Politika

Picula o tome kako će pristupiti funkciji izvestioca za Srbiju: Suočavanje s činjenicama i kriterijumima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/10/2024

-

18:07

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski poslanik Evropskog parlamenta iz redova socijaldemokrata Tonino Picula koji je danas izabran za novog izvestioca za Srbiju podsetio je u izjavi za Euronews Srbija da je do sada obavljao različite funkcije u vezi sa drugim državama Zapadnog Balkana. 

"Nemojmo zaboraviti da ja dolazim iz Hrvatske, zemlje koja je još uvek poslednja ušla u Evropsku uniju. Moja vlastita iskustva iz tog procesa su još uvek dovoljno sveža, ali u međuvremenu sam obavljao i različite odgovorne dužnosti vezane za neke druge zemlje Zapadnog Balkana - od Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije, i sve to na kraju mi daje za pravo da i Srbiji pristupim na isti način", rekao je i dodao:  

"Dakle, suočavanje sa činjenicama, ali jednako tako i suočavanje sa kriterijumima koji nisu izmišljeni za neku zemlju kandidata ponaosob. Oni naprosto predstavljaju jednu metodologiju i jedan set nekih temeljnih vrednosti".  

Glavna uloga novog izvestioca biće pisanje godišnjeg izveštaja EP za Srbiju koji se usvaja na jednoj od plenarnih sednica u zgradi parlamenta EU u Strazburu, javlja dopisnik Euronews Srbija.

profimedia

 

Tonino Picula u prvim izjavama kaže da novu dužnost doživljava kao priznanje za ono što je radio u prethodnim godinama. Picula ima bogato evroparlamentarno iskustvo. On je evroposlanik od 2013. godine i za to vreme bio je na mnogim dužnostima koje su se ticale upravo Zapadnog Balkana. U prethodnom sazivu parlamenta Picula je bio izvestilac za Crnu Goru. Takođe, Picula je izvestilac Evropskog parlamenta za plan rasta Evropske unije za Zapadni Balkan. Zato kaže da će se oslanjati na iskustvo, ali i na činjenice tokom rada i pisanja izveštaja.

Picula najavio razgovore sa predstavnicima vlasti i opozicije u Srbiji

Tonino Picula kaže da će razgovarati prilikom pisanja izveštaja i u svom radu sa predstavnicima vlasti u Srbiji, ali i sa predstavnicima opozicije, akademske zajednice, lokalnim vlastima i nevladinim organizacijama, kao i sa drugim kolegama u EU koji se bave Srbijom, kako bi napisao, kako kaže, što bolji izveštaj.

Na pitanje kada će posetiti Srbiju, Picula kaže da će najpre sačekati da Evropska komisija objavi svoj godišnji izveštaj o napretku Srbije ka EU, a onda će stupiti u kontakt i sa sagovornicima u Srbiji kako bi započeo rad na pisanju svog prvog izveštaja. 

Picula će na mestu izvestioca Evropskog parlamenta naslediti Vladimira Bilčika iz Evropske narodne partije. 

Izvestioci za Srbiju i druge zemlje kandidate biraju se među članovima Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta. Glavna uloga izvestioca je pisanje prvog nacrta godišnjeg izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji, koji se usvaja na plenarnoj sednici u Strazburu. 

Picula je izabran na plenarnoj sednici EP na kojoj su izabrani i drugi izvestioci za Zapadni Balkan, a na toj funkciji zameniće bivšeg slovačkog poslanika u EP iz redova Evropske narodne partije (EPP) Vladimira Bilčika, koji se nije kandidovao na izborima održanim za EP u junu 2024. godine. 

Komentari (0)

Srbija