Fokus

Južna Koreja, SAD i Japan stvaraju novo telo za praćenje sankcija Severnoj Koreji

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2024

-

19:14

Južna Koreja, SAD i Japan stvaraju novo telo za praćenje sankcija Severnoj Koreji
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Južna Koreja, SAD i Japana danas su se saglasile da krajem godine pokrenu alternativno telo za praćenje primena sankcija Severnoj Koreji, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ove zemlje imaju za cilj da pozovu međunarodnu zajednicu na bližu saradnju kroz novu organizaciju kako bi osigurale sprovođenje kaznenih mera protiv Pjongjanga, prenosi Kjodo.

Zvaničnici ovih zemalja, koji su vodili razgovore o ovom pitanju, dele stav da nuklearni i raketni programi Severa predstavljaju ''ozbiljnu i neposrednu pretnju regionalnoj bezbednosti i jasan i ozbiljan izazov za međunarodnu zajednicu“, saopštilo je japansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Diplomate su takođe podelile "ozbiljnu zabrinutost" zbog nedavnog napretka u vojnoj saradnji između Rusije i Severne Koreje i potvrdile da će Tokio, Vašington i Seul nastaviti da blisko sarađuju na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva, saopštilo je japansko ministarstvo.

Dogovor visokih diplomata iz tri zemlje tokom telefonskih razgovora usledio je nakon što je Rusija u martu stavila veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se obnavlja mandat panela UN za nadgledanje sankcija, usred produbljivanja veza Pjongjanga i Moskve.

SAD, Južna Koreja i Japan su optužili Rusiju da je nabavljala severnokorejske balističke rakete za upotrebu tokom invazije na Ukrajinu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet