Fokus

Vrhovni sud SAD doneo odluku: Tramp kao bivši predsednik ima pravo na određeni imunitet

Komentari

Autor: Glas Amerike

01/07/2024

-

17:00

Vrhovni sud SAD doneo odluku: Tramp kao bivši predsednik ima pravo na određeni imunitet
Donald Tramp - Copyright Tanjug/AP/Chris Szagola

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni sud SAD doneo je istorijsku presudu u slučaju Donalda Trampa, koji je od tog suda tražio da odluči da li je, kao bivši predsednik, imun od krivičnog gonjenja.

Sa šest glasova za i tri protiv, najviši sud u Americi odlučio je da bivši predsednici imaju apsolutni imunitet od krivičnog gonjenja za dela koja su počinili dok su na funkciji, dok za dela koja su počinili van funkcije nemaju imunitet.

Ali, Vrhovni sud nije sam doneo odluku kako to konkretno da se primeni na Trampov slučaj, već su to prepustili nižem sudu, javlja AP.

Ovakva odluka praktično znači da će početak sudskog procesa u slučaju koji se protiv Trampa vodi zbog njegove uloge u neredima 6. januara na Kapitolu - biti dodatno odložen, prenosi Glas Amerike.

"U okviru naše ustavne strukture podele vlasti, predsednička funkcija daje bivšem predsedniku apsolutni imunitet od krivičnog gonjenja za dela koja je počinio u okviru svojih ustavnih ovlašćenja. Predsednik ima pravo na pretpostavljeni imunitet kada je reč o njegovim zvaničnim potezima. Nema imuniteta za poteze koji su nezvanični", navodi se u presudi Vrhovnog suda.

Tramp je tražio od Vrhovnog suda da se izjasni da li je on kao predsednik imao zaštitu od krivičnog gonjenja. Specijalni tužilac Džek Smit podigao je optužnicu protiv Trampa zbog njegove uloge u neredima na Kapitolu 6. januara 2021.

profimedia

 

Tramp je odluku Vrhovnog suda okarakterisao kao veliku pobedu za Ustav i demokratiju.

"Velika pobeda za naš Ustav i demokratiju. Ponosan sam što sam Amerikanac", napisao je Tramp u objavi na svojoj platformi Truth Social.

Trampov pravni tim nazvao je odluku suda "velikom pobedom".

"Vrhovni sud je doneo odluku 6:3. Vaš omiljeni predsednik Donald Tramp je imun na krivično gonjenje kada su u pitanju ustavna ovlašćenja. Ogromna pobeda ne samo za mene već i za buduće predsednike koji moraju imati pun predsednički imunitet", poručio je Tramp na mreži Iks.

Nastavak trke za reizbor uprkos brojnim sudskim postupcima

Bivši predsednik je tvrdio da on ne može biti krivično gonjen zbog predsedničkog imuniteta, i tražio je od sudova da se o tome izjasne. Specijalni tužilac Smit je tvrdio da niko ne može biti izvan zakona ako je počinio krivično delo.

Federalni Apelacioni sud je presudio da Tramp može biti krivično gonjen, pa je bivši predednik od najvišeg suda tražio mišljenje.

Tramp je prvi predsednik SAD koji je krivično gonjen, i prvi koji je osuđen za krivično delo. Uprkos brojnim sudskim postupcima, Tramp je u trci za reizbor.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet