Fokus

CNN: Bajden dao Ukrajini dozvolu da američkim oružjem izvede napade unutar Rusije

Komentari

Autor: CNN, Politico

30/05/2024

-

22:46

CNN: Bajden dao Ukrajini dozvolu da američkim oružjem izvede napade unutar Rusije
Tanjug/AP/Alex Brandon - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden dao je Ukrajini dozvolu da koristi američko oružje za napad na ciljeve u Rusiji, ali samo u blizini regiona Harkova, izjavila su za CNN dva američka zvaničnika. 

Odluka je doneta nakon što je Rusija značajno napredovala oko grada u severoistočnom delu zemlje.

"Predsednik je nedavno izdao uputstva svom timu da osigura da Ukrajina može da koristi američko oružje u svrhe uzvraćanja vatre u Harkovu da bi Ukrajina mogla da uzvrati ruskim snagama koje ih napadaju ili se spremaju da ih napadnu", rekao je jedan od zvaničnika, prenosi CNN.

Popuštanje ograničenja označava prekid dugogodišnje politike i dolazi usred sve većeg međunarodnog pritiska bliskih američkih saveznika. Ali to je ograničeno na područje oko Harkova, a Ukrajina nije tražila dozvolu dalje od toga, rekao je zvaničnik, dodajući da ne očekuju da će SAD proširiti to područje.

Kako se navodi, vest je prvi objavio briselski sajt "Politico".

Kijev je zatražio od Vašingtona da promeni svoju politiku samo u poslednjih nekoliko nedelja pošto su ruske snage napredovale, rekao je zvaničnik. Ruske snage, skladišta municije i logistička čvorišta sada mogu biti gađani artiljerijom i raketama koje je obezbedila SAD preko granice od Harkova u zapadnoj Rusiji.

AP Photo/Andrii Marienko

 

Administracija je takođe čvrsta u tome što ne dozvoljava Ukrajini da upotrebi najstrašniju municiju koju je dobila za ispaljivanje na Rusiju: rakete dugog dometa poznate kao ATACMS koje mogu da pogode ciljeve udaljene 300 kilometara.

Ukrajini je dozvoljeno da koristi američko protivvazdušno oružje za uklanjanje neposredne pretnje ruskih aviona koji lete u ukrajinskom i ruskom vazdušnom prostoru i to je uspešno uradila, naglasio je prvi zvaničnik. Ali zabrana je blokirala Ukrajinu da gađa ruske avione koji se nalaze na zemlji unutar Rusije.

Državni sekretar Entoni Blinken je ove nedelje javno nagovestio spremnost da se promeni odluka Bele kuće. 

"Još jedno obeležje naše podrške Ukrajini u poslednje dve godine bilo je prilagođavanje kako su se menjali uslovi, menjala se bojna polja, kako se promenilo ono što Rusija radi u smislu načina na koji nastavlja svoju eskalaciju agresije, mi smo se prilagođavali i prilagođavali. Uveren sam da ćemo to nastaviti da radimo", rekao je Blinken u sredu tokom posete Moldaviji. 

Prethodnog dana, ključni evropski lideri su signalizirali da su promenili poziciju.

Govoreći na konferenciji za novinare zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u utorak, francuski predsednik Emanuel Makron je istakao da je francuskom oružju poslatom Ukrajini, uključujući rakete dugog dometa, dozvoljeno da gađa baze u Rusiji.

"Tlo Ukrajine je napadnuto iz baza u Rusiji. Pa kako da objasnimo Ukrajincima da ćemo morati da zaštitimo ove gradove i u suštini sve što vidimo oko Harkova u ovom trenutku, ako im kažemo da vam nije dozvoljeno da pogodite tačku sa koje su rakete otpušten? Mislimo da treba da im dozvolimo da neutrališu vojna mesta sa kojih se ispaljuju projektili i, u suštini, vojna mesta sa kojih se napada Ukrajina, rekao je Makron tokom posete dvorcu Meseberg u Brandenburgu u Nemačkoj.

Šolc je ponovio Makronove komentare i rekao da je Ukrajini dozvoljeno da se brani sve dok poštuje uslove koje su dale zemlje koje su isporučile oružje - uključujući Sjedinjene Države i međunarodno pravo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet