Evropa

Francuski poslanik nakon incidenta sa palestinskom zastavom: Radije sam na pravoj strani istorije

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2024

-

22:44

Francuski poslanik nakon incidenta sa palestinskom zastavom: Radije sam na pravoj strani istorije
Francuski poslanik nakon incidenta sa palestinskom zastavom: Radije sam na pravoj strani istorije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poslanik partije Nepotčinjena Francuska (LFI) u francuskom parlamentu Sebastijen Delogu izjavio je danas da bi ''radije bio na pravoj strani istorije nego da se drži skupštinskih pravila'', nakon što je suspendovan zbog pokazivanja palestinske zastave tokom skupštinske sednice na kojoj se raspravljalo o mogućem priznanju države Palestine.

''To je prvi put da je strana zastava podignuta u skupštini, ali to je prikladno s obzirom na to o čemu je reč, kada ima ljudi koji su poput nas i na drugoj strani Mediterana koji trpe masakr'', rekao je Delogu Rojtersu tokom propalestinskog protesta u Parizu.

Pored suspezije, Deloguu je prepolovljena plata u naredna dva meseca, što je prema pravilniku francuskog parlamenta, najveća kazna za poslanika. U parlamentu je zabranjeno mahanje i isticanje zastava.

Za razliku od drugih stranaka u Francuskoj, LFI nije opisao napad Hamasa na Izrael 7. oktobra kao ''teroristički'' čin, nakon čega je stranka optužena za antisemitizam, što je iz stranke demantovano.

Tokom meteža koji je nastao tokom sednice, drugi poslanik LFI David Giro, nazvao je francusko-izraelskog poslanika Mejera Habiba ''svinjom'', nakon čega je Habib rekao da će podneti žalbu zbog antisemitizma.

Za vreme sednice, na pitanje liderke ekologa u skupštini Šantal Šatelan da li će Francuska priznati Palestinu, premijer Gabrijel Atal optužio je poslanicu da poziva na prekid vatre u Gazi, a ne čini isto kada je u pitanju oslobođenje izraelskih talaca.

Državu Palestinu do sada je priznalo 145 od 193 zemlje članice UN, prema podacima palestinskih vlasti. Irska, Španija i Norveška su u utorak saopštile da su zvanično priznale nezavisnu Palestinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa