Fokus

Ankete: Japanska vladajuća LDP gubi većinu na izborima za Donji dom parlamenta

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2024

-

15:32

Ankete: Japanska vladajuća LDP gubi većinu na izborima za Donji dom parlamenta
Šigeru Išiba - Copyright Tanjug/AP/Takashi Aoyama

veličina teksta

Aa Aa

Japanska vladajuća Liberalno demokratska partija (LDP) premijera Šigeru Išibe izgubiće većinu u Predstavničkom domu parlamenta nakon današnjih izbora, pokazuju izlazne ankete japanske agencije Kyodo News.

Ishod izbora koji predviđaju ankete pokazuje nepoverenje birača u LDP nakon skandala oko fondova za finansiranje kampanja, uprkos tome što je Išiba obećao političke reforme, istovremeno nastojeći da privuče birače planom o dodatnoj pomoći za domaćinstva pogođena inflacijom.

U nadmetanju za 465 mesta u Predstavničkom domu parlamenta, Išiba je postavio kao cilj za koaliciju svoje LDP partije i manje stranke Komeito osvajanje više od 233 poslaničkih mesta što je minimalni prag.

Tanjug/AP/Takashi Aoyama

 

Neke od glavnih opozicionih partija verovatno će povećati broj poslanika u donjem domu, navodi Kyodo.

LDP, koja je imala 256 poslanika pre izbora, suočen je sa žestokom borbom, a ankete predviđaju da će vodeća opoziciona partija, Ustavna demokratska stranka Japana, povećati broj poslanika u odnosu na ranijih 98 mesta.

Demokratska narodna partija trebalo bi da osvoji najmanje 11 mesta u donjem domu parlamenta, a nije izvesno da li će koalicioni partner LDP-a, Komeito, kao i opoziciona Inovaciona partija zadržati  snagu koju su imali pre izbora.

Premijer Išiba je raspustio donji dom parlamenta 9. oktobra, samo osam dana nakon preuzimanja dužnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet