Evropa

Makron danas razgovara sa najvećim svetskim investitorima, uključujući Ilona Maska

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2024

-

15:16

Makron danas razgovara sa najvećim svetskim investitorima, uključujući Ilona Maska
Makron danas razgovara sa najvećim svetskim investitorima, uključujući Ilona Maska - Copyright Tanjug/AP/Jacob King

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron danas će primiti u Parizu rukovodioce najvećih svetskih kompanija, uključujući najbogatijeg čoveka na svetu američkog biznismena Ilona Maska da bi ih uverio da je Francuska i dalje najotvorenija zemlja za ulaganja, objavio je Politiko.

Kako je najavljeno, Makron će tokom radnog ručka razgovarati sa direktorima 40 najvećih svetskih kompanija, uključujući vlasnika kompanije za proizvodnju električnih vozila "Tesla" Ilona Maska.

Razgovorima će prisustvovati i francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

"Poslovni lideri očigledno obraćaju veliku pažnju na političku situaciju u Francuskoj", rekao je neimenovani zvaničnik Jelisejske palate za Politiko, navodeći da će ih Makron uveriti da se francuska politika privlačenja stranih investitora neće promeniti.

Posle vanrednih parlamentarnih izbora održanih u julu, još postoji neizvesnost u vezi sa time ko će vladati Francuskom. Tokom svoje predizborne kampanje, Makron je više puta upozoravao da bi pobeda njegovih protivnika krajnje desnice ili krajnje levice dovela u pitanje neke od reformi koje je sproveo u proteklih sedam godina u vezi sa privlačenjem stranih investitora i da bi Francusku učinila manje privlačnom zemljom za inostrana ulaganja.

Letnje Olimpijske igre u Parizu zvanično počinju u petak ceremonijom otvaranja kojoj će prisustvovati oko stotinu šefova država iil vlada, kao i najviši rukovodioci svetske poslovne elite.

Francuska se tokom Makronovog mandata pokazala posebno snažnom u privlačenju stranih ulaganja, delimično zahvaljujući velikim subvencijama. Kompanija "Tesla" nema fabriku u Francuskoj, uprkos Makronovim naporima da ubedi Maska da investira u njenu izgradnju.

Komentari (0)

Evropa