Fokus

Dodeljeni Oskari komercijalne avijacije, Skytrax odabrao najbolje aviokompanije u 2024. godini

Komentari

Autor: CNN

25/06/2024

-

21:15

Dodeljeni Oskari komercijalne avijacije, Skytrax odabrao najbolje aviokompanije u 2024. godini
Dodeljeni Oskari komercijalne avijacije, Skytrax odabrao najbolje aviokompanije u 2024. godini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ljudska bića nisu stvorena da lete nebom na 12.000 metara u metalnoj cevi pod pritiskom – sa našim bolnim udovima, problematičnim želučanim sistemima i namernom sklonošću da nerviramo druga ljudska bića u vazduhu.

Međutim, ako apsolutno moramo, način da to iskustvo učinimo najboljim je da letimo sa Qatar Airways-om.

Barem je to presuda sa ovogodišnje dodele Skytrax nagrada, koja je objavljena u ponedeljak.

Po osmi put u 25-godišnjoj istoriji prestižnih nagrada – poznatih kao Oskari komercijalne avijacije – Qatar je proglašen za najbolju avio-kompaniju na svetu, kao priznanje za kvalitet usluge koju nudi putnicima u svojoj modernoj floti, prenosi CNN.

"Ovo je izvanredno dostignuće za Qatar Airvais da osvoji ovu titulu najbolje avio-kompanije na svetu za 2024. godinu, osmi put“, rekao je izvršni direktor Skytrax-a Edvard Plejsted u izjavi povodom ceremonije dodele nagrada, koja je okupila rukovodioce avio-kompanija i kabinsko osoblje u dvorac u blizini londonskog aerodroma Hitrou.

"Čestitamo Qatar Airways-u na ovom uspehu koji bi trebalo da bude izvor velikog ponosa i zadovoljstva za menadžment i osoblje avio-kompanije".

Bliskoistočni avioprevoznik je izgradio snažnu reputaciju u protekloj deceniji, pomažući nagrađivanom katarskom međunarodnom aerodromu Hamad da se uspostavi kao globalno avio-savezno čvorište koje će se suprotstaviti regionalnim rivalima Dubaiju i Abu Dabiju.

Flota od 230 aviona kreće se od 10 veoma omiljenih A380 superdžambo, do Boinga 777-300ER, Boeinga 787-8 i 787-9, Airbusa A350-900 i A350-1000, plus niz aviona manjih kapaciteta.

"Ovo je trenutak ponosa ua Qatar Airways i čast mi je da podelim ovu nagradu sa svojim vrednim kolegama", rekao je izvršni direktor avio-kompanije Badr Mohamed Al-Mer u izjavi koju je objavio Skytrax.

"Ova nagrada je svedočanstvo naše nemilosrdne posvećenosti pružanju usluga i inovacija bez premca. Radujemo se još pobedama u budućnosti".

Tesno takmičenje

Pobeda Qatara značila je drugo mesto za prošlogodišnjeg pobednika, Singapur Airlines, ali baš zamalo.

profimedia

 

Skaytrax sa sedištem u Velikoj Britaniji saopštio je da su glasovi, prikupljeni u anketama više od 21 miliona klijenata iz 100 zemalja i oko 350 avio-kompanija, bili najtesnijirezultat od početka dodele nagrada 1999. godine, što je zahtevalo čak i ponovno prebrojavanje.

U prvih 10 i dalje nema severnoameričkih avio-kompanija, sa aviokompanijom iz Dubaija Emirates na trećem, japanskom ANA All Nippon Airways na četvrtom, hongkonškim Cathay Pacific na petom, Japan Airlinesom na šestom, Turkish Airlinesom na sedmom, Taiwan EVA Air na osmom, Er France na devetom i Sviss International Airlines na 10. mestu.

"Utešne" nagrade

Petostruki pobednik Singapur pokupio je nagradu za najbolje kabinsko osoblje na svetu – a viši potpredsednik Tan Pee Tek, pripisao je dostignuče "nepokolebljivom posvećenosću i profesionalizmom“ svojih timova u vazduhu. Singapur je takođe pobedio za najbolju uslugu prve klase i najbolju avio-kompaniju u Aziji.

ANA je, u međuvremenu, pokupila priznanje za najbolje aerodromske usluge na svetu, kao i za najbolju uslugu osoblja avio-kompanije u Aziji. Saudia je proglašena za najnapredniju aviokompaniju na svetu, pobedivši tajvanski Starlux i islandski Play na drugom i trećem mestu.

AirAsia je još jednom krunisana za najbolju niskotarifnu avio-kompaniju na svetu – ponavljajući dostignuće koje je postigla svake godine od 2010. Singapurski Scoot je proglašen za najbolju svetsku avio-kompaniju za duge letove.

Šef kompanije AirAsia Toni Fernandes rekao je da je nepokolebljiv uspeh njegove avio-kompanije zahvalan radu kabinskog osoblja "Allstars" u kombinaciji sa jakom lojalnošću brendu.

"Nijedna druga kompanija mi ne pada na pamet koja je ostvarila takav pobednički niz i veoma smo ponosni na to“, rekao je on u izjavi. " Ovu nagradu posvećujemo svim našim Allstars-ima koji neumorno rade na tome da se današnji dan dogodi, kao i svima koji su nam ostali verni kroz uspone i padove koje je AirAsia doživela".

20 najboljih svetskih aviokompanija 2024
1. Qatar Airways
2. Singapore Airlines
3. Emirates
4. ANA All Nippon Airways
5. Cathay Pacific
6. Japan Airlines
7. Turkish Airlines
8. EVA Air
9. Air France
10. Swiss International Air Lines
11. Korean Air
12. Hainan Airlines
13. British Airways
14. Fiji Airways
15. Iberia
16. Vistara
17. Virgin Atlantic
18. Lufthansa
19. Etihad Airways
20. Saudi Arabian Airlines

Najbolje kabinsko osoblje na svetu 2024.
1. Singapore Airlines
2. ANA All Nippon Airways
3. Garuda Indonesia
4. EVA Air
5. Cathay Pacific Airways
6. Hainan Airlines
7. Japan Airlines
8. Thai Airways
9. Qatar Airways
10. Malaysia Airlines

Najbolje Low-Cost aviokompanije na svetu 2024
1. AirAsia
2. Volotea
3. Flynas
4. Transavia France
5. Indigo
6. Vueling Airlines
7. airBaltic
8. Iberia Express
9. Ryanair
10. easyJet
11. flyDubai
12. Jet2.com
13. Eurowings
14. SKY Airline
15. JetSMART Airlines

Najbolje regionalne aviokompanije na svetu 2024.
1. Bangkok Airways
2. Aegean Airlines
3. Azerbaijan Airlines
4. Rex Airlines
5. Azul Brazilian Airlines
6. Virgin Australia
7. Royal Air Maroc
8. Porter Airlines
9. Alaska Airlines
10. Hong Kong Airlines

Najčistije aviokompanije na svetu 2024.
1. Cathay Pacific Airways
2. ANA All Nippon Airways
3. EVA Air
4. Qatar Airways
5. Singapore Airlines
6. Asiana Airlines
7. Hainan Airlines
8 Japan Airlines
9. China Airlines
10. Korean Air

Kompletnu listu pobednika možete pronaći na sajtu Skytraxa

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet