Fokus

"Čula su se namjanje četiri pucnja": Šta je dosad poznato o atentatu na Trampa u Pensilvaniji?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/07/2024

-

15:00

"Čula su se namjanje četiri pucnja": Šta je dosad poznato o atentatu na Trampa u Pensilvaniji?
"Čula su se namjanje četiri pucnja": Šta je dosad poznato o atentatu na Trampa u Pensilvaniji? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na Donalda Trampa, bivšeg američkog predsednika i sadašnjeg kandidata Republikanaca za predsednika na izborima u novembru, pucano je tokom mitinga u gradu Batleru u jednoj od ključnih država, Pensilvaniji.

U ovom gradu Tramp je po rasporedu kampanje održao predizborni skup na kojem je govorio tek nekoliko minuta nakon čega su ga pogodili meci napadača, za kojeg će kasnije FBI da saopšti da je u pitanju Tomas Metju Kruks (20) iz predgrađa Pitsburga.

Tramp je brzom reakcijom Tajne službe ispraćen sa bine, ali je pre toga posla poruku svojim podržavaocima da je sa njim sve u redu, visoko dižući desnu pesnicu i uzvikujući: "Borite se, borite se, borite se".

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Kasnije je na sopstvenoj društvenoj mreži "Truth Social" napisao da je sa njim sve u redu, ali da je zadobio povredu desnog uha, te da se nalazi u dobrom psihofizičkom stanju.

"Želim da se zahvalim Tajnoj službi Sjedinjenih Država i celoj policiji za njihovu brzu reakciju na pucnjavu koja se upravo dogodila u Batleru u Pensilvaniji. Ono što je najvažnije, želim da izrazim saučešće porodici poginulog na mitingu, kao i porodici još jedne osobe koja je teško povređena. Neverovatno je da se takav čin može desiti u našoj zemlji. Za sada se ništa ne zna o strelcu, koji je sada mrtav. Pogođen sam metkom koji mi je probio gornji deo desnog uha. Odmah sam znao da nešto nije u redu u tome što sam čuo fijuk, pucnje i odmah osetio kako metak probija kožu. Bilo je mnogo krvarenja, pa sam tada shvatio šta se dešava. Bože blagoslovi Ameriku", napisao je Donald Tramp.

Dramatične scene viđene na bini su za tili čas obišle ceo svet, a u skladu sa tim su i probudile pažnju javnosti, te reakcije, kako Trampove porodice, tako i svetskih lidera, od kojih je i američki predsednik Bajden, koji se i telefonski čuo sa Trampom, te mu poželeo dobro zdravlje.

Od svih reakcija, posebno se istakla ona Roberta Fica, slovačkog premijera, koji je i sam nedavno ranjen u atentatu od strane ostrašćenog pripadnika političke opcije suprotne Ficovoj, koji je atentat na njega izvršio "jer se nije slagao sa njegovom politikom".

"Kada bi napadač na Donalda Trampa znao slovački, bilo bi mu dovoljno da pročita novine 'N', 'Sme' ili 'Aktualiti' i da dobije poriv da se 'obračunava' sa neposlušnim bivšim predsednikom SAD. Scenarijo kao preko fotokopir aparata. Politički protivnici Donalda Trampa pokušavaju da ga uklone i kada im to ne pođe za rukom, toliko nerviraju javnost da neki jadnik uzme pušku. A sada ćemo biti svedoci govora o potrebi pomirenja, smirenja i praštanja...", naveo je Fico na društvenoj mreži "Facebook".

On je uporedio svoj slučaj sa slučajem atentata na Trampa, jasno dajući do znanja da su do pucnjeva doveli česti i teški napadi političkih protivnika na njih dvojicu, što je dovelo do toga da "neki jadnik uzme pušku".

Nakon reakcija svetskih lidera, pažnja javnosti je preusmerena na istragu u vezi sa atentatom, koja je već rano ujutro dovela do imena napadača na Donalda Trampa.

FBI: Napadač je Tomas Metju Kruks (20) iz Pitsburga

Rano ujutro FBI je saopštio da je naoružani napadač identifikovan kao Tomas Metju Kruks, te da je osumnjičen za napad na bivšeg predsednika Donalda Trampa tokom njegovog predizbornog mitinga u Pensilvaniji, prenosi CNN.

Kako je saopštio FBI, napadač je živeo u Betel parku, predgrađu Pitsburga, oko 80 kilometara južno od lokacije na kojoj se održavao Trampov miting. U saopštenju FBI se dodaje da je u vezi sa incidentom "aktivna istraga u toku", a policija Pensilvanije saopštila je da nema daljih pretnji nakon pucnjave.

Kruks je 2022. godine završio srednju školu Betel Park, preneli su lokalni mediji, a zapisnici Savezne izborne komisije pokazuju da je donator naveden pod imenom Tomas Kruks sa istom adresom kao i napadač, u januaru 2021. godine dao donaciju od 15 dolara jednog organizaciji za političku akciju naklonjenoj Demokratskoj stranci.

Za javnost se oglasio i njegov otac, koji je rekao da pokušava da shvati šta se dogodilo, da čeka da obavi razgovor sa policijom, pre nego što javno progovori o svom sinu.

Motivi za napad na predsedničkog kandidata još uvek nisu poznati, ali je poznato da je osumnjičenog na licu mesta ubio snajperista američke tajne službe, rekao je portparol agencije Entoni Guljelmi, prenosi BBC.

On je dodao da je u pucnjavi poginuo jedan prolaznik, a da su još dvojica teško povređena. Sve tri žrtve su muškarci, kasnije su potvrdili zvaničnici.

Izvori iz tela za sprovođenje zakona rekli su za "CBS News" da je Kruks bio naoružan "puškom u stilu AR" (prim. aut. jurišna poluatomatska puška) i da je pucao iz zgrade udaljene nekoliko stotina metara ispred mesta događaja.

Specijalni agent Kevin Rodžek potvrdio je da agencija tretira pucnjavu kao pokušaj ubistva. Dodao je, takođe, da pucač kod sebe nije imao ličnu kartu i da su istražitelji koristili DNK da bi ga zvanično identifikovali, prenosi BBC.

Svedočanstva očevidaca: Šta se zapravo desilo na mitingu u Batleru u Pensilvaniji?

Inače, o samom događaju poznato je da je republikanski kandidat za predsednika upravo počeo da se obraća svojim pristalicama u Batleru u Pensilvaniji, koja je jedna od ključnih država na izborima u novembru, nakon što su počeli pucnji.

BBC navodi da je odjeknulo više pucnjeva dok je Tramp govorio o svom protivkandidatu, predsedniku Džou Bajdenu, i njegovoj administraciji.

Nekoliko pristalica koji su držali plakate i stajali iza Trampa sagnuli su se kada su se čuli pucnji, a očevici koji su govorili za BBC sugerišu da su pucnji možda došli iz jednospratnice desno od bine na kojoj je Tramp govorio.

Jedan svedok, Greg, rekao je za BBC da je primetio osobu sumnjivog izgleda kako "puzi" na krovu zgrade oko pet minuta nakon što je Tramp izašao na binu. Rekao je da je na tu osobu ukazao policiji, prenosi BBC.

"Dakle, stojimo tamo i znate, pokazujemo, pokazujemo na tipa koji puzi po krovu i imao je pušku. Jasno smo ga videli sa puškom. Apsolutno. Mi pokazujemo na njega, a policija dole trči po zemlji. Mi govorimo 'Hej čoveče, na krovu je tip sa puškom', a policija je bila kao, 'A? Šta?'. Kao da nisu znali šta se dešava. mi smo govorili: 'Hej, baš ovde na krovu. Vidimo ga odavde. Vidimo ga, on puzi'", svedočio je očevidac.

On je izrazio nepodeljeno uverenje da su pucnji došli upravo sa tog krova na kojem su on i drugi očevici videli čoveka sa puškom.

"Sto posto. Bio je gore. Videli smo ga gore par minuta. Apsolutno. Najmanje tri do četiri minuta. Rekli smo policiji, pokazivali smo na njega Tajnoj službi koja nas je gledala sa vrha štale. Gledali su u nas sve vreme. A mi smo stajali pored tog drveta", rekao je on.

Tim, koji je takođe bio na mitingu, rekao je za BBC da je čuo "baraž" pucnjeva.

"Bio je to raspršujući zvuk za koji smo u početku mislili da je vatrogasno crevo, a onda je zvučnik sa desne strane počeo da se spušta", rekao je on.

"Mora da je nešto udarilo u hidraulične vodove [što je dovelo do pada]. Videli smo predsednika Trampa kako pada na zemlju i svi su počeli da padaju na zemlju jer je bio haos", rekao je on.

Drugi očevici, koji su se predstavili kao Voren i Debi bili su na mestu događaja i rekli su BBC-u da su čuli najmanje četiri pucnja.

Oni su rekli da su oboje pali na zemlju dok su agenti Tajne službe prolazili kroz gomilu, vičući prisutnima da siđu. Ljudi su, kažu, ostali mirni.

"Nismo mogli da verujemo da se to dešava", rekao je Voren.

Debi je rekla da je devojčica pored njih plakala da ne želi da umre i pitala "kako nam se ovo dešava?".

"To mi je slomilo srce", rekla je Debi.

Republikanski kongresmen Roni Džekson rekao je za BBC da je njegov nećak povređen u pucnjavi. Zadobio je manju ranu na vratu i zbrinut je na licu mesta, rekao je Džekson u saopštenju.

Tramp: Samo je Bog sprečio nezamislivo da se dogodi, ali se nećemo plašiti!

U poslednjoj objavi na društvenoj mreži "Truth Social", Tramp je ponovio da je dobro, ali je takođe i istakao da je "samo Bog sprečio nezamislivo". Takođe je pozvao svoje pristalice da se ne plaše, rekavši da se "mi nećemo plašiti".

Na kraju objave je pozvao sve pristalice na miting ove sedmice u Viskonsinu, šaljući poruku da je sa njim sve u redu.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

"Hvala svima na vašim jučerašnjim mislima i molitvama, jer je samo Bog sprečio da se desi nezamislivo. Nećemo se plašiti, već ćemo umesto toga ostati otporni u svojoj veri i prkosni pred licem Zla. Naša ljubav ide prema ostalim žrtvama i njihovim porodicama. Molimo se za oporavak ranjenih, a u srcima čuvamo uspomenu na tako strašno stradalog građanina. U ovom trenutku važnije je nego ikad da stojimo ujedinjeni i pokažemo svoj pravi karakter kao Amerikanci, da ostanemo jaki i odlučni i ne dozvolimo zlu da pobedi. Zaista volim našu zemlju i volim vas sve, i radujem se što ću ove nedelje razgovarati sa našom Velikom nacijom iz Viskonsina", napisao je Tramp, pozvavši pristalice da mu se pridruže na sledećem mitingu.

Komentari (0)

Svet