Fokus

Guverner Teksasa pomilovao osuđenog za ubistvo na protestu "Black Lives Matter"

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2024

-

19:45

Guverner Teksasa pomilovao osuđenog za ubistvo na protestu "Black Lives Matter"
Guverner Teksasa pomilovao osuđenog za ubistvo na protestu "Black Lives Matter" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Guverner Teksasa Greg Abot pomilovao je danas bivšeg narednika američke vojske i vozača Ubera, Danijela Perija koji je osuđen na 25 godina zatvora zbog ubistva demonstranta na protestu "Black Lives Matter" 2020. godine.

Abot je, obrazlažući pomilovanje, rekao da u Teksasu važi zakon o samoodbrani, prenosi Glas Amerike.

Abot je rekao da je osuđujuća presuda porote "poništila" državni zakon o samoodbrani, koji dozvoljava osobi koja se oseća ugroženo da upotrebi vatreno oružje.

Tužilac okruga Travis Hose Garza, demokrata čija je kancelarija pokrenula postupak protiv Perija, kritkovao je pomilovanje, rekavši da su odbor za uslovni otpust i guverner „stavili svoju politiku ispred pravde i ismejali pravni sistem“.

Peri (37) je proglašen krivim u aprilu 2023. godine za ubistvo 28-godišnjeg Gereta Fostera, veterana američkog vazduhoplovstva koji je ubijen na protestu u Ostinu u julu 2020.

Peri je rekao da je delovao u samoodbrani kada je pucao u Fostera, tvrdeći da nije imao izbora osim da otvori vatru kada je Foster u njega uperio automatsku pušku AK-47.

Obojica su belci, a oružje su nosili legalno, u skladu sa zakonima u Teksasu.

Peri je te noći vozio Uber u Ostinu i skrenuo u ulicu gde se održavao protest, a kako su tada izveštavali mediji, neki od demonstranata su mislili da želi da autom uleti u masu.

Na suđenju, dve strane su iznele oprečne navode o tome da li je Foster uperio pušku u Perija.

Demonstracije protiv rasne diskriminacije i policijske brutalnosti su izbile posle ubistva Džodrža Flojda, Afroamerikanca koji je preminuo tokom nasilne policijske intervencije u Mineapolisu u maju 2020.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet