Fokus

Bajden uverava donatore da još uvek može da pobedi na izborima

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2024

-

10:54

Bajden uverava donatore da još uvek može da pobedi na izborima
Tanjug/AP/Evan Vucci - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden nastoji da uveri donatore demokrata da još uvek može da pobedi na predsedničkim izborima protiv republikanskog protivkandidata Donalda Trampa, nakon što je loš učinak u debati podstakao zabrinutost zbog njegove kandidature, piše BBC.

Bajden (81) je prisustvovao juče nizu događaja, a na jednom od njih komentarišući svoj nastup u predsedničkoj debati CNN-a priznao je da nije imao sjajne rezultate te noći, ali smatra da nije ni Tramp.

"Obećavam vam da ćemo pobediti na ovim izborima", rekao je on.

Predsednik SAD je kasnije rekao da razume zabrinutost zbog njegovog učinka u debati u četvrtak, ali je obećao da će se boriti snažnije.

Guverner demokrata Nju Džersija Fil Marfi prisustvovao je prikupljanju sredstava zajedno sa Bajdenom i prvom damom i poručio mu je da su "svi uz njega 1.000 odsto".

Demokrate: Da li je Bajden pravi kandidat za ove izbore?

Nastup Bajdena u debati protiv bivšeg predsednika Trampa bio je obeležen nesigurnim odgovorima koje je teško bilo pratiti, ocenjuje BBC napominjući da je to podstaklo nova pitanja među nekim demokratama o tome da li je on pravi kandidat za ove izbore.

Bivša predsednica Predstavničkog doma Kongresa, demokrata Nensi Pelosi, rekla je da Bajdenov nastup u debati „nije bio sjajan“, dok ga je njegova bivša direktorka komunikacija Kejt Bedingfild nazvala "zaista razočaravajućim".

Bajdenov izborni štab prihvatio je da debata nije išla onako kako su se nadali, ali su rekli da se neće povući u korist drugog kandidata.

Predsednica kampanje Dženifer O'Meli Dilon rekla je da su interne ankete posle debate pokazale da mišljenja birača nisu promenjena.

Bivši predsednik Barak Obama, blizak Bajdenov prijatelj, naveo je na društvenim mrežama da se "loše debatne noći dešavaju".

"Ovi izbori su i dalje izbor između nekoga ko se celog života borio za obične ljude i nekoga ko brine samo o sebi", napisao je Obama.

Samo nekoliko sati nakon debate, Tramp je svojim pristalicama rekao da debatu smatra "velikom pobedom" za svoju kampanju i rekao da je Bajden "krajnje nesposoban".

Nastup predsednika Bajdena nisu kritikovali samo oni koji se bave politikom.

Novinari: Kandidovanje Bajdena "nepromišljeno kockanje"

Ugledni urednik u listu "New York Times" opisao je njegovu odlučnost da se ponovo kandiduje kao "nepromišljeno kockanje".

U njemu se navodi da bi demokrate trebalo da "priznaju da gospodin Bajden ne može da nastavi svoju trku i da pokrenu proces za odabir nekoga sposobnijeg da stane na njegovo mesto".

Glasači širom Sjedinjenih Država takođe su izrazili zabrinutost zbog glasanja za oba kandidata nakon debate u četvrtak.

Dok se ne sprovedu dalje ankete, prikupljanje sredstava i donacija moglo bi da bude još jedan pokazatelj da li je došlo do promene raspoloženja i stavova prema Bajdenovoj kandidaturi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet