Fokus

Istorijsko suđenje bivšem predsedniku SAD: Porota počela da razmatra optužnicu protiv Trampa

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2024

-

23:23

Istorijsko suđenje bivšem predsedniku SAD: Porota počela da razmatra optužnicu protiv Trampa
Istorijsko suđenje bivšem predsedniku SAD: Porota počela da razmatra optužnicu protiv Trampa - Copyright AP Photo/Yuki Iwamura

veličina teksta

Aa Aa

U Okružnom sudu na Mehnetnu porota je počela da razmatra optužnicu u istorijskom procesu protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa za skrivanje isplata.

Porota od sedam muškaraca i pet žena razmotriće 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih zapisa protiv Trampa, a sve su povezane sa prikrivanjem tajnih isplata novca zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels.

Članovi porote već raspravljaju 90 minuta i na kraju će morati da donesu jednoglasnu odluku.

Tužioci su nedeljama pokušavali da dokažu da je Tramp svesno plaćao svom bivšem advokatu Majklu Koenu mesečne rate od 35.000 dolara kako bi mu otplatio 130.000 dolara namenjenih da se Danijels spreči da izađe u javnost sa navodima o aferi sa Trampom neposredno pre dana izbora 2016. godine, prenosi CNN.

Tramp je porekao da ne zna bilo šta o nadoknadi troškova Koenu i negira navodni seksualni susret sa Stormi Danijels.

Tanjug/Elizabeth Williams via AP

 

Bivši predsednik Donald Tramp obratio se novinarima ispred sudnice na Menhetnu i rekao da je suđenje za skrivanje novca "namešteno".

On je takođe kritikovao sudiju Huana Merčana i nazvao ga konfliktnim i korumpiranim.

"Majka Tereza ​​ne bi mogla da pobedi ove optužbe. Ove optužbe su nameštene. Cela stvar je nameštena", istakao je Tramp.

On je rekao da je suđenje "veoma sramotna situacija" i požalio se da nije mogao da vodi kampanju tokom suđenja i da ne može da govori zbog sudijske naredbe o ćutanju koju je izdao Merčan. 

"Ali o tome će se govoriti u istorijskim knjigama", dodao je bivši predsednik SAD.

Tanjug AP/Markus Schreiber, File

 

Na suđenju bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu u utorak su iznete  završne reči u slučaju falsifikovanja poslovnih dokumenta.

Tužilac Džošua Stajnglas je u završnoj reči pozvao porotnike da razmotre šire implikacije Trampovog prikrivanja informacija, kao što je uticaj na izborni proces kontrolisanjem informacija koje dolaze do birača.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet