Politika

Otvarena izložba o sovjetsko-jugoslovenskoj vojnoj diplomatiji, Vučić: Srbija je uvek bila na strani prava i pravde

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/10/2024

-

12:10

Otvarena izložba o sovjetsko-jugoslovenskoj vojnoj diplomatiji, Vučić: Srbija je  uvek bila na strani prava i pravde
Otvarena izložba o sovjetsko-jugoslovenskoj vojnoj diplomatiji, Vučić: Srbija je uvek bila na strani prava i pravde - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

U Predsedništvu Srbije danas je svečano otvarena izložba o sovjetsko-jugoslovenskoj vojnoj diplomatiji tokom Velikog otadžbinskog rata 1941-1945. i promovisana je poštanska marka posvećene 80. godišnjici oslobođenja Beograda.

Na svečanosti se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je istakao da je ovo poseban dan i da će zbog toga govoriti na ruskom jeziku, "iz poštovanja prema svim crveno-armijcima koji su položili živote za rusku otadžbinu ali i našu".

"Od srca vam čestitam ovaj praznik koji je upisan u zajedničku istoriju naših pobeda. Na današnji dan pre 80 godina završena je beogradska operacija, koja je postala važna etapa na putu ka velikoj pobedi... Trijumfalno smo zbacili okove Drugog svetskog rata. Srbija je kroz Narodno-oslobodilački pokret pružala otpor okupatorima, nismo izabrali stranu pobednika i platili smo cenu za to. Nismo okupatorske tenkove dočekali sa cvećem kao neki i zato je napa prestonica bombardovana", rekao je predsednik Srbija.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Kako je dodao, Srbija je  uvek bila na strani prava i pravde.

"Beogradsku operaciju ne bismo mogli da izvedemo bez Crvene armije... Naše vojske zajedno su oslobađale Beograd, često borbom prsa u prsa... Poginuli su zarad najsvetijeg cilja. Njihove žrtve su ugrađene u temelj na kojima počiva naša sloboda i nezavisnost", rekao je Vučić.

Dodao je da sloboda nije data već izvojevana. Kako kaže, slavno oslobođenje Beograda i Srbije treba da bude putokaz za sve buduće generacije i dokaz da borba za slobodu ne poznaje granice.

"Srbija nikada neće zaboraviti bratsku ruku niti će promeniti odnos prema zlu".

Rekao je i da smo danas svedoci pokušaja revizije istorije i da je on odlučno protiv toga.

"Zajedno smo podneli najveće žrtve i zato nikome nećemo dozvoliti da menja istoriju", rekao je on.

Istakao je i da je današnja izložba deo politike koju Srbija vodi.

"Predstavljen je samo mali deo borbe. Fotografije govore o zajdeničkim žrtavma čiji je simbol borba", rekao je Vučić.

Dodao je da će Ždakov i general Dapčević uvek zauzmati osebno mesto u našoj istoriji.

U Predsedništvu se obratio i zamenik predsednika Saveta Federacije Konstantin Kosačov.

Na izložbi Vojna diplomatija na putu ka slobodi: o sovjetsko-jugoslovenskoj vojnoj diplomatiji tokom Velikog Otadžbinskog rata 1941-1945. koja je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića otvorena u Predsedništvu Srbije, između ostalog je prikazano i opisano kako su izgledala ratna dejstva u toku i pre operacije oslobađanja Beograda.

Na izložbi su, kako je rečeno prilikom obilaska, neke stvari o vojnoj i diplomatskoj delatnosti prikazane prvi put, a kako je rekao Vučić izložba će biti otvorena i za građane.

Posetioci će imati priliku da pogledaju kako je štampa, kako ruska tako i jugoslovenska izveštavala u to vreme.

Osnivač i predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", kao i Muzeja srpske književnosti, Muzeja knjige i putovanja Viktor Lazić je istakao da se na izložbi nalazi dosta predmeta iz zbirke "Adligata", veoma retka strana štampa većinom iz 1944. godine, neposredno pre ili posle oslobođenja Beograda.

"Imamo i prvi broj novina '20 oktobar' koje su izašle tri dana posle oslobođenja sa obraćanjem Staljina i Tita na naslovnoj strani", rekao je on.

Dodao je da su izložene i fotografije ruskih oslobodilaca na čijim poleđinama su oni svojim drugovima i članovima porodica ispisivali poruke "živ sam", "borim se", "stigao sam u Beograd". Dodao je da na nekim predmetima ima i prave krvi oslobodilaca.

Na izložbi je prikazano i ordenje, partizanska odlikovanja, uniforma jedne veteranke koja je učestvovala u oslobađanju Beograda.

Promovisana je i poštanska marka posvećene 80. godišnjici oslobođenja Beograda, a direktor Pošte Srbije Zoran Anđelković je istakao da je cilj izdavanja ove marke da se prikaže ono što je bilo pre 80 godina kada su Crvenoarmejci i pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta osvajali kuću po kuću i oslobodili Beograd.

Komentari (0)

Srbija