Fokus

Raste broj mrtvih u Bangladešu: Najmanje 97 osoba stradalo, među poginulima 14 policajaca, vlada uvela policijski čas

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2024

-

14:32 >> 19:46

Raste broj mrtvih u Bangladešu: Najmanje 97 osoba stradalo, među poginulima 14 policajaca, vlada uvela policijski čas
Raste broj mrtvih u Bangladešu: Najmanje 97 osoba stradalo, među poginulima 14 policajaca, vlada uvela policijski čas - Copyright Tanjug/AP/Rajib Dhar

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 97 osoba danas je poginulo, a desetine su povređene u sukobima u više delova Bangladeša nakon što je policija upotrebila suzavac i šok bombe da rastera demonstrante koji traže ostavku premijerke Šeik Hasine, dok je negde bilo i sukoba učesnika protesta i aktivista vladajuće partije. 

Među poginulima je 14 policajaca, javljaju lokalni mediji.

U policijskoj stanici Enaietpur u Sirajganju ubijeno je 13 policajaca, preneo je Prothomalo.com.

Vlada je od danas uvela i policijski čas širom zemlje. Hasine je pozvala narod da snažnom rukom potisne anarhiste.

Tanjug/AP/Rajib Dhar

 

Prema rečima pomoćnika sekretara za štampu premijerke Bangladeša, Sarvar-e-Alama Sarkara, premijerka je istakla da oni koji sada vrše nasilje nisu studenti, već teroristi.

Tokom sukoba između demonstranata, policije i aktivista vladajuće partije, poginula su dva građevinska radnika na putu do posla a 30 ljudi je povređeno u centralnom okrugu Munsigandž, naveli su očevici, preneo je Rojters.

"Poginuli su u bolnicu doneti bez znakova života sa prostrelnim ranama", naveo je zvaničnik okružne bolnice.

Policija je, međutim, saopštila da nije pucala kada su u tom području aktivirane improvizovane eksplozivne naprave, nakon čega se ta oblast pretvorila u bojno polje. 

Tanjug/AP/Rajib Dhar

 

Nasilje je izbilo i u drugim delovima Banladeša, gde su demonstranti blokirali glavne puteve.

Najmanje tri osobe su poginule a 50 povređeno u severoistočnom okrugu Pabna tokom sukoba između demonstranata i aktivista vladajuće partije premijerke Hasine, Avami Lige, naveli su očevici.

Još dve osobe su poginule u nasilju u oblasti Bogura, naveli su bolnički zvaničnici.

Do sukoba je došlo kada je jedna grupa napala i vandalizovala univerzitetsku bolnicu gde su studenti pokrenuli program o odbijanju saradnje da bi izvršili pritisak na vladu da podnese ostavku. 

Tanjug/AP/Rajib Dhar

 

Neredi, nakon kojih je vlada isključila internet u zemlji, predstavljaju najveći test za premijerku koja je osvojila četvrti uzastopni mandat u januaru na izborima koje bojkotovala vodeća opoziciona Nacionalistička partija Bangladeša, prenosi Rojters.

U nemirima proteklog meseca ubijeno je najmanje 150 ljudi, hiljade su povređene a 10.000 osoba je uhapšeno.

Proteste su započele studentske grupe nezadovoljne zbog određenih kvota za dobijanje posla u državnom sektoru rezervisanih za članove porodica boraca rata za nezavisnost od Pakistana 1971. 

Tanjug/AP/Rajib Dhar

 

Protesti su prekinuti pošto je Vrhovni sud ukinuo većinu kvota, ali su se studenti prošle nedelje vratili na ulice sporadično se okupljajući i tražeći pravdu za porodice ubijenih u nemirima.

Kritičari Hasine, kao i grupe za ljudska prava, optužili su njenu vladu za prekomernu upotrebu sile protiv demonstranata.

Komentari (0)

Svet