Fokus

Epilog studentskih protesta: Najviši sud u Bangladešu parcijalno povukao kontroverzni sistem zapošljavanja u vladi

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2024

-

13:46

Epilog studentskih protesta: Najviši sud u Bangladešu parcijalno povukao kontroverzni sistem zapošljavanja u vladi
Tanjug/AP/Anik Rahman - Copyright Tanjug/AP/Anik Rahman

veličina teksta

Aa Aa

Najviši sud Bangladeša danas je parcijalno povukao kontroverzni sistem za selekciju kandidata za poslove u vladi, što predstavlja delimičnu pobedu učesnika nasilnih studentskih protesta širom zemlje u kojima su poginule desetine ljudi.

Studenti, nezadovoljni nedostatkom fer uslova zapošljavanja, tražili su ukidanje sistema kvota kojim se 30 odsto poslova u javnom sektoru rezerviše za rođake veterana koji su se borili u ratu za nezavisnost Bangladeša 1971. godine, prenosi AP.

Nakon masovnih studentskih protesta vlada Bangladeša je 2018. godine obustavila sistem kvota, ali je u junu ove godine Vrhovni sud Bangladeša ponovo uveo kvote, što je izazvalo novi talas protesta. Odlučujući o žalbi, Vrhovni sud je naredio da se kvota za veterane smanji na pet odsto, pri čemu će se 93 odsto poslova dodeljivati na osnovu zasluga.

Tanjug/AP

 

Dodatnih dva odsto biće rezervisano za pripadnike etničkih manjina, transrodne i osobe s invaliditetom.

Protesti su predstavljali najozbiljniji izazov za vladu Bangladeša od kada je premijerka Šeik Hasina osvojila četvrti uzastopni mandat na izborima održanim u januaru koje su bojkotovale glavne opozicione stranke.

Tanjug/AP

 

Univerziteti su bili zatvoreni, internet je bio isključen, a vlada je naredila građanima da ostanu kod svojih kuća.Nasilje na demonstracijama je eskaliralo kada je policija počela da ispaljuje suzavac, gumene metke i dimne bombe kako bi rasterala demonstrante koji su bacali kamenje na pripadnike snaga reda.

Vlasti Bangladeša nisu podelile zvanične podatke o broju poginulih i povređenih, ali su četiri lokalna lista danas prenela da je poginulo najmanje 100 ljudi.
 

Komentari (0)

Svet