Fokus

Bivši Trampov kritičar: Ko je senator iz Ohaja Džej Di Vens, kandidat republikanaca za potpredsednika

Komentari

Autor: Tanjug, Fox News, CNN

15/07/2024

-

22:01

Bivši Trampov kritičar: Ko je senator iz Ohaja Džej Di Vens, kandidat republikanaca za potpredsednika
Dž.D. Vens je potpredsednički kandidat - Copyright Tanjug AP/Jeff Dean, File

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat republikanaca na novembarskim predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama Donald Tramp imenovao je danas senatora iz Ohaja Džej Dija Vens (JD Vance) za svog kandidata za potpredsednika.

Tramp je u objavi na svojoj društvenoj mreži Truth Social naveo da je nakon dugog razmatranja i razmišljanja i uzimajući u obzir ogromne talente mnogih drugih, odlučio da je Vens osoba koja je najpogodnija za preuzimanje pozicije potpredsednika SAD.

"Džej Di je imao veoma uspešnu poslovnu karijeru u oblasti tehnologije i finansija, a sada, tokom kampanje, biće snažno fokusiran na ljude za koje se tako briljantno borio, američke radnike i farmere u Pensilvaniji, Mičigenu, Viskonsinu, Ohaju, Minesoti i dalje. Kao potpredsednik, Džej Di će nastaviti da se bori za naš Ustav, stati uz naše trupe i učiniće sve što može da mi pomogne da Ameriku ponovo učinimo velikom", napisao je Tramp.

Ko je Džej Di Vens ?

Džej Di Vens je senator Sjedinjenih Država za državu Ohajo.

Osim politikom, bavi se i biznisom i pisanjem.

Izabran je u Senat SAD 2022. i položio zakletvu 3. januara 2023.

Rođen je u Midltaunu u Ohaju 2. avgusta 1984. godine. Pre studija na političim naukama i filozofiji na Univerzitetu Ohajo Stejt bio je u marincima.

Napisao je bestseler "Hillbilly Elegy" ("Elegija o brđaninu") po kojem je Netflix snimio istoimeni film.

Odrastao je u radničkoj porodici u malom gradu u jugozapadnom Ohaju.

Njegovi roditelji su se razveli kada je bio mlad, a kako se njegova majka godinama borila sa zloupotrebom droga i alkohola, Vensa su delimično odgajali baka i deda po majci.

Vens je u braku sa bivšom koleginicom sa kojom je zajedno studirao pravo, Ušom Čilukuri, od 2014. godine i imaju troje dece.

Bivši Trampov kritičar

Široj javnosti postao je poznat nakon objavljivanja memoara "Hillblly Elegy" 2016. godine, po kojima je četiri godine kasnije Netfliks snimio istoimeni film sa Glen Klouz i Ejmi Adams u glavnim ulogama.

Tanjug AP/Stefan Jeremiah, File

 

Priča je ukazala na vrednosti mnogih Amerikanaca radničke klase koji su postali pristalice Trampove politike.

Memoari su postali bestseler "The New York Times-a" 2016. i 2017. godine i privukli značajnu pažnju medija tokom predsedničkih izbora u SAD 2016. godine.

Memoari su bili u finalu za Dejtonsku nagradu za književnost 2017. i dobio je nagradu Audie za dokumentarnu literaturu 2017. godine.

Vens je bio glasan Trampov kritičar kada se bivši predsednik prvi put kandidovao za Belu kuću u ciklusu 2016.

Međutim, Vens je na kraju podržao Trampa, hvaleći mandat bivšeg predsednika u Beloj kući, a u intervjuu za Fox News 2021. izvinio se za svoje ranije kritike Trampa.

Vens je bio kritičan prema Trampu 2016. godine, a šest godina kasnije Tramp je javno ponizio Vensa čak i nakon što ga je podržao na izborima 2022. godine.

U Senatu, Vens je bio otvoreni pristalica Trampa i često je glasao u skladu sa interesima bivšeg predsednika.

On se usprotivio zakonu o pomoći Ukrajini, usvojivši Trampovu kritiku o pružanju veće pomoći.

Takođe je blizak sa Donaldom Trampom mlađim.

Bio i ratni dopisnik

Vens je pokrenuo svoju prvu političku kampanju za mesto u Senatu Ohaja 2021. godine i dobio je republikansku nominaciju nakon što ga je podržao bivši američki predsednik Donald Tramp.

Vens je na opštim izborima pobedio demokratskog kandidata Tima Rajana.

Bio je ratni dopisnik i tokom rata u Iraku dodeljen je odeljenju za odnose sa javnošću Drugog krila marinaca.

Preselio se u San Francisko gde je radio u tehnološkoj industriji za preduzetnička ulaganja i bio je direktor u firmi Mithril Capital između 2016. i 2017. godine.

U januaru 2017. godine Vens je postao saradnik CNN-a.

Vens je investirao u Rumble, kanadsku onlajn video platformu popularnu među političkim desničarima.

Protivnik abortusa

Kada je reč o njegovim stavovima, Vens se protivi abortusu i nagovestio je da bi mogao da podrži federalnu zabranu abortusa nakon 15 sedmice trudnoće.

Vens je predložio nacrt zakona kojim bi briga o rodnoj afirmaciji maloletnika postala krivično delo na osnovu federalnog zakona i kojim bi bilo blokirano korišćenje sredstava poreskih obveznika za promenu pola maloletnika.

Takođe se zalaže za ograničavanje imigracija.

Vens je rekao da SAD ne žele da se povuku iz NATO-a, ali da smatra da bi Vašington trebalo da preusmeri fokus na istočnu Aziju, kao i da određene evropske članice NATO-a ne izdvajaju dovoljno sredstava za sopstvenu bezbednost.

Džej Di Vens je glasni kritičar američke vojne pomoći Ukrajini i podržava američko finansiranje Izraela u ratu protiv Hamasa.

 

 

 

Komentari (0)

Svet