Fokus

Mask optužio Google za "mešanje u izbore": Tvrdi da su zabranili Trampa, kompanija kaže da je reč o "anomaliji"

Komentari

Autor: CNS news

30/07/2024

-

14:34

Mask optužio Google za "mešanje u izbore": Tvrdi da su zabranili Trampa, kompanija kaže da je reč o "anomaliji"
Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi - Copyright Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Milijarder Elon Musk u nedelju je izneo tvrdnju da Google ima "zabranu pretrage" bivšeg predsednika Donalda Trampa, postavljajući na svoju nalog društvene mreže X printtscreen okvira za pretragu u kome je ukucano "predsednik Donald". 

Ispod okvira, automatsko dovršavanje je predložilo - "Donald Duck" i "predsednik Donald Regan" kao potencijalne termine za pretragu, ali ne i "predsednik Donald Tramp".

 

 

Google je saopštio za CBS MoneyWatch da je problem nastao zbog "anomalija" zbog kojih autodovršavanje ne radi kako je predviđeno "za neke pretrage imena nekoliko prošlih predsednika i trenutnog potpredsednika". 

Na primer, ukucavanje reči "potpredsednik K" u Google okvir za pretragu u ponedeljak je dao nekoliko rezultata, uključujući "Vilijam R. King" (potpredsednik 1853.) i potpredsednik Kakegurui (anime lik), ali nije predložio "potpredsednik Kamala Haris".

Euronews/Printscreen

 

 

Google nije naveo kakvim anomalijama je reč, ali je rekao da su tehničke prirode i da kompanija nije preduzela nikakve posebne radnje koje bi  promenile autodovršavanje. 

Tehnološke platforme se suočavaju sa sve većom kontrolom u pogledu njihovog potencijala da utiču na predsedničke izbore 2024. godine, posebno kako se dipfajkovi i drugi sadržaj koji generiše veštačka inteligencija šire, što uzrokuje mogućnost širenja dezinformacija. 

Mask, koji je podržao Trampa i obećao da će donirati njegovoj kampanji, u petak je podelio video na mreži X u kojem je koristio alatku za kloniranje glasa veštačke inteligencije, kako bi oponašao glas potpredsednice Kamale Haris koja govori stvari koje nije rekla. 

Mask u početku nije otkrio da je video parodija, ali je kasnije razjasnio da je video zamišljen kao satira. 

 

 

U nedelju uveče, izvršni direktor Tesle ukazao je na problem sa autodovršavanjem Google platofrme, pišući na X: "Vau, Google ima zabranu pretraživanja predsednika Donalda Trampa! Mešanje u izbore?“.

Google je primetio da je automatsko dovršavanje dizajnirano da obezbedi prečicu za ljude koji pretražuju određene termine i da korisnici i dalje mogu da dopune sopstveni upit za pretragu, bez obzira na to da li autodovršavanje predlaže termin koji su tražili. 

"Razmatramo ove anomalije i radimo na poboljšanjima, za koja se nadamo da će uskoro biti uvedena", naveo je Google u svom saopštenju. "Naši sistemi za automatsko dovršavanje su dinamični, tako da će se predviđanja menjati na osnovu uobičajenih upita i upita u trendu".

U ponedeljak je Google autodovršavanje predložio "Donald Tramp" za pretrage koje počinju sa "Predsednik Donald".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet