Fokus

uživo KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Savetnik Netanijahua tvrdi da je Izrael prihvatio Bajdenov plan za prekid vatre

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

02/06/2024

-

09:45

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Savetnik Netanijahua tvrdi da je Izrael prihvatio Bajdenov plan za prekid vatre
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Savetnik Netanijahua tvrdi da je Izrael prihvatio Bajdenov plan za prekid vatre - Copyright Tanjug AP/Leo Correa, Jehad Alshrafi

veličina teksta

Aa Aa

Sve se poslednjih dana, kad je o sukobu u Gazi reč, vrti oko mirovnog predloga američkog predsednika Džoa Bajdena. Reč je, zapravo, o predlogu Izraela koji je Bajden podržao, i koji predviđa okončanje rata u Gazi u tri faze. Prva faza počela bi šestonedeljnim prekidom vatre, tokom kojeg bi se Izraelske odbrambene snege (IDF) povukle iz naseljenih područja Gaze, a Hamas bi oslobodio "određeni broj" talaca. Tokom  šestonedeljnog perioda, nastavili bi se pregovori uz posredovanje SAD i Katara. Ako bi pregovori bili uspešni, počela bi druga faza plana tokom koje bi došlo do oslobađanja svih preostalih živih talaca, a prekid vatre bi bio nadograđen na "trajni prekid neprijateljstava". U okviru treće faze, svi preostali taoce u Gazi bi bili vraćeni i počeo bi "veliki plan rekonstrukcije" Gaze. 

Međutim, nisu svi saglasni s ovim planom.

Ključni događaji:

  • Netanjahu pred Kongresom
  • Makron podržao Bajdenov predlog 
  • Hamas spreman da razmotri mirovni predlog
  • Palesinski džihad ne veruje u Bajdenove dobre namere
  • U Rimu veliki protesti protv rata u Gazi
  • Netanjahu traži uništenje Hamasa

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.
 

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu:

23.37 WAFA: Izraelski naseljenici napali palestinske fudbalere i trenere na stadionu u Jerusalimu

Izraelski naseljenici, uz podršku izraelske policije, napali su večeras palestinske fudbalere i trenere na fudbalskom stadionu u istočnom Jerusalimu, a policija je tokom racije privela nekoliko maloletnih igrača, javila je palestinska novinska agencija WAFA, pozivajući se na lokalne izvore.

Izvori su rekli da su naseljenici napali fudbalere i trenere nakon što su upali na stadion pod zaštitom policije.

Napad na stadion praćen je masovnim raspoređivanjem izraelskih trupa u istočnom Jerusalimu.

profimedia

 

22.20 "Al Jazeera": IDF uništila centar za dijalizu u Indonežanskoj bolnici na severu Gaze

Izraelska vojska uništila je centar za dijalizu u Indonežanskoj bolnici u blizini Džabalije na severu Pojasa Gaze, javila je danas "Al Jazeera".

Lekar u toj bolnici rekao je da je izraelska vojska uništila drugi i treći sprat te zdravstvene ustanove i da je srušila spoljašnju ogradu.

Lekar je naveo da su u bolnici našli detonatore koji su bili namenjeni dizanju cele bolnice u vazduh, ali da se, na sreću, to nije dogodilo.

Profimedia

 

22.03 Hiljade učesnika parade za Izrael u Njujorku zahtevale oslobađanje talaca u Gazi

U Njujorku je danas održana tradicionalna godišnja parada za Izrael na kojoj su hiljade učesnika zahtevale oslobađanje talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze.

Parada je održana uz pojačano policijsko obezbeđenje, skoro osam meseci nakon napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, kada je ta palestinska militantna grupa ubila 1.200 ljudi i uzela oko 250 talaca, preneo je AP.

Godišnja parada ranije se zvala "Slavimo Izrael", ali su organizatori rekli da će ove godine atmosfera biti ublažena s obzirom na rat u Pojasu Gaze i da Hamas i dalje drži taoce, kao i na pojavu antisemitizma širom sveta.

Učesnici parade su uzvikivali "Odmah ih vratite kući!" i mahali su izraelskim zastavama dok su marširali Petom avenijom na Menhetnu.

Mnoštvo posmatrača i stotine policajaca stajali su i posmatrali paradu, a duž trotoara su postavljene čelične barikade.

Na tradicionalnoj 59. paradi učestvovali su i zvaničnici Njujorka, poznate ličnosti i pojedine porodice talaca.

Zvaničnici njujorške policije rekli su u petak da planiraju da na paradi sprovedu mere koje se obično primenjuju za događaje kao što su doček Nove godine i Dan nezavisnosti 4. jul.

Tanjug AP/Maya Alleruzzo

 

20.36 Počeo sastanak ratnog kabineta Izraela o predlogu za oslobađanje talaca

Uži ratni kabinet Izraela započeo je večeras sastanak na kojem razgovara o najnovijem predlogu za oslobađanje talaca i primirje, koji su iznele SAD.

Predlog SAD, koji je zasnovan na okviru koji je predložila izraelska vlada, predviđa tri faze koji bi trebalo da dovedu do oslobađanja svih talaca, okončanja rata i ponove igradnje Pojasa Gaze, bez Hamasa na vlasti, prenosi "Times of Israel".

Ministri krajnje desnice u vladi premijera Benjamina Netanijahua Bezalel Smotrič i Itamar Ben Gvir zapretili su da će napustiti koaliciju ako ratna vlada pristane na takav dogovor.

Ranije danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da ukoliko Hamas pristane na predlog sporazuma da se okonča rat, SAD od Izraela očekuju da takođe prihvati plan.

Palestinska militantna grupa saopštila je u petak uveče da pozitivno gleda na sadržaj izraelskog predloga koji je izneo predsednik SAD Džozef Bajden o trajnom prekidu vatre u Gazi.

Glavni spoljnopolitički savetnik Netanijahua Ofir Falk izjavio je da je Izrael prihvatio plan za prekid vatre u Gazi koji je predstavio predsednik SAD Džozef Bajden.

Međutim, Netanijahu je rekao da ne može biti trajnog mira dok se ne uništi Hamas.

Tanjug AP/Ohad Zwigenberg

 

19.06 Izrael preporučuje svojim građanima da izbegavaju Maldive

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela preporučilo je danas izraelskim državljanima da ne putuju na Maldive nakon što je vlada te zemlje zabranila ulazak za osobe sa izraelskim pasošima. 

Izraelsko ministarstvo je navelo da preporuka uključuje i Izraelce sa dvojnim državljanstvom, preneo je Reuters.

Ministarstvo ističe da je za izraelske građane koji su već na Maldivima najbolje da razmisle o tome da napuste tu zemlju, zbog toga što, kako se navodi, ukoliko se nađu u nevolji, Izrael će teško moći da im u tom slučaju pruži pomoć.

Maldivi su danas saopštili da su zabranili ulazak izraelskim državljanima u tu južnoazijsku državu, preneo je indijski medij WION.

18.08 Spasioci pronašli još 50 tela u izbegličkom kampu Džabalija na severu Pojasa Gaze

Spasioci su pronašli još 50 tela u izbegličkom kampu Džabalija na severu Pojasa Gaze nekoliko dana nakon završetka izraelske tronedeljne operacije, javila je "Al Jazeera".

Izraelska vojska saopštila je u petak da je završila tronedeljnu operaciju u istočnoj Džabaliji i da se sprema za nove operacije u palestinskoj enklavi.

Vojska navodi da su izraelske trupe ubile stotine palestinskih boraca, pronašle tela sedam mrtvih izraelskih zarobljenika i uništile 10 kilometara podzemnih tunela Hamasa, prenosi "Times of Israel".

17.05 Galant: Izrael radi na pronalaženju zamene za Hamasovo upravljanje Pojasom Gaze

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da Izrael radi na pronalaženju zamene za Hamasovo upravljanje Pojasom Gaze.

"U bilo kojem procesu okončanja rata, nećemo prihvatiti vladavinu Hamasa. Unapređujemo alternativnu vladu Hamasu, u okviru koje ćemo izolovati područja, ukloniti pripadnike Hamasa i dovesti druge snage koje će omogućiti drugačiju vladu", rekao je Galant, preneo je "Times of Israel".

On je istakao da će s jedne strane, vojna akcija, a s druge, sposobnost promene vlasti, dovesti do ostvarenja dva cilja rata - rasformiranja Hamasove vlade i njene vojne moći i povratka talaca.

Tanjug/AP

 

15.44 Erdogan: Varvarin Netanijahu vuče region i ceo svet u katastrofu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da izraelski premijer Benjamin Netanijahu, "koji vuče region i ceo svet u katastrofu", mora biti zaustavljen.

"Ovaj varvarin, nasilnik i krvoločni, pohlepni Netanijahu, koji vuče naš region i ceo svet u katastrofu, mora biti zaustavljen", poručio je Erdogan u govoru u prestonici Ankari, prenela je Anadolija.

Tanjug AP/Michael Varaklas

 

Erdogan je dodao da se Turska protivi "tlačenju, masakru i nepravdi koja traje već 76 godina na svakoj platformi", kao i da je Ankara uz palestinski narod svim sredstvima. Govoreći o borbi protiv terorizma, Erdogan je rekao: "Turska ne može pronaći mir ili osećati sigurnost dok se močvare koje proizvode teror u severnom Iraku i Siriji ne isuše".

15.37 Maldivi: Zabranjen ulazak izraelskim državljanima u tu zemlju

Maldivi su danas saopštili da su zabranili ulazak izraelskim državljanima u tu južnoazijsku državu, preneo je indijski medij WION.

Ministar za unutrašnju bezbednost i tehnologiju Maldiva Ali Ihusan rekao je da je predsednik Mohamed Muizu doneo odluku na sastanku vlade da se zabrani osobama sa izraelskim pasošem da uđu u zemlju.Ovaj potez je došao nakon što je Muizu zaposlio specijalnog izaslanika da sasluša palestinske zahteve od Maldiva, po pitanju rata u Gazi.

12.55 Ministarstvo zdravlja u Gazi: Ubijeno je 36.439 Palestinaca od 7. oktobra

U izraelskoj vojnoj ofanzivi u pojasu Gaze od 7. oktobra poginulo je najmanje 36.439 Palestinaca, a ranjeno 82.627, saopštilo je u nedelju palestinsko ministarstvo zdravlja, prenosi Gardijan. U posljednja 24 sata poginulo je 60 Palestinaca, a 220 je povrijeđeno, dodaje se u saopštenju ministarstva.

12.36 Dva tinejdžera poginula u izraelskom napadu na Zapadnu obalu

Dva palestinska tinejdžera poginula su u izraelskom napadu na Zapadnu obalu. Kako je danas saopštilo Ministarstvo zdravlja pod palestinskom upravom, a preneo Tajms of Izrael, tinejdžeri, starosti 16 i 17 godina, ubijeni su zapadno od izegličkog kampa Akabat Haber, u blizini Jerihona.

12.25 Savetnik Netanijahua: Izrael prihvatio plan koji je predstavio Bajden

Glavni spoljnopolitički savetnik izraelskog premijera Bejamina Netanijahua Ofir Falk potvrdio je danas da je Izrael prihvatio plan za prekid vatre u Gazi koji je predstavio predsednik SAD Džozef Bajden.

"On (plan) nije dobra pogodba, ali jako želimo oslobađanje talaca", izjavio je Falk u intervjuu za Sandej tajms, prenosi Rojters. On je napomenuo da nisu promenjeni uslovi Izraela o "oslobađanju talaca i uništenju Hamasa kao genocidne terorističke organizacije" i da neće biti trajnog prekida vatre dok oni ne budu ispunjeni.

11.00 SAD: Uništen dron Huta na jugu Crvenog mora

Američka Centralna komanda saopštila je da je na jugu Crvenog mora uništila dron proiranske grupe Huti iz Jemena. Američke snage, takođe, uočile su još dva drona koja su pali u Crveno more, dodaje se u saopštenju. Nekoliko sati kasnije, američka vojska oborila je i dve balističke rakete u Crvenom moru, prenosi Gardijan.

10.10 Bivši predsednik Irana Ahmadinedžad podneo kandidaturu za predsednika

Bivši iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad podneo je danas kandidaturu za predstojeće vanredne predsedničke izbore koji će biti održani 28. juna, pošto je iranski predsednik Ebrahim Raisi poginuo u helikopterskoj nesreći 19. maja. Savet čuvara islamske revolucije do 11. juna će proveriti sve kandidate i objaviti spisak onih čije su kandidature prihvaćene.

Više pročitajte u odvojenom tekstu OVDE.

Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

 

 09.37 Dva izraelska ministra prete da će da napuste vladu ukoliko se postigne sporazum sa SAD

Dva izraelska ministra zapretila su da će napustiti vladu premijera Benjamina Netanjahua ukoliko nastavi sa sporazumom o prekidu vatre i oslobađanju talaca koji je izneo Džo Bajden, piše Gardijan.

Američki predsednik je u petak rekao da je Izrael ponudio novu mapu puta ka potpunom prekidu vatre, uključujući oslobađanje talaca koje drže militanti Hamasa u Gazi.

07.59 Najveće demonstracije od 7. oktobra. na ulicama Tel Aviva 120.000 ljudi tražilo ostavku Netanijahua i povratak talaca

Oko 120.000 demonstranata okupilo se sinoć na ulicama Tel Aviva pozivajući na premijera Izraela Benjamina Netanijahua da podnese ostavku, vanredne izbore i dogovor o povratku talaca iz Gaze.

Tanjug/AP/Maya Alleruzzo

 

Učesnici današnji protesta procenjuju da su ovo najveće demonstracije  od 7. oktobra kada je palestinska grupa Hamas napala južni Izrael, preneo jue The Times of Israel.

 

 

Hiljade Izraelaca marširalo je kroz centar Jerusalima ka rezidenciji predsednika, pozivajući vladu da obezbedi sporazum o taocima sa Hamasom nakon što je američki predsednik Džo Bajden predstavio izraelski sporazum o taocima i predlog o prekidu vatre.

Tanjug/AP/Maya Alleruzzo

 

Demonstranti su uzvikivali "Onaj ko napusti, mora da vrati (taoce)" i držali znakove u kojima se zahvaljuju Bajdenu na njegovoj izjavi kojom se poziva na prekid rata. 

07.35 Palestinski islamski džihad: Ne verujemo...

Militantna grupa Palestinski islamski džihad saopštila je juče da je "sa rezervom" primila izraelski plan o prekidu vatre u Pojasu Gaze koji je predstavio američki predsednik Džozef Bajden, navodeći da će proceniti svaki predlog koji garantuje okončanje sukoba u palestinskoj enklavi.

"Ocenićemo svaki predlog koji garantuje prestanak genocida nad palestinskim narodom i ispunjava zahteve snaga otpora", navodi se u saopštenju, prenela je iranska agencija Irna.

AP/Leo Correa

 

Palestinski islamski džihad ističe da izgleda, na osnovu najnovijeg predloga Izraela, da je Bela kuća promenila svoj stav, ali se navodi da ostaje "potpuno pristrasna" prema izraelskom režimu i da nastavlja da bude partner u njegovim zločinima.

07.03 Bela kuća razočarana reakcijom Ganca

Bela kuća je bila razočarana prvobitnom reakcijom ministra ratnog kabineta Benija Ganca kada mu je predstavljen sadržaj govora američkog predsednika Džozefa Bajdena u kojem je najavljen predlog sporazuma o taocima, rekao je američki zvaničnik za novinski sajt Vala.

Neimenovani zvaničnik tvrdi da su Ganc i ministar odbrane Joav Galant bili obavešteni pre Bajdenovog govora, ali nije naveo detalje o reakciji Ganca.

AP Photo/Mark Schiefelbein

 

Vašington je takođe razočaran time što Ganc još uvek nije izdao javno saopštenje o Bajdenovim primedbama, prenosi The Times of Israel.

06.36 Makron podržao Bajdenov predlog

Francuski predsednik Emanuel Makron podržao je američki predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze, rekavši da radi sa francuskim partnerima u tom regionu na kako bi se obezbedili ''mir i bezbednost za sve''.

Na mreži X je poručio da se radi na ''oslobađanju talaca, trajnom prekidu vatre u cilju rada na miru i napretku u rešenju o dve države''.

 

 

06.16 Netanijahu: Nema prekida vatre dok Hamas ne bude uništen

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je juče da neće biti trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze sve dok vojni i upravljački kapaciteti Hamasa ne budu uništeni.

"Izraelski uslovi za okončanje rata nisu se promenili: uništavanje vojnih i upravljačkih kapaciteta Hamasa, oslobađanje svih talaca i osiguranje da Gaza više ne predstavlja pretnju Izraelu“, naveo je Netanijahu, preneo je Tajms of Izrael. Netanijahu je istakao da će Izrael nastaviti da insistira da se ti uslovi ispune pre nego što se uspostavi trajni prekid vatre. 

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

05.55 Indonezija spremna da pošalje mirovne trupe u Gazu 

Novoizabrani predsednik Indonezije Prabovo Subianto izjavio je danas da je njegova država voljna da pošalje mirovne trupe koje bi pomogle sprovođenje prekida vatre u Gazi ako to bude potrebno.

"Kad bude potrebno i kad budu tražile Ujedinjene nacije, spremni smo da doprinesemo značajnim mirovnim snagama u održavanju i nadgledanju ovog potencijalnog prekida vatre, kao i sprovođenju zaštite i bezbednosti za sve strane", rekao je predsednik Indonezije na "Shangri-La dijalogu", godišnjem azijskom forumu za odbranu i bezbednost koji se održava u Singapuru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet