Fokus

Objavljeni dokumenti o haosu nakon eksplozije vrata tokom leta Boinga 737 Maks 9: "Došlo je do glasnog praska"

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2024

-

22:12

Objavljeni dokumenti o haosu nakon eksplozije vrata tokom leta Boinga 737 Maks 9: "Došlo je do glasnog praska"
Objavljeni dokumenti o haosu nakon eksplozije vrata tokom leta Boinga 737 Maks 9: "Došlo je do glasnog praska" - Copyright Tanjug/AP/National Transportation Safety Board

veličina teksta

Aa Aa

Američki zvaničnici zaduženi za bezbednost saobraćaja, koji istražuju slučaj eksplozije vrata tokom leta aviona "Boing 737 Maks 9" početkom godine, objavili su hiljade stranica dokumenata, uključujući svedočenja putnika koji opisuju haos u trenucima nakon što se incident dogodio.

Ovi podaci obelodanjeni su nakon što je započelo dvodnevno saslušanje Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja (NTSB) o incidentu od 5. januara na letu Aljaska erlajnsa, koji se dogodio nekoliko minuta nakon poletanja iz Portlanda u Oregonu, preneo je BBC.

U više od 3.000 stranica dokumenata koji su objavljeni uoči saslušanja, posada aviona opisala je prisilnu dekompresiju koja je bila reakcija na odvajanje panela u toku leta.

Tanjug/AP/National Transportation Safety Board

 

Kopilot aviona je rekao istražiteljima da je došlo do "glasnog praska, pucanja u ušima, kao i da su mu slušalice skoro otpale sa glave".

Tokom saslušanja predstavnici Boinga rekli su da će napraviti promene dizajna kako bi kompanija sprečila da se slični incidenti događaju u budućnosti.

Pomenuti događaj uveo američkog vazduhoplovnog giganta u još jednu kriznu situaciju u poslednjih nekoliko godina.

Tanjug/AP/National Transportation Safety Board

 

Pored ostalog, Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) saopštila je 8. jula da zahteva inspekciju 2.600 aviona "Boing 737", jer bi putničke maske sa kiseonikom mogle da se pokvare u hitnim slučajevima.

Ministarstvo pravde SAD je krajem meseca zahtevalo da vodeći svetski proizvođač aviona "Boing" prizna krivicu na osnovu krivičnih optužbi nakon što je utvrđeno da je kompanija prekršila nagodbu o odloženom krivičnom gonjenju iz 2021. godine zbog dve avionske nesreće iz 2018. i 2019. godine u kojima je poginulo 346 ljudi, objavio je Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet