Fokus

Trampovi advokati podneli zahtev da se poništi presuda za falsifikovanje dokumenata, pozivaju se na Vrhovni sud

Komentari

Autor: BBC

02/07/2024

-

09:18

Trampovi advokati podneli zahtev da se poništi presuda za falsifikovanje dokumenata, pozivaju se na Vrhovni sud
Trampovi advokati podneli zahtev da se poništi presuda za falsifikovanje dokumenata, pozivaju se na Vrhovni sud - Copyright Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta

veličina teksta

Aa Aa

Advokati Donalda Trampa podneli su zahtev da se poništi osuđujuća presuda bivšem predsedniku u krivičnom postupku za podmićivanje i da se odloži izricanje presude ovog meseca, javljaju američki mediji, premosi BBC.

U pismu koje su Trampovi advokati poslali njujorškom sudiji koji je predsedavao suđenjem navodi se odluka Vrhovnog suda od ponedeljka kojom je bivšem predsedniku dat imunitet od krivičnog gonjenja za zvanične radnje koje je preduzeo dok je bio na funkciji.

Tramp je u maju osuđen po 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih zapisa. Kazna će mu biti izrečena 11. jula.

Potpisao je evidenciju tokom svog mandata u Beloj kući 2017. godine, što njegovi advokati kažu da treba uzeti u obzir.

Prošle godine advokati su na sličan način tvrdili da se navodi u slučaju odnose na službene radnje u skladu sa njegovim predsedničkim dužnostima.

Međutim, savezni sudija je napisao da Tramp nije uspeo da pokaže da je njegovo ponašanje bilo "u vezi sa bilo kojim činom koji je izvršio sa funkcije predsednika“.

Odluku Vrhovnog suda od ponedeljka Tramp je pozdravio kao "veliku pobedu" za demokratiju.

Sudije su utvrdile da predsednik ima imunitet za "zvanična dela", ali nije imun na "nezvanična dela".

Presuda se odnosila na odvojen slučaj protiv Trampa: on je osumnjičen da je pokušao da nezakonito poništi rezultat predsedničkih izbora 2020. koji je doneo pobedu Džou Bajdenu.

Reagujući na presudu Vrhovnog suda, predsednik Bajden je opisao kao "opasan presedan" koji je potkopao "vladavinu zakona" u Americi.

Trampovi advokati poslali su pismo njujorškom sudiji Huanu Merčanu u ponedeljak, prenose američki mediji.

Advokati tvrde da je najnovija odluka Vrhovnog suda potvrdila stav odbrane u njujorškom slučaju da neki dokazi tužilaštva nije trebalo da budu dozvoljeni jer je to predstavljalo zvanične predsjedničke akte.

Pismo tek treba da bude objavljeno u javnosti, a sudija Merčan nije komentarisao ovo pitanje.

U maju je veće od 12 porotnika na Menhetnu jednoglasno osudilo Trampa po svim tačkama optužnice za falsifikovanje poslovnih zapisa.

Tokom suđenja, sud je saslušao brojne svedoke, uključujući bivšu zvezdu filmova za odrasle Stormi Danijels, čiji je navodni seksualni susret sa bivšim predsednikom bio u središtu slučaja.

Bivši predsednik je optužen da je prikrio plaćanje da bi kupio ćutanje gospođe Danijels u poslednjim danima svoje izborne kampanje 2016.

Tužioci su tvrdili da je Tramp prekršio izborni zakon odobravanjem šeme za "maskiranje" novca kao pravnih troškova.

Tramp je presudu u njujorškom slučaju nazvao "sramotnom".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet