin na Golanskoj visoravni, ima povređenih

Sa teritorije Libana je danas ispaljeno oko 50 raketa na severni izralski grad Kacrin na Golanskoj visoravni, a najmanje jedna osoba je lakše povređena u tom napadu, za koji je odgovornost preuzela militantna islamistička organizacija Hezbolah.

Neke od raketa je presrela protivvazdušna odbrana, iako je nekoliko pogodilo grad, saopštila je izraelska vojska, prenosi Tajms of Izrael. Hitna pomoć saopštila je da je primila na lečenje muškarca u 30-im godinama koji je lakše ranjen.

U napadu je pričinjena velika šteta na kućama u Kacrinu, navodi izraelski portal. Hezbolah je preuzeo odgovornost za jutrošnji raketni napad na Kacrin, tvrdeći u saopštenju da je gađao obližnju vojnu bazu, kao odgovor na akciju izraelske vojske duboko na teritoriji Libana tokom noći. Izraleska vojska je saopštila i da su njeni borbeni avioni tokom noći pogodili operativce Hezbolaha na jugu Libana i objavila snimak ovog napada.

07.58 Blinken završio posetu Bliskom istoku, bez napretka u pregovorima o miru u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken završio je devetu posetu Bliskom istoku od početka rata u Gazi, upozorivši da je ''vreme od suštinskog značaja'' kada je u pitanju sklapanje sporazuma o primirju. Blinkenova poslednja poseta, završena u utorak, nije rezultirala napretkom u pregovorima, a Izrael i Hamas su signalizirali da su ključna pitanja ostala nerešena, prenosi AP. Nakon sastanaka u drugim zemljama posrednicima, Egiptu i Kataru, Blinken je rekao da je fokus na tome da Hamas prihvati nove američke izmene predloga sporazuma i implementacije, budući da je, prema njegovim tvrdnjama, Izrael to već učinio. ''Naša poruka je jednostavna. Jasno je i hitno je. Moramo da postignemo sporazum o prekidu vatre i taocima i to moramo da uradimo sada. Vreme je ključno”, rekao je on novinarima pre nego što je napustio Katar.

07.03 Porodice talaca: Primedbe Netanjahua su zapravo torpedovanje sporazuma

Forum porodica talaca optužio je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da je trajno prepustio taoce sudbini u Gazi nakon što je ranije rekao članovima foruma Tikva i Gvura da "Izrael neće napustiti Filadelfijski koridor i koridor Necarim ni pod kojim okolnostima" i da "nije siguran da će biti dogovora".

"Primedbe premijera su zapravo torpedovanje sporazuma o taocima", saopštio je Forum, preneo je Tajms of Izrael.

Forum je poručio da "nema nade i nema herojstva u čvrstom stavu koji će rezultirati kontinuiranom smrću svih talaca" i istakao da je izraelska vlada napustila taoce 7. oktobra i "sada ih napušta zauvek".

06.47 Slovačka poslala novu turu humanitarne pomoći

Slovačka je poslala novu pošiljku humanitarne pomoći u Pojas Gaze, čija ukupna vrednost prelazi 27.000 evra, izjavio je portparol slovačkog ministarstva unutrašnjih poslova Matej Najman i precizirao da je primalac Međunarodna organizacija za migracije u Gazi.

"Humanitarna pomoć se uglavnom sastoji od osnovnih higijenskih sredstava: sanitarnih paketa, uložaka, toaletnog papira, kontejnera za pitku vodu i pokrivača", objasnio je portparol, prenosi agencija TASR.

Slovačka je takođe poslala humanitarnu pomoć u Pojas Gaze rajem prošle godine, a najnoviji paket pomoć je dostavljen putem Mehanizma civilne zaštite EU.

profimedia

 

06.21 Izraelski opozicionar optužio Netanjahua da sabotira pregovore

Izraelski opozicioni lider Jair Lapid ponovo je uputio poziv da se postigne sporazum o primirju u Gazi i oslobađanju zarobljenika iz enklave.

"Dosta sa brifinzima, dosta sa tvitovima, dosta sa rimama pred kamerama", napisao je on na platformi X (Tviter).

Prema njegovim rečima, svi pokušaji izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da sabotira pregovore treba da prestanu.

"Dogovorite se sada, pre nego što svi umru", naglasio je Lapid.

AP/Gil Cohen-Magen

 

06.02 Blinken i Sisi razgovarali o mogućnosti prekida vatre

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u Kairu sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom El-Sisijem, sa kojim je razgovarao o pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Očekuje se da će se o ključnim neslaganjima između Hamasa i Izraela razgovarati na nastavku pregovora kasnije ove nedelje u Kairu, što je Blinken okarakterisao kao ''verovatno poslednju mogućnost'' da se sklopi sporazum.

Sisi je posle sastanka rekao da je vreme da se okonča rat i upozorio na širenje sukoba u regionu, prenosi Reuters.

''Prekid vatre u Gazi mora biti početak šireg međunarodnog priznanja palestinske države i implementacije rešenja o dve države, jer je to osnovni garant stabilnosti u regionu", istakao je Sisi nakon sastanka sa Blinkenom.

Komentari (0)

Svet