Fokus

Slovenija na korak od priznanja Palestine: Koje evropske zemlje su još najavile ovu odluku, ali čekaju "pravi trenutak"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/05/2024

-

12:54

Slovenija na korak od priznanja Palestine: Koje evropske zemlje su još najavile ovu odluku, ali čekaju "pravi trenutak"
Slovenija na korak od priznanja Palestine: Koje evropske zemlje su još najavile ovu odluku, ali čekaju "pravi trenutak" - Copyright AP/Mohammed Zaatari

veličina teksta

Aa Aa

Slovenija je poslednja evropska država u nizu čija je vlada priznala državu Palestinu. Vlada te zemlje odobrila je u četvrtak predlog premijera Roberta Goloba, a predlog je sada upućen parlamentu na konačno odobrenje. Očekuje se da skupština glasa o ovom predlogu naredne nedelje, čime bi se zaokružio proces priznanja.

Kako je rekao Golob, odluka nije usmerena ni protiv koga, uključujući Izrael, već je reč o poruci mira. Vlada je, podsetimo, pokrenula proceduru za priznavanje Palestine 9. maja, najavljujući da će poslati predlog parlamentu najkasnije do 13. juna, a rečeno je da će priznanje biti zasnovano na granicama između Izraela i Palestine iz 1967. godine, što znači da Palestina obuhvata Pojas Gaze, Zapadnu obalu i Istočni Jerusalim.

"Uveren sam da će i druge zemlje slediti ovaj primer i da ceo svet mora da radi na miru i rešenju sa dve države", rekao je on.

Iako pitanje Palestine nije bilo na dnevnom redu sednice vlade u četvrtak, Golob je rekao da se zalagao za brzu odluku zbog nedavnih događaja u Rafi. Iako parlament tek treba da donese konačnu odluku, ona se zapravo smatra čistom formalnošću jer se ne očekuje da se nijedna parlamentarna stranka u Narodnoj skupštini od 90 poslanika usprotivi predlogu. 

Odluku su podržale i predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar i minstarka inostranih poslova Tanja Fajon.

"Ne vidim razlog za dalja odlaganja. Rat eskalira, nema pregovora o Gazi", rekla je Fajon pre sastanka vlade.

Ko bi sledeći mogao da donese ovu odluku?

Do odluke Ljubljane dolazi samo nekoliko dana nakon što su 28. maja Irska, Norveška i Španija zvanično priznale Palestinu. 

Put ka priznavanjima i uopšte učešću palestinske države u međunarodnim institucijama bio je izazovan i obeležen preprekama, piše Euronews.

Iako je Palestinu priznalo više od 140 država članica Ujedinjenih nacija, zapadne zemlje su se uglavnom suzdržale od formalizacije odnosa sa palestinskom državom. Zemlje EU i dalje su podeljene po tom pitanju, a neke su tokom godina dramatično promenile svoj stav.

profimedia

 

Nakon formalnog priznanja Irske, Norveške i Španije, Slovenija je imala za cilj da objavi svoje priznanje zajedno sa drugim državama članicama EU, a Malta je pomenuta kao jedan od potencijalnih država. Međutim, malteška vlada je rekla da će to učiniti "kada se za to steknu uslovi"

Druge evropske zemlje koje nominalno podržavaju tu ideju, tek treba da odrede jasan datum za svoju odluku po tom pitanju. 

Belgijska ministarka inostranih poslova Hadja Lahbib rekla je u ponedeljak da njena zemlja traži "korisno priznanje" i da će nastaviti da radi na rešenju dve države. Luksemburški ministar spoljnih poslova Gzavije Betel ponovio je ove reči, rekavši da će Luksemburg učiniti to ali da bi radije "sačekao još malo".

Danski parlament je na primer odbacio u utorak predlog zakona o priznanju koji su predložile četiri levičarske stranke. Poslanici koji su se usprotivili predlogu naveli su kao razlog nedostatak preduslova.

Ko sve priznaje Palestinu?

Palestinu kao državu priznaje više od 140 zemalja, među kojima su i članice Arapske grupe u Ujednjinim nacijama, Organizacije za islamsku saradnju i članice Pokreta nesvrtanih. Ali, mnoge druge zemlje je ne priznaju, među kojima SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Australija.

profimedia

 

Na obodima samita lidera EU, Španija, Irska, Malta i Slovenija objavili su saopštenje da će raditi na priznavanju palestinske države "kad okolnosti za to budu prave".

Zanimljiv je inače slučaj Malte, koja je 1988. priznala Palestinu zajedno sa Bugarskom, Češkom, Rumunijom i Slovačkom, ali nikada nije u potpunosti implementirala odluku. 

Palestinske vlasti proglasile su, inače, 15. novembra 1988. godine, nezavisnost. Upravo tada je i najveći broj zemalja priznao Palestinu, uključujući i Jugoslaviju.

Zvanično na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije stoji 1989. godina kao datum uspostavljanja bilateralnih odnosa sa Palestinom. Navodi se i da je SFRJ priznala Državu Palestinu i uspostavila diplomatske odnose ranije od mnogih arapskih zemalja. 

I dok se o palestinskoj državnosti i dalje raspravlja, činjenica je da Izrael priznaje samo dvadesetak zemalja više, dakle Izrael danas priznaje 165 od 193 članice Ujedinjenih nacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet