Fokus

"Sve oči uprte u Rafu": O čemu govori slika koju ste nebrojano puta videli na mrežama i zašto je neki kritikuju?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Time, Al Jazeera

31/05/2024

-

07:29

"Sve oči uprte u Rafu": O čemu govori slika koju ste nebrojano puta videli na mrežama i zašto je neki kritikuju?
"Sve oči uprte u Rafu": O čemu govori slika koju ste nebrojano puta videli na mrežama i zašto je neki kritikuju? - Copyright Tanjug AP/Jehad Alshrafi

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 46 miliona korisnika platforme Instagram, uključujući brojne poznate ličnosti, podelilo je u svojim "pričama" (storijima) sliku generisanu veštačkom inteligencijom (AI) na kojoj je prikazan šatorski kamp za raseljene Palestince i slogan na engleskom na kom piše "sve oči uprte u Rafu". Reč je o objavi koja je doživela "viralonost" nakon što je Izrael pogodio izbeglički kamp u zapadnom delu Rafe. U napadu je stradalo najmanje 45 osoba, a Rafa je inače ranije smatrana humanitarnom zonom za civile.

Do pomenutog napada došlo je u nedelju, samo dva dana nakon što je Međunarodni sud pravde (MSP) naložio Izraelu da zaustavi ofanzivu u Rafi, pa ste sliku na kojoj piše "All eyes on Rafah" prethodnih dana praktično mogli da vidite kod svakog drugog korisnika. Prvi put ona je šerovana u ponedeljak od strane korisnika @shahv4012, ali inostrani mediji nisu mogli da utvrde da je upravo ovaj korisnik Instagrama i tvorac ove AI slike. Osim na Instagramu, slika se masovno deli i na mreži Iks.

Poreklo internet aktivizma, kako je za Time rekla vanredna profesorka na Anenberg školi za komunikacije na Univerzitetu u Pensilvaniji Sara Džekson, datira iz devedesetih kada su vođe iza ustanka zapatista tako širile informacije o tome šta se dešava na terenu. Instagram je danas posebno važan zbog vizuelnog aspekta aplikacije, omogućavajući korisnicima da dele video snimke i fotografije.

"Jedna od zaista važnih stvari koje moramo da priznamo je da mnogi palestinski novinari koriste Instagram da bi sa terena podelili ono što se dešava. Znamo da su mnogi od tih novinara bili direktno meta i cenzurisani zbg toga, ali ovo je bila platforma popularna kod njih", rekla je ona.

Ono što, međutim, u ovom slučaju mnogi zameraju jesto to što je viralna slika proizvod AI. Nije takođe ni jasno koliko je zapravo ova slika doprinela tome da ljudi zaista razumeju šta se u Rafi dešava. Stroga pravila društvenih mreža vrlo često cenzurišu fotografije i snimke sa terena zbog osetljivog sadržaja.

Zašto je slika baš toliko viralna?

Ova slika je, kako piše Al Jazeera, privukla više pažnje od mnogih fotografija same Rafe ili Gaze u celini. Prvi razlog je verovatno taj što se ona deli uz pomoć Instagram opcije "Add Yours" ili "dodaj svoje" koja omogućava korisnicima da je ponovo objave za nekoliko sekundi bez potrebe da traže sliku.

Tanjug AP/Satellite image ©2024 Maxar Technologies via AP

 

Takođe, upravo zato što je slika generisana veštačkom inteligencijom, čini se da je izbegla bilo kakvu cenzuru zasnovanu na ključnim rečima. Ujedno, lako je došla i do poznatnih i uticajnih ličnosti koje su ovim mogli da "progovore" o ratu iako pre toga nisu o tome javno pričali, rekla je Amira Kavaš, umetnica i istraživačica palestinsko-iračko-američkog porekla. 

Postoje verovatno i neki drugi razlozi, smatraju stručnjaci. Slika nastala veštačkom inteligencijom može biti prihvatljivija za neke gledaoce od stvarnih fotografija iz Gaze, koje često prikazuju mrtve i nasilje. 

"Verujem da je viralnost ove slike u velikoj meri posledica njenog oštrog kontrasta sa preovladajućim slikama rata... Da bi humanizovali žrtve u Gazi i Rafi, korisnici društvenih mreža često dele slike žrtava i ožalošćenih članova porodice. Ovo bi moglo objasniti zašto algoritmi na platformama kao što je Meta, dizajnirani da filtriraju grafičko nasilje, nisu označili ovu sliku", rekao je Edi Birhes Rej, vanredni profesor na Univerzitetu Nortvestern u Kataru.

Zašto neki kritikuju?

Ima i oni koji viralnost ove slike ne vide kao uspeh. Razlog je što kažu da je reč o "performativnom aktivizmu" koji odvlače pažnju od stvarnih slika i informacija iz Rafe.

"Slika podriva svedočenja Palestinaca i njihovo iskustvo. Ona prikazuje scenu koju je je generisala veštačka inteligencija sa šatorima raspoređenim u čitljiv tekst preko ogromnog prostranstva sa snegom koji prekriva planine u pozadini, daleko od Gaze", rekla je Kavaš.

Kako je dodala, ova slika je izazvala kontroverze jer u Palestinci decenijama tražili od sveta da ih vide.

"Uz toliko mnogo novinara palestinskih građana u Gazi koji rizikuju svoje živote da bi dokumentovali stvarnost na terenu, slika generisana veštačkom inteligencijom može da izgleda kao još jedan oblik digitalnog brisanja", dodala je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet