Politika

"Širi Balkan će se baviti užim Balkanom": Imenovanjem Tonina Picule, Beograd "dobro razumeo poruku EP"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/10/2024

-

10:59

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Evroposlanik iz Hrvatske, Tonino Picula iz redova Socijalista i Demokrata, izabran je za novog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju. On na ovoj funkciji nasleđuje Vladimira Bilčika iz Evropske narodne partije, a srpski državni zvaničnici su reagovali na Piculino imenovanje, uz reči "razumeli smo poruku".

"Dolazim iz Hrvatske, zemlje koja je poslednja ušla u Evropsku Uniju", poručio je novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, pojašnjavajući da su zato njegova vlastita iskustva iz tog procesa i dalje dovoljno sveža.

"U međuvremenu sam obavljao i različite odgovorne dužnosti vezane za neke druge zemlje,  Zapadnog Balkana i od Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i sve to na kraju krajeva mi daje za pravo da i Srbiji pristupim na isti način. Dakle, suočavanje sa činjenicama, ali jednako tako i suočavanje sa kriterijumima, koji nisu izmišljeni za neku zemlju kandidata ponaosob. Oni naprosto predstavljaju jednu metodologiju i jedan set nekih temeljnih vrednosti", rekao je Picula o svom imenovanju.

Vučić: Poruku smo razumeli, ali ćemo nastaviti da radimo

U reakciji na imenovanje Picule predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da ne žuri sa komentarima, da će razgovarati i raditi sa novim izvestiocem, ali da je dobro razumeo poruku Evropskog parlamenta.

"Znate da je Kaja Kalas šefica za bezbednost i spoljne poslove Evropske unije. Glavni čovek je Matija Masikas, takođe iz Estonije. To je već dvoje njih iz Estonije. Znate ko je glavni čovek kao izvestilac za takozvano Kosovo u Evropskom parlamentu? Kako čujem, upravo sada biće postavljen opet Estonac. A znate li ko je šef kancelarije Evropske komisije na Kosovu? Opet Estonac. Mnogo čudno, složićete se. Ali, dobro, a nama su dali Hrvata", konstatovao je Vučić i dodao da nije problem u tome što je Picula Hrvat već u njegovim stavovima.

"A, dobro, radićemo sa njim, pa ćemo da vidimo kako će to da bude. Ali smo poruku razumeli. Biće zanimljivo", rekao je Vučić.

Slične reakcije na ovo imenovanje dolaze i od predsednice Narodne skupštine Srbije, Ane Brnabić.

"E, svaka vam čast! Sve smo razumeli. Svaka čast EU, razumeli smo vašu poruku jasno i glasno", napisala je Brnabić u objavi na svom nalogu na mreži X, uz koju je podelila vest o imenovanju Picule za izvestioca o Srbiji.

Opozicija u Srbiji od Picule očekuje objektivnost, kao i da akcenat bude na slobodnim izborima,  slobodi medija i prestanku progona političkih neistomišljenika.

"Ja očekujem da ovo neće nastupati kao što se možda režim plaši sa nacionalnih pozicija Hrvatske, već će nastupati sa pozicija ono što svaka država kandidat mora da ispuni u vidu kriterijuma. Dobro je da se kriterijum i principi za svaku državu kandidata vraćaju u igru u procesu proširenja, a ne neke druge, da kažem, transakcione stvari vezane za ekonomske, finansijske i druge ustupke koje režim čini da bi odobrovoljio ljude na zapadu.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) ocenio je danas da će novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Tonino Picula obavljati tu funkciju odgovorno i doprineti ubrzanju evropskih integracija Srbije, kao i da negativni stavovi i predrasude prema Hrvatima, rašireni u javnosti i medijima u Srbiji, neće ostaviti posledice po njegov rad.

DSHV je naveo u saopštenju da evropski put Srbije treba i dalje da ostane jasno usmeren ka ispunjavanju kriterijuma u području vladavine prava, jačanja demokratskih institucija, zaštite ljudskih i manjinskih prava, što će uvek biti pozitivno vrednovano.

Picula na ovu funkciju dolazi sa pozicije izvestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru.

Ko je Tonino Picula?

Tonino Picula (63), koji je izabran za izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, hrvatski je političar iz Socijaldemokratske partije Hrvatske i evroposlanik od 2013. godine. na toj poziciji zameniće Vladimira Bilčika, na poziciji koju je prethodnih 10 godina držala Evropska narodna partija (EPP).

Najpoznatiji je kao ministar spoljnih poslova u vladi Ivice Račana (2000-2003), ali i kao član hrvatskog Sabora, predstavnik Sabora u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, gradonačelnik Velike Gorice.

U poslednjem sazivu Evropskog parlamenta radio je kao koordinator SD u Odboru za spoljne poslove (AFET), bio predsednik Radne skupine za Zapadni Balkan u AFET-u, stalni izvestilac EP za odnose sa SAD i sa Crnom Gorom.

Evropski parlament/Eric Vidal

 

Radio je i kao izvestilac EP za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči zagrebačkog samita, ali i kao član delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom i takozvanim Kosovom i zamenik člana delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Srbije. Učesnik je ratova 90-ih, a domaćoj javnosti je poznat po izjavama negativnim po Srbiju.

Subotić: Širi Balkan će se baviti užim Balkanom

Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike ocenio je da je reč o poslaniku koji dobro poznaje region i zaintresovan je za politiku proširenja, ali istovremeno smatra da će kao poslanik levog centra još veći akcenat staviti na vladavinu prava.

"Njegov zadatak će biti da bude na neposrednoj vezi sa Srbijom, da još više komunicira i sa vlastima i sa građanima, šta je potrebno da se uradi kako bismo mi postali članica EU", rekao je Subotić za Tanjug.

Subotić dodaje da Picula ima bogato evroposlaničko iskustvo i da je bio jedan od najglasnijih evroparlamentaraca kada je reč o nužnosti da se ubrza proces pristupanja država Zapadnog Balkana. On smatra da su narodnjaci (EPP) prepustili socijaldemokratama politiku proširenja.

"Obično su socijaldemokrate vokalnije kada je u pitanju potreba da države kandidati ispune reforme na svom putu ka ostvarivanju punopravnog članstva. S obzirom da i Picula i (kandidat za komesara za proširenje Marta) Kos itekako poznaju region, i te kako poznaju Srbiju, možemo zaključiti da će se širi Balkan baviti užim Balkanom", rekao je on.

Hrvatska i Slovenija, komšijske zemlje, kako kaže, baviće se Srbijom i ostalim zemljama, jer je, prema njegovim rečima, i u njihovom interesu da zemlje zapadnog Balkana postanu članice EU kako bi nestale trgovinske barijere, kako bi se uvećao politički dijalog i kako bismo imali regionalnu stabilnost, ali i veći ekonomski prosperitet. Subotić dodaje i da je Picula svaki put podržavao i uvećanje fondova za Zapadni Balkan.

"I kada nismo imali tu taj momentum za politiku proširenja, odnosno pre rata u Ukrajini, šta više on je bio i autor ili tvorac rezolucije, odnosno dokumenta EP, koji zagovara davanje većih fondova, pa čak i pristup EP državama kandidatima i pre ostvarivanja članstva. On je bio taj koji je nosio tu novu politiku proširenja iz perspektive EP", ukazao je Subotić.

Komentari (0)

Srbija