Fokus

Trampov tabor oduševljen Bajdenovim najnovijim nastupom: Kako njegov opstanak u trci zapravo pogoduje republikancima

Komentari

Autor: Politico

12/07/2024

-

21:16

Trampov tabor oduševljen Bajdenovim najnovijim nastupom: Kako njegov opstanak u trci zapravo pogoduje republikancima
Trampov tabor oduševljen Bajdenovim najnovijim nastupom: Kako njegov opstanak u trci zapravo pogoduje republikancima - Copyright Tanjug/AP/Carlos Osorio

veličina teksta

Aa Aa

Savetnici i saveznici bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa smatraju da je sinoćna konferencija za medije predsednika Džoa Bajdena bila najbolji scenario za republikansku kampanju jer nije bila "dovoljno loša" da ga demokrate nateraju da odustane od izbora, ali je bilo grešaka koje mogu da se upotrebe protiv njega, piše Politico.

Iz Trampove kampanje se i dalje nadaju da će Bajden ostati u trci, zato što ga smatraju najslabijim kandidatom sa kojim njihov predstavnik može da se suoči u novembru. Strategija se delom zasniva na ideji da Bajden nije mentalno sposoban da bude predsednik.

Fred Dukete, kongresmen iz države Nju Hempšir koji je predsedavao Trampovim prethodnim predsedničkim kampanjama u državi smatra da je trenutni razvoj situacije sjajan po njegovu stranku.

"Zavalite se i pustite [demokrate] da to urade. Ne napadate neprijatelja koji napada sebe”, rekao je on i dodao da će pozivi da Bajden istupi postajati sve bučniji.

Dok je konferencija još bila u toku, Tramp je ismevao Bajdena jer je potpredsednicu Kamalu Haris greškom nazvao "potpredsednicom Tramp“, a njegova kampanja je brzo pretvorila taj gaf u snimak, uz sarkastičan natpis: "Sjajan posao, Džo!".

Bajdenovi gafovi i ovaj put su odjeknuli na društvenim mrežama, o čemu opširnije možete pročitati OVDE.

Nastup Bajdena pred novinarima je, prema rečima ljudi iz Trampovog tabora, potvrdilo njihovo uverenje da je bivši predsednik u najboljoj poziciji da pobedi Bajdena, koji se suočava sa široko rasprostranjenom zabrinutošću članova sopstvene stranke da možda nema kondiciju ili mentalnu oštrinu da vodi kampanju. Do sada je najmanje 17 demokrata u Predstavničkom domu Kongresa i jedan demokratski senator pozvalo predsednika da se povuče.

Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

 

Anketa ABC News/Vashington Post/Ipsos objavljena u četvrtak pokazala je da bi Tramp pobedio Bajdena, ali gusto sa 47 prema 46 odsto, ali bi u okršaju protiv Harisove zaostajao sa 46 prema 49 procenata.

Trampov savetnik, upitan o Bajdenovom učinku rekao je da se "odvija najgora noćna mora demokrata".

"Dao nam je dovoljno novog materijala, a možda će sprečiti puč protiv sebe. Najbolje od oba sveta. Bilo je loše, ali ne toliko loše da bi bili primorani“, rekao je neimenovani Trampov saveznik za Politico.

Donald Tramp mlađi je u svom uživo strimu na platformi Rumble rekao da je Bajden prošao bolje nego što je mislio.

“Mislim da je bio dovoljno dobar da bi mogao da ostane, ne želi da odustane”, rekao je on i kasnije podelio objavu na društvenim mrežama na kojoj su lica Harisa i Trampa pomešana zajedno sa natpisom "Potpredsednik Tramp".

profimedia

 

Na pitanje da li Trampov tim ima bilo kakav komentar na konferenciju, portparol se osvrnuo na pomenute Trampove postove.

Tramp se ranije sastao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji je doleteo do njegovog imanja “Mar-a-Lago” na kraju samita NATO-a u Vašingtonu. Orban je rekao da su razgovarali o miru.

"On će to shvatiti!" napisao je Orban na društvenim mrežama.

Od Bajdenovog sumornog nastupa na debati 27. juna, Trampova kampanja je u velikoj meri omogućila predsedniku da dominira u medijima. Taktika Trampove kampanje bila je da pusti Bajdena da stvara atraktivne naslove svojim gafovima, a demokrate da dovode u pitanje njegovu sposobnost.

Međutim, republikanci se pripremaju za svoju konvenciju koja počinje u ponedeljak, kada će Tramp morati da uđe u centar pažnje i ponovo dominira u medijima. Očekuje se da će u narednim danima objaviti ime svog potpredsednika, iako zvaničnici iz njegove kampanje priznaju da su u međuvremenu zadovoljni predajom medijske pažnje Bajdenu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet