Politika

"Albanci su nam prislonili revolver na čelo 25 godina, međunarodna zajednica omču na vrat": Šta je oduzeto Srbiji na KiM

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/10/2024

-

16:35

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Na Kosovu i Metohiji, prištinske institucije intenzivno rade na zatvaranju institucija Republike Srbije, iako je trebalo na osnovu Briselskog sporazuma, da one budu okosnica Zajednice opština sa srpskom većinom, koja još nije ni na vidiku.

Reporterka Euronews Srbija proveravala je šta je sve, od završetka oružanog sukoba 1999. godine oduzeto Srbima sa Kosova, ali i državi Srbiji.

Odmah po povlačenju srpskih bezbednosnih snaga, fabrike, državna i društvena preduzeća preuzeo je Unmik, a kasnije kosovske vlasti, koje su ih i privatizovale, bez saglasnosti pravog vlasnika, Republike Srbije i radnika Srba.

"Najvažniji trenutak 99. je bio kako spasiti gole živote, ma kakva imovina, kakva priča o tome da se čuva nešto što je vaša privatna imovina, kada su nestali gradovi, kada su nestale fabrike, kada su nestala energetska postrojenja... nestale su bolnice, nestali su univerziteti, nestalo je sve. Najveći udar te 1999. je bio tamo gde smo se dodirivali sa Albancima, energetika, zdravstvo, infrastruktura...", rekao je za Euronews Srbija novinar Živojin Rakočević.

Sledi uzurpacija, a onda i eksproprijacija velikog dela privatne imovine i zemljišta Srpske pravoslavne crkve, ali ne samo to.

"Ako pričamo o materijalnim stvarima, pričamo o institucijama, o najobičnijem čoveku koji je izgubio slobodu kretanja, slobodu da priča na svom jeziku do konkretnih fizičkih i materijalnih stvari..... Možda najbolnije je da se intenzivno radi na oduzimanju vere i identiteta srpskog naroda", kaže Ivan Nikolić iz NVO "Komunikacija za razvoj društva".

Administrativne kancelarije MUP-a Srbije ne postoje više od 10 godina, a osim u manjim mestima, nema više srpskih opština, srpskih poslovnih i banaka poštanske štedionice, pošti, kancelarija trezora i PIO fonda, centara za socijalni rad.

"Suština je u tome da su nam Albanci prislonili revolver na čelo 25 godina, da nam je međunarodna zajednica stavila omču na vrat, da je Beograd dao sve što smo imali i sve što je imao, a mi smo preživeli", navodi Rakočević.

Dijalog u Briselu nije rešio ni ukidanje dinara, ni gašenja institucija, a o povraćaju imovine vlasniku, državi Srbiji, nema ni govora.

"Pitanje imovine nikada nije došlo na dnevni red, iako je jedno od najvećih pitanja u procesu dijaloga između Srbije i Kosova. Pre svega nije došlo na dnevni red iz razloga zato što kosovska strana ne smatra da je to nešto o čemu treba da se pregovara", kaže Dragiša Mijačić, koordinator Nacionalnog konventa EU za Poglavlje 35.

A kosovska strana smatra i da na njihovoj teritoriji nema mesta za srpske institucije, kao i da se o imovini Kosova nikada i nigde neće razgovarati. što je aktuelni kosovski premijer Aljbin Kuti više puta i ponovio.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija