Fokus

Tri glavne poruke u prvom Bajdenovom obraćanju nakon odluke o povlačenju: "Odbrana" demokratije jedna od njih

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

25/07/2024

-

10:06

Tri glavne poruke u prvom Bajdenovom obraćanju nakon odluke o povlačenju: "Odbrana" demokratije jedna od njih
Tri glavne poruke u prvom Bajdenovom obraćanju nakon odluke o povlačenju: "Odbrana" demokratije jedna od njih - Copyright Tanjug/ AP Photo/Jacquelyn Martin/John Locher

veličina teksta

Aa Aa

Četiri dana nakon što je objavio da se povlači iz predsedničke trke, te podržao podržao svoju potpredsednicu Kamalu Haris, još aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden obratio se američkoj naciji. Tokom obraćanja Bajden je istakao tri glavne poruke te naveo da želi da ''prepusti štafetu'' mlađim generacijama "jer smatra da je to najbolji način da ujedini američke građane". Dodao je da se povlaći u ime "odbrane" demokratije i istakao da je Kamala Haris neverovatan partner i lider. Istakao je i da će se do kraja mandata zalagati za okončanje rata u Gazi.

''Odlučio sam da je najbolji način da predam štafetu novoj generaciji. To je najbolji način da ujedinimo našu naciju'', poručio je on.

Bajden je napomenuo da poštuje instituciju predsednika, ali da više voli svoju zemlju, kao i da smatra da je odbrana ''ugrožene'' demokratije važnija od bilo koje funkcije, prenosi Glas Amerike.

Dodao je da će u narednih šest meseci biti fokusiran na obavljanje svog posla kao predsednika, uključujući snižavanje cena, odbranu ličnih sloboda i ograničavanje pristupa vatrenom oružju.

Tanjug/AP

 

''Nastaviću da osuđujem mržnju i ekstremizam i jasno stavljam do znanja da u Americi nema mesta za političko nasilje, ili za bilo kakvo nasilje, ikada. Nastaviću da štitim našu planetu od klimatske krize", naveo je predsednik SAD u obraćanju naciji.

Istakao je da je Kamala Haris iskusna, jaka i sposobna i da je ''neverovatan'' partner i lider. Američki predsednik odlučio je u nedelju da okonča kampanju za drugi mandat u Beloj kući, posle velikog pritiska demokrata, i da podrži potpredsednicu SAD Kamalu Haris za prvu afroameričku predsedničku kandidatkinju jedne od vodećih stranaka u američkoj istoriji.

Bajden je izbornu godinu nazvao jednim od onih retkih trenutaka u istoriji kada "odluke koje sada donosimo određuju sudbinu naše nacije i sveta u decenijama koje dolaze".

"Amerikanci će morati da biraju da li žele napred ili nazad, između nade i mržnje, između jedinstva i podela. Moramo da odlučimo da li još verujemo u poštenje, pristojnost, poštovanje, slobodu, pravdu i demokratiju”, dodao je predsednik Amerike.

Bajden je rekao da će do kraja svog mandata 20. januara 2025. godine nastaviti da radi na okončanju rata u Gazi, vrati kući sve taoce i donese mir na Bliski istok, kao i da će nastaviti da okuplja koaliciju država oko NATO-a u cilju sprečavanju Rusije da zauzme Ukrajinu.

On je rekao da će jačati NATO i kako je rekao, učiniti ga moćnijim i ujedinjenijim nego u bilo kom trenutku istorije tog vojnog saveza. Završio je obraćanje izražavajući nadu da građani SAD znaju koliko je zahvalan na privilegiji da bude njihov predsednik, dok nije spomenuo republikanskog kandidata Donalda Trampa. Bajdenu su se u Ovalnoj sobi pri obraćanju naciji pridružili prva dama Džil Bajden i drugi članovi njegove porodice, uključujući njegovog sina Hantera Bajdena.

Za podršku Kamali Haris potrebno 4.000 glasova

Ubrzo nakon što je Bajden odlučio da se povuče i podrži svoju potpredsednicu Kamalu, krenule su da se ređaju i prve podrške. ubrzo je saopšteno i da je Haris dobila podrčku 4.000 delegata demokrata.

Nedavno je naime, predsednik Demokratskog nacionalnog komiteta Džejmi Harison rekao je da će Demokratska stranka imati predsedničkog kandidata do 7. avgusta i da je posvećena "otvorenom i poštenom" procesu nominovanja.

"Posvećeni otvorenom i poštenom procesu nominovanja. Spremni smo za transparentan i brz proces kako bismo napredovali kao ujedinjena demokratska stranka", rekao je Harison, prenosi Rojters.

Potpredsednica SAD Kamala Haris kazala je da je obezbedila podršku većine delegata Nacionalne demokratske konvencije da postane kandidat Demokratske stranke za predstojeće predsedničke izbore.

Haris ima za cilj da obezbedi većinu od skoro 4.000 delegata na konvenciji potrebnih za pobedu, rekla su četiri izvora, prenosi pomenuta agencija.

Tramp: Bajdena sam pobedio pre tri dana

Republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp je bio među prvima koji je reagovao na Bajdenovo obraćanje naciji, te poručio da je njegov govor bio "jedva razumljiv i jako loš".

Tramp je dodao da je pobedio Džozefa Bajdena pre tri dana, kada je predsednik SAD odlučio da se povuče iz predsedničke trke.

On je sinoć održao u Šarlotu u Severnoj Karolini prvi miting otkako je Bajden izašao iz trke za novi predsednički mandat. Tramp je naveo da je Bajden odustao jer je gubio prema svim anketama, i izneo tvrdnju da su mu lideri demokrata rekli da odustane, ili će se u suprotnom pozvati na 25. amandman američkog Ustava, koji se odnosi na preuzimanje predsedničke dužnosti u slučaju smrti predsednika, ostavke ili nemogućnosti da on obavlja svoje dužnosti.

Dodao je da su demokrate napravile veoma nedemokratski potez i da su ga isterale, prenosi Glas Amerike.

"Sada imamo novu žrtvu koju treba da pobedimo: lažljivu Kamalu Haris", rekao je Tramp.

On je pomenuo Haris na desetine puta tokom svog gotovo 1,5-časovnog govora, a svaki put je pogrešno izgovorio njeno ime, navodi Ej-Bi-Si Njuz. Tramp je Haris opisao je kao "ultraliberalnu pokretačku snagu" koja bi trebalo da bude odgovorna za politiku Bajdenove administracije o imigraciji.

Bivši predsednik SAD je opisao aktuelnu potpredsednicu države kao najliberalniju političarku ikada izabranu u američkoj istoriji.

Komentari (0)

Svet