Evropa

RAT U UKRAJINI Nastavljeni vazdušni udari ruske vojske po celoj teritoriji dok Ukrajina napada Krim dronovima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/05/2024

-

07:20

RAT U UKRAJINI Nastavljeni vazdušni udari ruske vojske po celoj teritoriji dok Ukrajina napada Krim dronovima
RAT U UKRAJINI Nastavljeni vazdušni udari ruske vojske po celoj teritoriji dok Ukrajina napada Krim dronovima - Copyright AP/Alex Babenko, Efrem Lukatsky, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 826 dana, a borbe su nastavljene širom fronta. Dva civila poginula su u sredu u ruskim napadima na grad Nikopolj na jugu Ukrajine, izjavio je regionalni guverner Sergej Lisak, dok je razmena ratnih zarobljenika između Rusije i Ukrajine suspendovana na nekoliko meseci, javila je državna novinska agencija TASS. U međuvremenu, policija je identifikovala svih 19 tela ubijenih u subotu, u ruskom napadu na hipermarket "Epicentar" u Harkovu, a potraga je završena, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

Ključni događaji:

  • Završena potraga u Harkovu: Identifikovana tela svih 19 žrtava napada na "Epicentar"
  • Blinken obećao Moldaviji pomoć od 135 miliona dolara u borbi protiv ruskog uticaja
  • Lisak: U ruskim napadima na Nikopolj poginule dve, ranjena jedna osoba
  • Sijarto: Mađarska je šokirana izjavama o upotrebi nuklearnog oružja i slanja vojske u Ukrajinu
  • Putin: Teške posledice za Zapad ako dozvoli Ukrajini udari na teritoriju Rusije

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

22.18 "Politico": Bajden tajno dao Ukrajini dozvolu da američkim oružjem izvede napade unutar Rusije

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena je tiho dala Ukrajini dozvolu da izvrši napad unutar Rusije, isključivo u blizini oblasti Harkova, koristeći oružje koje su obezbedile SAD, izjavili su danas američki zvaničnik i još dve osobe koje imaju saznanja o tome, objavio je "Politico".

Kako navodi briselski portal, to je veliki preokret koji će pomoći Ukrajini da bolje brani svoj drugi grad po veličini.

"Predsednik je nedavno izdao uputstva svom timu da osigura da Ukrajina može da koristi američko oružje u svrhe uzvraćanja vatre u Harkovu da bi Ukrajina mogla da uzvrati ruskim snagama koje ih napadaju ili se spremaju da ih napadnu", potvrdio je američki zvaničnik, dodajući da se politika dozvoljavanja dalekometnih udara unutar Rusije "nije promenila", navodi "Politico".

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je na pretnju globalnog sukoba ako zapadni saveznici Kijeva dozvole Ukrajini da koristi oružje koje je isporučio za napad unutar Rusije, preneo je "Reuters".

SAD su navele da ne podstiču ili omogućavaju upotrebu američkog oružja za direktne napade na Rusiju, ali je američki državni sekretar Entoni Blinken, upitan o trenutnom stavu Vašingtona po tom pitanju, juče rekao da će se "prilagoditi".

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

21.37 Pistorijus: Nemačka obezbeđuje Kijevu novi paket naoružanja vredan pola milijarde evra

Nemačka će obezbediti Ukrajini novi paket naoružanja vredan oko 500 miliona evra, najavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus tokom nenajavljene posete Odesi.

"Nastavićemo da vas podržavamo u vašim odbrambenim akcijama", rekao je nemački ministar na sastanku sa ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovom, prenosi DW.

Prema njegovim rečima, Nemačka će u narednom paketu vojne pomoći Ukrajini isporučiti veliki broj raketa za sisteme PVO tipa Iris-T, dronove za izviđanje i borbena dejstva u Crnom moru, neophodne rezervne delove za artiljerijske sisteme koje je Nemačka ranije isporučila, rezervne motore za tenkove Leopard, kao i milion komada municije za malokalibarsko oružje.

Pistorijus je naveo da je deo oružja već spreman za isporuku, a da će 2025. godine početi i isporuka 18 najnovijih samohodnih haubica RCH-155.

Pored toga, Nemačka će finansirati kurseve za obuku ukrajinskih tehničara, dodao je nemački ministar.

Dan ranije, Švedska je najavila veliki paket pomoći Ukrajini vredan više od 1,2 milijarde dolara.

Ovaj paket između ostalog uključuje avion za radarsko izviđanje i komandovanje i kontrolu ASC 890, napredne rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa (RB 99-AMRAAM), flotu oklopnih transportera Pbv 302, artiljerijsku municiju 155 mm,  satelitske komunikacione terminale itd.

Tanjug/AP/Kay Nietfeld

 

21.06 "Washington post": Zelenski smenio zvaničnike bliske Vašingtonu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smenio je poslednjih nedelja nekoliko visokih zvaničnika koji su važili za najbliže Vašingtonu, a otpuštanja su usledila usred rastuće frustracije Kijeva svojim zapadnim seveznicima, piše Vašington post, pozivajući se na brojne zapadne zvaničnike koji su govorili pod uslovom anonimnosti.

List napominje da su smene "uzbunile" administraciju u Vašingtonu, a otpušteni su "reformistički zvaničnici koji su bili voljni da se bore protiv korupcije u svojim ministarstvima i koji su izgledali posebno bliski Sjedinjenim Američkim Državama.

Nezadovoljstvo Zelenskog poznato je Beloj kući, a nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken svirao gitaru u kijevskom baru tokom posete ranije ovog meseca, izvodeći "Rockin’ in the Free World" u znak podrške, mnogi ukrajinski zvaničnici bliski Zelenskom ismevali su taj nastup kao neprimeren, navodi se u tekstu.

Tanjug/AP

 

20.02 Lavrov: Isporuka F-16 Kijevu signal da je NATO spreman na sve

Moskva će isporuku američkih borbenih aviona F-16 Ukrajini shvatiti kao namerni signal NATO-a u nuklearnoj sferi, koji ukazuje da je taj vojni blok spreman na sve, ocenio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Prema rečima Lavrova, borbeni avioni F-16 se već dugo koriste u okviru zajedničkih nuklearnih misija NATO-a. Rusija je, dodao je, više puta upozoravala da će avione poslate Ukrajini smatrati nuklearnom pretnjom zbog njihove sposobnosti da nose atomsko oružje.

"NATO pokušava da signalizira da je bukvalno spreman na sve u Ukrajini. Ne možemo a da ne smatramo isporuku ovih sistema kijevskom režimu namerno signalizirajuću akciju NATO-a u nuklearnoj sferi", rekao je Lavrov u intervjuu za "Russia Today".

Lavrov je ocenio da snabdevanje Kijeva sve destruktivnijim oružjem potvrđuje nevoljnost Zapada da okonča sukob u Ukrajini. Prema njegovim rečima, F-16 neće promeniti situaciju na ratištu, jer će biti uništeni kao i druge vrste naoružanja koje zemlje NATO-a isporučuju Ukrajini. Lavrov je upozorio Zapad na nuklearnu eskalaciju, koja bi mogla da dovede do "katastrofalnih posledica".

Predsednik Vladimir Putin naredio je vežbu ranije ovog meseca kako bi se testirala sposobnost Rusije da koristi nestrateško nuklearno oružje, a taj potez je opisan kao reakcija na neprijateljske izjave Zapada.

Belgija, Danska, Holandija i Norveška su se obavezale da će Ukrajini isporučiti lovce F-16 američke proizvodnje, iako nijedan do sada nije isporučen. Međutim, ranije u maju, danska premijerka Mete Frederiksen najavila je da će prvi avioni stići u Ukrajinu "narednog meseca". Ukrajinski piloti trenutno se obučavaju za avione F-16 u Rumuniji, gde je krajem prošle godine otvorena škola letenja koju podržava NATO.

Tanjug/JANDEKS

 

19.39 Putin: Jedinstvo naroda ključ svih pobeda

Jedinstvo i herojstvo naroda su ključ svih pobeda, poručio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na ceremoniji dodele državnih nagrada u Moskvi.

"Moramo izreći najiskrenije, najveće reči zahvalnosti ogromnom timu pod nazivom 'multinacionalni narod Rusije'. Ne postoji nagrada koja bi se mogla dodeliti celom narodu. Ali upravo je njegovo herojstvo, jedinstvo oko svoje otadžbine i njenih interesa ključ svih naših pobeda. Cela Rusija i svako od nas", rekao je ruski lider, prenosi "Izvestija".

Putin je istakao da Rusija danas prolazi kroz ozbiljna iskušenja i brani pravo ruskog naroda da sam određuje svoju sudbinu.

On je naveo da su "borci specijalne vojne operacije pravi oslonac i zaštita zemlje".

Putin je u Kremlju uručio državne nagrade vojnim licima, političarima, astronautima, visokim funkcionerima i ličnostima iz kulture i svim dobitnicima priznanja čestitao i nazdravio čašom šampanjca.

"Dragi prijatelji, vi ste učesnici i tvorci moderne istorije. Vaša energija, entuzijazam, vernost Rusiji služe ostvarivanju najambicioznijih ideja, objedinjuju i nadahnjuju društvo", poručio je on dobitnicima nagrada.

Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

16.45 Nastavljeni vazdušni udari ruske vojske po celoj teritoriji dok Ukrajina napada Krim dronovima

Rusija je izvela niz vazdušnih napada na Ukrajinu krstarećim raketama, dronovima i balističkim raketama, saopštile su danas ukrajinske vazduhoplovne snage, navodeći i da Rusija povećava koncentraciju svojih trupa u oblasti Harkova, gde je već ostvaren značajan napredak u prolećnoj ofanzivi.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da su napadi tokom noći uključivali osam balističkih projektila S-300, 11 krstarećih raketa i 32 drona. Svi dronovi su uništeni, a oboreno je i sedam krstarećih raketa, saopštila je ukrajinska avijacija, ne navodeći druge detalje.

Ukrajinska vojna obaveštajna operacija GUR tvrdi da su dronovima uništena dva ruska patrolna čamca KS-701 u Crnom moru kod poluostrva Krim, koji je aneksirala Rusija.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je, s druge strane, da je ruska protivvazdušna odbrana oborila osam američkih raketa ATACMS iznad Azovskog mora, koje se graniči sa Rusijom i teritorijom Ukrajine koju drži Rusija.

profimedia

 

16.38 Sirski: Epicentar fronta na harkovskom pravcu u Volčansku i Lipcima, Rusija dopunjava jedinice

U Harkovu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, sedam osoba je povređeno, a zgrada opštinskih službi je zapaljena u napadima, rekao je regionalni guverner Oleh Sinegubov. Ruski vazdušni udari prijavljeni su i u Hmeljnickom i Dnjepropetrovsku, ali nije bilo povređenih, javlja AP.

Načelnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski objavio je na Fejsbuku da Rusija dovodi vojne jedinice u oblast Harkova iz drugih delova Ukrajine kako bi dopunila snage u dva glavna žarišta borbi - gradovima Vovčansk i Lipci. Sirski je naveo da je Ukrajina prebacila i rezervne trupe u to područje.

Jedna osoba je povređena u eksploziji drona u ruskoj oblasti Belgorod, koja se graniči sa Harkovom i svakodnevno je na udaru ukrajinske strane.

profimedia

 

16.23 Moldavija i Ukrajina će dozvoliti dotok gasa iz Rusije u region Pridnjestrovlje

Moldavija i Ukrajina su se neformalno dogovorile da će dozvoliti dotok gasa iz Rusije u moldavski proruski region Pridnjestrovlje i nakon što ugovor o snabdevanju sa kompanijom Gasprom istekne krajem godine.

Kako prenosi Blumberg, nova ruta preko Turske je održiva opcija za dopremanje ruskog gasa u Pridnjestrovlje, rekao je moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

"Nećemo opstruisati ovaj tranzit, jer ne želimo da stvaramo krizu u regionu, pogotovo zato što bi ona odmah postala problem cele Moldavije, ali takođe nećemo dati garancije vlade za bilo koji gasni ugovor", istakao je Parlicov.

Nakon izbijanja rata u Ukrajini, Moldavija se odrekla ruskog gasa i počela da kupuje ovaj energent isključivo na evropskom tržištu.

Gasprom, međutim, i dalje snabdeva gasom Pridnjestrovlje koje Moldaviji obezbeđuje većinu električne energije. Osnovni scenario Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pretpostavlja da će evropske zemlje postepeno sasvim napustiti ruska fosilna goriva do 2030. godine.

Udeo Ruske Federacije u uvozu gasa u Evropsku uniju smanjen je sa 41 odsto u 2021. na 15 odsto u prvih 10 meseci 2023. godine, navodi MMF na svom sajtu pozivajući se na izveštaje Evrostata.

AP/ Dmitri Lovetsky

 

16.11 Lavrov: Kina bi mogla da organizuje mirovnu konferenciju uz učešće Ukrajine i Rusije

Kina bi mogla da organizuje mirovnu konferenciju na kojoj bi učestvovale Rusija i Ukrajina, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao da bi takav potez bio nastavak napora Pekinga da reši ukrajinsku krizu.

"Delimo stav (Kine) da se pre svega treba pozabaviti osnovnim uzrocima sukoba i zaštititi pravne interese svih strana, uz naknadne sporazume zasnovane na principu jednake i nedeljive bezbednosti“, rekao je Lavrov u intervjuu za RIA Novosti. 

Naglasio je da to ovo podrazumeva poštovanje realnosti na terenu, koja "odražava volju ljudi koji tamo žive". 

Tanjug AP/Boris Grdanoski

 

16.04 Stoltenberg ponovio poziv članicama NATO-a da dozvole Ukrajini ciljanje unutar Rusije

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je danas da je ''došlo vreme'' da članice alijanse ponovo razmotre pojedina ograničenja u vezi sa korišćenjem oružja koje je isporučeno Ukrajini, dok saveznici ostaju podeljeni kada je u pitanju korišćenje njihovog oružja na meta unutar Rusije.

Stoltenberg je to izjavio u okviru neformalnog sastaka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a u Pragu, uoči samita alijanse u julu u Vašingtonu. On je prošle nedelje u intervjuu za Ekonomist pozvao saveznike da povuku zabranu Ukrajini da koristi oružje alijanse u napadima na vojne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

14.42 Bujakevič: Ukrajinapotrebna Zapadu kao instrument u borbi protiv ruske državnosti 

Zapadu Ukrajina nije potrebna ni kao članica EU ni kao punopravna članica NATO-a, već kao instrument u borbi protiv ruske državnosti, izjavio je danas, na sastanaku Stalnog saveta OEBS-a, zamenik stalnog predstavnika Rusije u toj organizaciji Maksim Bujakevič.

''Danas je očigledno da Zapadu nije potrebna Ukrajina ni kao članica EU ni kao punopravna članica NATO-a. Oni jasno stavljaju do znanja: Kijev neće dobiti nikakve pozive u ove strukture u doglednoj budućnosti“, rekao je Bujakevič.

Međutim, prema rečima diplomate, sa svojim stanovništvom, resursima i teritorijom, Ukrajina je Zapadu i dalje potrebna "kao instrument u borbi protiv ruske državnosti", prenose RIA Novosti.

13.31 Kremlj: NATO podstiče Ukrajinu da nastavi besmisleni rat sa Rusijom

Kremlj je danas saopštio da SAD, NATO i pojedine evropske zemlje ohrabruju Ukrajinu da nastavi "besmisleni rat" sa Rusijom i optužio ih za eskalaciju tenzija poslednjih sedmica.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov optužio je pojedine zapadne zemlje za da podižu tenzije time što su dozvolile Ukrajini da koristi oružje koje su joj isporučile za gađanje meta na teritoriji Rusije, kao i da nameravaju da ratuju sa Rusijom u "bukvalnom i figurativnom smislu", prenela je agencija RIA Novosti.

"Oni to rade namerno. Čujemo mnoge ratoborne izjave. ... Oni ohrabruju Ukrajinu na svaki mogući način za nastavak ovog besmislenog rata", istakao je Peskov u izjavi novinarima.

 

09.57 Tajani: Italija nikad neće slati vojnike u Ukrajinu

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je da njegova zemlja nikada neće slati vojnike u Ukrajinu i da oružje koje je isporučila Kijevu ne bi trebalo da se koristi na teritoriji Rusije, prenosi Gardijan.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

"Svo oružje koje odlazi iz Italije (u Ukrajinu) treba da se koristi unutar Ukrajine", rekao je Tajani u TV intervjuu za javni servis RAI.

Za vreme premijera Đorđa Melonija, Italija je čvrsto podržavala Ukrajinu, ali Rim nikada nije otkrio nikakve detalje o svojoj vojnoj pomoći, prenosi Rojters. 

09.28 Vazdušni napad na civilno područje u Donjecku

Associated Press

07.11 Rusija: Oboreno osam raketa ATACMS iznad Krima i osam dronova

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je tokom noći osam raketa ATACMS iznad Krima i osam ukrajinskih dronova iznad Crnog mora u blizini toga poluostrva, a presrela je i dva ukrajinska pomorska drona u blizini Krima, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da je ruska PVO oborila osam taktičkih projektila ATACMS iznad Azovskog mora, preneo je TASS. Savetnik lidera Krima Oleg Krjučkov izjavio je jutros da su dva trajekta i železnička pruga oštećeni usled delovanja ruske PVO u lučkom gradu Kerču na tom poluostrvu, a da nema povređenih među mornarima i civilima, preneo je Interfaks. Krjučkov je napisao na Telegramu da će, nakon procene štete, trajekti nastaviti da saobraćaju.

07.05 U ruskom udaru na Harkov stradalo najmanje četiri osobe

Najmanje četiri osobe su povređene i pričinjena je materijalna šteta kada su ruske snage tokom noći izvršile napade na infrastrukturne objekte u gradu Harkovu i Harkovskoj oblasti Ukrajine, saopštile su ukrajinske vlasti. Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov na Telegramu je saopštio da su najmanje četiri osobe povređene, da je oštećen gasovod i da su razbijeni mnogi prozori, prenosi Rojters.

Associated Press

"Došlo je do napada na vitalnu infrastrukturu jednog od okruga grada. Informacije o žrtvama se još utvrđuju", napisao je gradonačelnik Harkova.

Regionalni guverner Oleh Sinehubov rekao je da je na grad ispaljeno osam projektila.
Prema rečima Sinehubova, ruske snage su izvele najmanje pet udara u Harkovskoj oblasti, prenosi Unian. Posle ovog napada upozorenje o vazdušnoj opasnosti ostalo je na snazi širom Ukrajine.

06.51 U Harkovu identifikovana tela svih 19 žrtava napada na "Epicentar", potraga završena

Policija je identifikovala svih 19 tela ubijenih u subotu, u ruskom napadu na hipermarket "Epicentar" u Harkovu, a potraga je završena, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

"Radovi u okviru pretrage u građevinskom hipermarketu Harkova su završeni. Policija je identifikovala svih 19 tela ubijenih u vazdušnim udarima koje je izvela ruska vojska u subotu, 25. maja", naveo je Klimenko na Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, "nije bilo lako", tela premunilih su danonoćno tražena među pepelom uz pomoć specijalne opreme, a zatim su promptno identifikovana uz pomoć DNK analize.

On je istakao da je "12 muškaraca i sedam žena ubijeno kao rezultat napada na običan hipermarket u Harkovu".

"Među žrtvama su 17-godišnji mladić i 12-godišnja devojčica. Još 54 osobe su povređene", dodao je Klimenko.

06.45 Blinken obećao Moldaviji pomoć od 135 miliona dolara u borbi protiv ruskog uticaja

Američki državni sekretar Entoni Blinken obećao je 135 miliona dolara pomoći Moldaviji za energetsku bezbednost i za suzbijanje navodnih ruskih dezinformacija na putu ka EU.

On je rekao da će 85 miliona dolara otići na jačanje energetske infrastrukture, a da je 50 miliona usmereno na remont energetske i poljoprivredne industrije i odvraćanje od dezinformacija. Više o ovome čitajte u odvojenoj vesti.

Tanjug AP/Brendan Smialowski/Pool Photo via AP

 

06.20 U ruskim napadima na Nikopolj poginule dve, ranjena jedna osoba

Dva civila poginula su u ruskim napadima na grad Nikopolj na jugu Ukrajine, izjavio je regionalni guverner Sergej Lisak.

Lisak je rekao da je ruski dron pogodio vozilo hitne pomoći i da je tom prilikom nastradao 54-godišnji vozač i teško ranjena njegova supruga, preneo je Reuters. Još jedan civil, 52-godišnji muškarac, preminuo je u bolnici nakon što je ranjen u artiljerijskom granatiranju ranije tokom dana, rekao je on.

06.16 Sijarto: Mađarska je šokirana izjavama o upotrebi nuklearnog oružja i slanja vojske u Ukrajinu

Mađarska je šokirana izjavama o slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, mogućoj upotrebi nuklearnog oružja ili čak uvođenju obavezne vojne obaveze u Evropi, izjavio je u Minsku mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto.

Na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao sa svojim beloruskim kolegom Sergejem Alejnikom, Sijarto je rekao da se obe zemlje svakodnevno suočavaju sa "dramatičnim posledicama" rata u Ukrajini, navodi se u saopštenju mađarskog Ministarstva spoljnih poslova, preneo je MTI.

"Mi Mađari smo već platili ogromnu cenu, bez obzira na to što to uopšte nije naš rat... Cilj Mađarske je jasan: želimo da ostanemo podalje od tog rata u susednoj Ukrajini", rekao je Sijarto.

On je istakao da nema vojnog rešenja za rat, dodajući da "na bojnom polju postoje samo smrt i razaranja".

Tanjug Video

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa