Fokus

Američke sankcije za devet članova meksičkog narko-kartela Sinaola i šefa kolumbijske narko- mafije ''Golfski klan"

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2023

-

20:49

Američke sankcije za devet članova meksičkog narko-kartela Sinaola i šefa kolumbijske narko- mafije ''Golfski klan"
Američke sankcije za devet članova meksičkog narko-kartela Sinaola i šefa kolumbijske narko- mafije ''Golfski klan" - Copyright U.S. Navy/Fred Gray IV

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije za devet članova meksičkog narko-kartela Sinaola, kao i za vođu kolumbijske kriminalne organizacije za krijumčarenje droge ''Golfski klan'', saopštila je danas Američka kancelarija za sanksije OFAC.

Među sankcionisanim pojedincima je kolumbijski državljanin Jobanis de Hesus Avila Viljadijego, poznat kao ''Čikito Malo'', za koga se veruje da je trenutni vođa Golfskog klana, za koji Stejt department kaže da je odgovoran za najveći deo proizvodnje i trgovine kokainom u Kolumbiji, navodi se u saopštenju, a prenosi Rojters.

Avila Viljadijego optužen je da je prošle godine naredio niz ubistava usmerenih na kolumbijske snage bezbednosti nakon najave da će bivši vođa Golfskog klana biti izručen SAD.

U saopštenju se navodi da je OFAC takođe sankcionisao devet osoba sa sedištem u Meksiku za koje je navedeno da su odgovorni za trgovinu drogom za račun kartela Sinaloa, a među njima su i navodni trgovci fentanilom Liborio Nunjez Agire, Semjuel Leon Alvarado i Karlos Mario Limon Vaskez, optuženi za upravljanje mrežom laboratorija koje sintetišu hemikalije u fentanil, koji se potom prodaje u SAD.

Braća Leobardo i Martin Garsija Korales takođe su optuženi da su koristili prihod od prodaje fentanila za kupovinu automatskih pušaka, granata i drugog oružja, navodi OFAC.

Kako navodi Rojters, SAD traže povećanu saradnju i od Meksika i od Kine u suzbijanju protoka fentanila i hemikalija od kojih se proizvodi, što je podstaklo nagli porast smrtnih slučajeva od predoziranja u SAD.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet