Fokus

Njujorški sud dozvolio Trampu da tuži nećaku zbog odavanja informacija listu "New York Times"

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2024

-

21:48

Njujorški sud dozvolio Trampu da tuži nećaku zbog odavanja informacija listu "New York Times"
Njujorški sud dozvolio Trampu da tuži nećaku zbog odavanja informacija listu "New York Times" - Copyright AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud u američkoj saveznoj državi Njujork saopštio je danas da bivši predsednik Donald Tramp može da tuži svoju nećaku Meri Tramp zbog toga što je listu "New York Times" dala informacije za istragu o njegovim finansijama i navodnim naporima da izbegne plaćanje poreza, za koju je list nagrađen Pulicerovom nagradom 2018.

Sud na Menhetnu pronašao je "značajnu" pravnu osnovu po kojoj će Trampa moći da tvrdi da je njegova nećaka prekršila odredbe o poverljivosti iz nagodbe iz 2001. o imanju njegovog oca, Freda Trampa Starijeg, prenosi "Reuters".

Veće od pet sudija saopštilo je da nije jasno da li su otkrića Meri Tramp podložna poverljivosti ili koliko dugo obe strane nameravaju da odredbe ostanu na snazi.

''U najmanju ruku, nominalna šteta može i dalje biti dostupna na osnovu zahteva za kršenje ugovora čak i u odsustvu stvarne štete“, naveo je sud.

Tramp tražio 100 miliona dolara odštete

Britanska agencija navodi da je Donald Tramp tražio 100 miliona dolara odštete.

Advokati Meri Tramp su tvrdili da je republikanski predsednički kandidat tužbom prekršio zakon o zaustavljanju sudskih sporova koji su osmišljeni da „ohlade i osvete“ slobodu govora, uključujući komunikaciju sa štampom.

Alina Haba, advokat bivšeg predsednika SAD, rekla je da se Tramp raduje što će se Meri Tramp smatrati ''potpunom odgovornom za njeno očito i neviđeno kršenje ugovora“.

Današnjom odlukom potvrđena je odluka sudije Roberta Rida iz državnog Vrhovnog suda iz juna 2023. godine. Rid je takođe odbacio tužbe Donalda Trampa protiv njujorškog lista i trojice novinara, a u januaru mu je naložio da plati 392.639 dolara njihovih pravnih troškova.

Prinskrin/Youtube/TheNexusInstitute

Meri Tramp

U novembru 2022, Rid je odbacio odvojenu tužbu Meri Tramp u kojoj je optužila svog ujaka i dvoje njegove braće i sestara da su je prevarili po pitanju nasledstva od više miliona dolara. Izveštaj njujorškog lista osporio je tvrdnju Donalda Trampa da je nezavisno postao milijarder.

U njemu se navodi da je od svog oca dobio ekvivalent od 413 miliona dolara, što je uglavnom rezultat "sumnjivih" poreskih šema iz 1990-ih, uključujući potcenjivanje imovine njegove porodice.

Donald Tramp je negirao te navode.

Meri Tramp, psihološkinja, sebe je identifikovala kao izvor list u svojoj knjizi - ''Previše i nikad dovoljno: kako je moja porodica stvorila najopasnijeg čoveka na svetu“, koja je objavljena 2020. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet