Fokus

FDA povlači duloksetin iz prodaje jer su u njemu pronađene kancerogene čestice

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2024

-

23:46

FDA povlači duloksetin iz prodaje jer su u njemu pronađene kancerogene čestice
FDA povlači duloksetin iz prodaje jer su u njemu pronađene kancerogene čestice - Copyright AP Photo/Jacquelyn Martin, File

veličina teksta

Aa Aa

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) povukla je ove nedelje iz prodaje više od 7.000 flašica duloksetina, antidepresiva koji se prodaje pod imenom Kimbalta, nakon što su u njemu pronađene supstance koje mogu da izazovu rak.

U saopštenju o povlačenju iz prodaje FDA je navela da je agencija u flašicama duloksetina pronašla tragove kancerogene supstance nitrosamina iznad dozvoljene granice.

"Ukoliko lekovi sadrže nivo nitrosamina koji prelazi prihvatljiv dnevni unos, FDA prepručuje da oni budu povučeni iz prodaje od strane proizvođača", navodi se u saopštenju.

Oni dodaju da nitrosamin može da poveća rizik od raka ako su ljudi izloženi toj supstanci iznad dozvoljene granice u dugačkom periodu.

Povlačenje leka se navodi kao Klasa II, što znači da izloženost spomenutom leku može da izazove privremene ili nepovratne zdravstvene probleme.

Dva najpoznatija proizvođača koja koriste duloksetin su Kimbalta i Jentreve, a taj lek se koristi kako bi smanjio anksioznost, depresiju i bol nerava.

"FDA ohrabruje pacijente da razgovaraju sa svojim lekarima ako imaju pitanja o lekovima koje koriste a sadrže nitrosamin, ako je rizik od povlačenja tog leka veći od rizik izloženosti nitrosaminu", saopštila je Uprava.
 

Komentari (0)

Svet