Fokus

Kuda ide Bangladeš posle odlaska premijerke Hasine: Demonstrantni neće vojnu vladu

Komentari

Autor: BBC

06/08/2024

-

12:30

Kuda ide Bangladeš posle odlaska premijerke Hasine: Demonstrantni neće vojnu vladu
Kuda ide Bangladeš posle odlaska premijerke Hasine: Demonstrantni neće vojnu vladu - Copyright Tanjug AP/Rajib Dhar

veličina teksta

Aa Aa

Osećaj neizvesnosti vlada u Bangladešu u vezi sa tim šta će se dalje dešavati - dan nakon što je premijerka Šeik Hasina Vazed bila primorana da podnese ostavku i pobegne iz zemlje nakon masovnih protesta.

Veruje se da je Hasina (76) još uvek u susednoj Indiji - ali postoje spekulacije da se možda sprema da ode u neku drugu stranu zemlju, najverovatnije u Veliku Britaniju.

Tanjug AP/Rajesh Kumar Singh, File

 

U ponedeljak, načelnik vojske Bangladeša obećao je da će privremena vlada uskoro biti formirana - ali nije izneo detalje o tome ko bi mogao da je vodi.

Studentski lideri kažu da neće prihvatiti vojnu vladu, zalažući se za to da laureat Nobelove nagrade za mir Muhamed Junus bude glavni savetnik bilo koje nove vlade. 

Neki od njih su pozvali predsednika Bangladeša Muhameda Šahabudina da raspusti parlament i upozorili su da će "preduzeti teške korake" ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Tanjug AP/Rajib Dhar

 

Ogromna masa ljudi upala je u ponedeljak u Hasininu zvaničnu rezidenciju u Daki, a bilo je i pljačke i nereda u glavnom gradu

Studentski protesti počeli su u julu pozivima da se ukinu kvote za zapošljavanje u državnoj službi, ali su prerasli u zahteve da Hasina da ostavku posle 15 godina na vlasti, piše BBC.

"Veliki teret je skinut sa naših grudi"

Samiulo Hake, 32-ogodišnji strateški konsultant, kaže da oseća nadu u budućnost.

"Osećam se lakše nakon što se ujutro probudim. Osećam se kao da mogu da odem na društvene mreže i pišem stvari o tome kako možemo da poboljšamo Bangladeš i kako stvari mogu da se urade bolje“, rekao je Hake za BBC.

On je opisao vladavinu gospođe Hasine kao "izuzetno zagušujuću".

"Skinut je veliki teret sa naših grudi da možemo da govorimo o državnim pitanjima, o vladi", rekao je on.

Kako tranzicija lidera počinje, gospodin Hake se raduje formiranju nove vlade.

Ali on ne veruje da bi lideri trebalo da izađu iz etabliranih političkih frakcija, kao što je glavna opoziciona Bangladeška nacionalistička partija ili trenutno zabranjeni islamistički pokret Džamat.

"Važno je graditi novu politiku iz temelja", rekao je Hake. "Bumeri, Gen Z, Gen X i milenijalci žele da vide novi Bangladeš. Vreme je da se izađe iz ovog dvopartijskog sistema i koalicija".

Tanjug/AP/Rajib Dhar

 

Tokom protesta, najmanje 24 osobe su poginule nakon što je u ponedeljak zapaljen hotel Zabir internešenel, javljaju mediji.

Bangladeški list Dejli Star objavio je da je vatrogascima trebalo više od 12 sati da ugase požar.

U izveštaju se navodi da vatrogasci nisu mogli da počnu da gase požar "dugo vremena" zato što su ih ometali demonstranti.

Hotel, koji se nalazi u gradu Džesor u jugozapadnom Bangladešu, u vlasništvu je Šahina Čakladara, generalnog sekretara Avami lige u okrugu Jašor.

Delhi ne želi "nestabilnog suseda" 

Šaši Tarur, poslanik indijske Kongresne partije i bivši diplomata, kaže da Delhi ne želi "nestabilnog ili neprijateljskog suseda".

"Što se Indije tiče, prvi i najvažniji signal koji treba da pošaljemo narodu Bangladeša je da stojimo uz njih", rekao je on novinskoj agenciji ANI.

"U Indiji postoji razumljiva zabrinutost zbog sve većeg uticaja Jamaat-e-Islami [bangladeške islamističke političke partije], koja je u prošlosti imala veoma neprijateljski stav prema Indiji, i mogućeg mešanja Kine i Pakistana.

"Indija mora da uveri sve da mi nismo neprijateljska sila i da nemamo želju da dominiramo ili kontrolišemo ono što se dešava u Bangladešu. Želeli bismo da budemo od pomoći. To bi bila vrsta poruke za koju verujem da treba da prenesemo i javno i privatno", rekao je.

Indija održava sastanak svih stranaka

Indijski ministar spoljnih poslova S Jaishankar obavestio je glavne političke stranke u zemlji o tekućim dešavanjima u Bangladešu.

Ministar odbrane Rajnat Sing, ministar unutrašnjih poslova Amit Šah i opozicioni lider Rahul Gandi bili su među onima koji su prisustvovali sastanku.

Jaishankar se takođe sastao sa premijerom Narendrom Modijem u ponedeljak uveče, nekoliko sati nakon što je Šeik Hasina stigla u Delhi.

Indija još nije zvanično komentarisala krizu u Bangladešu, ali se očekuje da će ministar spoljnih poslova govoriti u parlamentu kasnije danas.

Junus se vraća u Bangladeš 

Muhamed Junus je pristao na zahteve lidera protesta da bude glavni savetnik privremene vlade Bangladeša, navodi se u izveštaju Rojtersa koji je citirao njegovog portparola.

Tanjug AP/Mahmud Hossain Opu, File

 

On je saopštio da će se Junus vratiti u Bangladeš "odmah" nakon manje medicinske procedure u Parizu.

Komentari (0)

Svet