Politika

Diplomatska ofanziva Beograda: Srbija sopstvenim snagama probija put ka EU, poseta Tuska i Micotakisa od velikog značaja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/10/2024

-

21:05

Diplomatska ofanziva Beograda: Srbija sopstvenim snagama probija put ka EU, poseta Tuska i Micotakisa od velikog značaja
Diplomatska ofanziva Beograda: Srbija sopstvenim snagama probija put ka EU, poseta Tuska i Micotakisa od velikog značaja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sklopu diplomatski izazovne nedelje, nakon jučerašnjeg trilateralnog sastanka sa premijerima Slovačke i Mađarske Robertom Ficom i Viktorom Orbanom, danas u Beogradu dočekuje premijere Poljske i Grčke, Donalda Tuska i Kirjakosa Micotakisa.

Do kraja ove radne nedelje očekuje se i poseta predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Beogradu, sa kojom bi predsednik Srbije trebalo da se sastane u petak.

Gust raspored u ovom slučaju znači i pojačavanje diplomatske aktivnosti naše zemlje na putu ka Evropskoj uniji, a sve to u svetlu izbora hrvatskog evroparlamentarca iz redova Socijalista i demokrata Tonina Picule za izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju.

"Znate da je Kaja Kalas šefica za bezbednost i spoljne poslove Evropske unije. Glavni čovek je Matija Masikas, takođe iz Estonije. To je već dvoje njih iz Estonije. Znate ko je glavni čovek kao izvestilac za takozvano Kosovo u Evropskom parlamentu? Kako čujem, upravo sada biće postavljen opet Estonac. A znate li ko je šef kancelarije Evropske komisije na Kosovu? Opet Estonac. Mnogo čudno, složićete se. Ali, dobro, a nama su dali Hrvata", konstatovao je Vučić i dodao da nije problem u tome što je Picula Hrvat već u njegovim stavovima.

"A, dobro, radićemo sa njim, pa ćemo da vidimo kako će to da bude. Ali smo poruku razumeli. Biće zanimljivo", rekao je Vučić o imenovanju Picule.

Izbor Picule možda otežava stvari, ali Srbija ima prijatelje u EU

Ipak, bez obzira na to kakvi su stavovi Tonina Picule kao novog izvestioca EP, pa i koliko bi u nekoj perspektivi put Srbije ka Evropskoj uniji mogao da bude otežan novim zahtevima i njegovim, prema mišljenjima analitičara, krajnje diskutabilnim stavovima, naša zemlja ovih dana dobija i izuzetno jake poruke podrške od strane saveznika.

Slovački premijer Robert Fico je, posle trilateralnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, rekao da pruža punu podršku ambiciji Srbije da u što kraćem roku postane članica Evropske unije. 

"Ne mogu da zamislim da bi neko trebalo da pretekne Srbiju na tom putu. Uradićemo sve da se ta legitimna ambicija Srbije ispuni", rekao je Fico.

Fico je iz svog ugla, govoreći o migrantskoj krizi kojom je Evropa bila pogođena, dodao i to da je Srbija ta koja je u prethodnim godinama branila interese Evropske unije i cele Evrope.

Instagram.com/buducnostsrbije

 

"To što je Srbija preduzimala nije bilo u korist Srbije, već su bili koraci koji su štitili Slovačku, Mađarsku i celu EU. Cela EU bi trebala da vam bude zahvalna na toj borbi i svemu što ste uradili", istakao je Fico odavši priznanje naporima Srbije.

Podsetimo, nešto ranije ovog meseca i mađarski premijer Orban je u Strazburu govorio o izgledima da Srbija uđe u "odabrano društvo", kao i o podršci Mađarske u ostvarenju tog cilja.

"Sve dok Srbija nije članica Evropske unije, Balkan ostaje nestabilan region. Želim da vas obavestim, dame i gospodo, da nekoliko zemalja kandidata ispunjava tehničke uslove, ali ne postoji politički konsenzus za pristupanje. Setite se da je pre 20 godina Evropska unija dala obećanje zemljama Zapadnog Balkana perspektivu za ulazak u Evropsku uniju. Za mađarsko predsedavanje, vreme je da se to obećanje ispoštuje", rekao je Orban.

Međutim, Srbija se nije oslonila na dobru volju članica EU, već je nastavila da politikom, koja se na prostoru Evrope oslanja na ono što je "Politico" nazvao "a la kart diplomatijom" srpskog predsednika na geostrateškom planu, ostvaruje dobru poziciju u međunarodnoj areni.

Vučević: Srbija sprovela reforme ostvarujući odlične rezultate

Učestvujući na Strateškom forumu na Bledu početkom septembra, o naporima Srbije na evropskom putu je detaljnije govorio premijer Srbije Miloš Vučević, koji je tada istakao da Srbija nema "plan B" kada je put ka EU u pitanju, da je to nešto što je geostrateška definicija i glavni politički cilj Srbije u poslednjih 20 godina i poručio da Srbija ostaje na evropskom putu.

"To je nešto što nismo menjali i što ne želimo da menjamo", rekao je Vučević na panelu lidera Vlada na 19. Strateškom forum (BSF), koji se održava pod sloganom "Svet paralelnih stvarnosti".

Premijer Vučević istakao je na početku izlaganja da je želeo da se na panelu čuju i neki podaci o Srbiji i konkretni rezultati na evropskom putu naše zemlje, na koje je, kako kaže, Srbija ponosna.

"Imali smo ogromnu i ozbiljnu, duboku reformu u oblasti pravde i naravno reformu izbornih pitanja, medijskih pitanja, mnogih pitanja koja su veoma važna u celokupnom reformskom procesu. Ali Srbija ostaje na evropskom putu. Ako mogu da dodam nešto, a to je vezano za ovaj naslov, 'Paralelne realnosti'. Veliko pitanje ispred nas sa Zapadnog Balkana su naša očekivanja u vezi sa proširenjem. Nešto paralelno, realno, u smislu očekivanja od Brisela. Voleo bih da nije, da imamo isti cilj i da se to uspešno realizuje u narednom periodu" , rekao je premijer.

Tanjug/Sava Radovanović

 

On je tada izrazio nadu da će i Brisel, kao i druge evropske adrese prepoznati napore Srbije, ali i videti konkretne rezultate o kojima je govorio, a koje je Srbija ostvarila sama, uz ono što su isključivo obećanja perspektive članstva u Evropskoj uniji.

Napore Srbije, čini se, sve više prepoznaju saveznici koji joj pružaju sve čvršću podršku, a u tom svetlu već danas će u Beogradu da borave poljski premijer Tusk i grčki premijer Micotakis, od čije se posete takođe očekuje dosta pozitivnih signala za Srbiju.

Rakić: Poseta Tuska i Micotakisa daje nove mogućnosti

Politički analitičar Žarko Rakić smatra da posete poljskog premijera Donalda Tuska i grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa Beogradu imaju veliki politički značaj zato što potvrđuju da je Srbija i dalje na evropskom putu i otvaraju nove dimenzije u biranju zemalja s kojima može da se razvija politički dijalog, što je osnova za razvoj ekonomskih odnosa.

Govoreći o posetama Tuska i Micotakisa, koji će večeras biti gosti na večeri kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Rakić je ukazao da je, iako su odnosi Srbije sa Poljskom i Grčkom na različitim nivoima, jer Grčka nije priznala nezavisnost tzv. Kosova, a Poljska jeste, veoma važno što dolazi poljski premijer u Srbiju, jer to otvara nove perspektive.

On je istakao da je Poljska jedna od važnijih članica EU, najvažniji vojni partner SAD u Evropi, zbog čega smatra da Srbija može da ima velike koristi od uspostavljanja pravog dijaloga na najvišem nivou.

Rakić dodaje da to otvara vrata za saradnju privrednika i stvara bolje osnove za ekonomsku saradnju.

Milosavljević: Srbija dobija još jednog partnera kao vetar u leđa za članstvo u EU

S druge strane, politikolog Zoran Milosavljević izjavio je, povodom predstojeće posete poljskog premijera Donalda Tuska Beogradu, da je veoma važno da Srbija gradi partnerstvo sa Poljskom jer ona, kao jedna od najvećih i najmnogoljudnijih evropskih država, ima važnu ulogu u EU.

On je za Tanjug istakao da je zato veoma važnu da Srbija ima Poljsku kao još jednog partnera koji će joj dati vetar u leđa za članstvo u EU i ocenio da će odnosi dve zemlje nakon posete Tuska ojačati.

Govoreći o poseti grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, koji će večeras sa Tuskom biti gost na večeri kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu, Milosavljević je rekao da tradicionalni odnosi Srbije i Grčke treba da nastave da se razvijaju zato što je Grčka oduvek radila na dobrom partnerstvu i iskazivala podršku Srbiji i njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Nakon posete Tuska i Micotakisa, u petak u Beograd dolazi predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, od čije posete analitičari očekuju dobre vesti za Srbiju.

"Došlo je vreme da se oda priznanje Srbiji da je ona faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu"

Kada je reč o poseti predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja u petak stiže u Beograd, Milosavljević je ocenjuje da ona zna kolika je osetljivost regiona i da će Srbija pokazati da je most u regionu.

"Mislim da je došlo vreme da Srbija dobije ulogu, a samim tim kad dobije ulogu to znači da smo dobrodšli u političku porodicu EU. Srbija će pokazati ono što je njen kapacitet, mislim da su i oni svesni da mi možemo da budemo most i kopča prema državama u regionu", kaže Milosavljević.

On je dodao da je došlo vreme da se oda priznanje Srbiji da je ona faktor stabilnosti i "odskočna daska" za ceo region Zapadnog Balkana.

S druge strane, Rakić za Tanjug ocenjuje da je suština posete predsednice Evropske komisije fon der Lajen da ohrabri zemlje Zapadnog Balkana koje su kandidati ili žele da postanu kandidati za članstvo u EU.

profimedia

 

Na pitanje šta možemo očekivati od posete predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja u petak stiže u Beograd, Rakić je ocenio da je suština njene posete da ohrabri zemlje Zapadnog Balkana koje su kandidati ili žele da postanu kandidati za članstvo u EU.

"Treba podsetiti da ona u torbi i dalje nosi šest milijardi evra pomoći koje je EU namenila zemljama koje će ona sad posetiti. Od tih šest milijardi, četiri su krediti, dve milijarde bespovratna pomoć, a Srbija treba da dobije oko 1.5 milijardi", kaže Rakić i ocenjuje da je to nedovoljno.

Rakić smatra da bi EU trebalo jače da "odreši kesu" i da i novcem pomogne reforme ovim državama kako bi one bile što spremnije i što bolje prilagođene evropskom putu.

Komentari (0)

Srbija