Fokus

Oglasio se i otac Tomasa Metjua Kruksa, Trampovog napadača

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

14/07/2024

-

13:48

Oglasio se i otac Tomasa Metjua Kruksa, Trampovog napadača
Oglasio se i otac Tomasa Metjua Kruksa, Trampovog napadača - Copyright Tanjug/AP/Gene J. Puskar, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Naoružani napadač Tomas Metju Kruks, osumnjičen za napad na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa tokom njegovog predizbornog mitinga u Batleru, u Pensilvaniji, stanovao je blizu mesta atentata, a registrovan je kao 20-godišnji glasač republikanaca, koji je dao donaciju od 15 dolara jednoj organizaciji naklonjenoj Demokratskoj stranci. Njega je upucala tajna služba predsednika.

Državna evidencija birača pokazuje da je Kruks bio registrovan kao pristalica republikanaca, a predstojeći izbori 5. novembra bi bili prvi na kojima bi 20-godišnji Kruks mogao da glasa, prenosi Rojters.

Atentator na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa je živeo u mestu Betel Park, na sat vožnje, odnosno oko 80 kilometara južno od Batlera, gde se održavao Trampov miting, preneo je ranije CNN. Utvrđeno je da je Krus 2021. godine kada je imao 17 godina donirao 15 dolara za ActBlue, politički akcioni komitet koji prikuplja novac za levičare i demokratske političare. Donacija mladog Kruksa je bila namenjena za Projekat progresivne izlaznosti, nacionalnu grupu koja animira demokrate da glasaju.

Tomas Kruks je diplomirao 2022. godine u školi Betel Park, a prema pisanju lokalnih medija dobio je nagradu od 500 dolara kao "zvezda" nacionalnog takmičenja iz matematike.

Na video snimku sa ceremonije dodele diploma 2022. godine vidi se da Kruks prima diplomu, uz aplauz okupljenih u sali srednje škole. Kruksov otac, Metju Kruks (53) rekao je za CNN da pokušava da shvati šta se dogodilo i čeka da obavi razgovor sa policijom pre nego što javno progovori o svom sinu.

Pripadnici FBI su potvrdili da Kruks nije nosio lična dokumenta na mestu pucnjave i morao je biti identifikovani drugim metodama.

"S obzirom na to da napadač nije imao nikakvu identifikaciju pri sebi, agenti su morali da provere njegov DNK i dobiju biometrijsku potvrdu identiteta", izjavio je ranije danas Kevin Rojek, specijalni agent zadužen za terensku kancelariju FBI-a u Pitsburgu.

Dnevnik USA Tudej je izvestio da su desetine policijskih vozila bila parkirana ispred objekta koji je naveden kao mesto prebivališta Tomasa Kruksa, a na toj lokaciji su bili i agenti nacionalnog Biroa za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksploziv, kao i odred za demontiranje eksplozivnih naprava.

Oko placa gde se nalazi Kruksova kuća danas stoji žuta policijska traka. Prema zvaničnim podacima nadležnih bezbednosnih službi, Kruks je pucao na Trampa sa krova obližnje zgrade izvan bezbednosnog pojasa oko lokacije na kojoj se održavao miting, a potom su ga likvidirali agenti Tajne službe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet