Politika

Vučić sa Putinom imao dobar, otvoren, dug i sadržajan razgovor: Nećemo uvoditi sankcije Rusiji (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/10/2024

-

12:00

Vučić sa Putinom imao dobar, otvoren, dug i sadržajan razgovor: Nećemo uvoditi sankcije Rusiji (VIDEO)
Vučić sa Putinom imao dobar, otvoren, dug i sadržajan razgovor: Nećemo uvoditi sankcije Rusiji (VIDEO) - Copyright Fonet/Sergei Guneyev Sputnik Kremlin Pool/Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sa kojim je, kaže, imao otvoren i sadržajan razgovor

"Gotovo dve i po godine nismo razgovarali, imali smo dobar, otvoren, dug i sadržajan razgovor. Govorili smo naravno o onome što je bio povod, a to je 80 godina od oslobođenja Beograda. Zahvalio sam predsedniku Putinu na čestitkama i ukazao na nepokolebljevi slobodarski duh srpskog naroda i zahvalnost Srbije i našeg roda jedinicama Crvene armije koje su zajedno sa srpskim jedinicama učestvovale u oslobađanju našeg glavnog grada", rekao je Vučić u video snimku objavljenom na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav". 

On je naveo da je u razgovoru sa Putinom izrazio sam nadu, kao i pre dve i po godine, da Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji.

"Pokazao sam izuzetnu zahvalnost i za podršku našim naporima u UN po pitanju različitih rezolucija, a posebno stalnu podršku teritorijalnom integritetu Republike Srbije, i to je nešto što se neće menjati. Verujem da ce ovo doprineti daljem razvoju srpsko-ruskih odnosa i da ćemo moći ne samo da se pomazemo već i da razvijamo poverenje između naših naroda i naših zemalja", rekao je predsednik Vučić.

On je naveo da su on i predsednik Putin razmenili mišljenje o svim važnim bilateralnim pitanjima i onim ekonomskim.

"Posebno sam se zahvalio predsedniku Putinu na tome što je preko Alekseja Milera učinio to da Rusija i ove zime obezbedi dovoljne količine gasa za Republiku Srbiju, na nivou od šest miliona kubnih metara, plus dva miliona, plus tri miliona. Ovo je shema koju ste zapamtili još iz prethodnih godina koja je za nas od izuzetnog značaja, po vrlo povoljnim cenama", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su kada je reč o onome što je iz prošlosti zaostalo da se pregovara i da se ispuni obojica izrazli nadu da će kompromisnim rešenjima i u narednom periodu biti rešeno.

On je dodao da su govorili i o drugim ekonomskim pitanjima i važnoj saradnji, kao i o svim važnim političkim pitanjima i da će o tome govoriti sutra na RTS.

"Putin u razgovoru poručio - ono što je dobro za Srbiju, dobro je za Rusiju"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je novinarima da je danas imao veoma dug i prijateljski razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom koji mu je poručio da ono što je dobro za Srbiju je dobro i za Rusiju.

Na pitanje novinara da li očekuje zamerke i napade zbog toga što je razgovarao sa Putinom, Vučić je rekao: "Pa kada me neko ne bi napadao svaki dan, onda bi izgubili smisao postojanja, a neki će da me napadaju zbog toga, neki zbog nečeg drugog, ali Srbija je suverena i nezavisna zemlja i ona donosi svoje odluke".

Vučić je dodao da je Putinu danas ponovio da sada može da kaže da Srbija neće uvoditi nikakve sankcije protiv Ruske Federacije.

On je takođe zahvalio zameniku predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantinu Kosačovu i potpredsedniku državne Dume Petru Olegoviču Tolstoju za očuvanje teritorijalne celovitosti Srbije jer su, kako je rekao, uvek bili sa Srbijom kada je bila u teškoj situaciji i zahvalio im za svaku pomoć koju su pružili srpskom narodu i državi.

Vučić je naglasio da je razgovor između njega i Putina bio prijateljski.

"Razgovarali smo kao ljudi koji se dugo poznaju, kao prijatelji i razgovor koji je trajao desetak minuta obeležila je lična nota, a razgovarali smo i o tome ko su slabi lideri, ko su kakvi i onakvi lideri. Veoma sam zahvalan Putinu na tome što je tu dozu lične note uneo", rekao je Vučić na pitanje novinara o čemu su razgovarali.

Vučić je istakao da mu je Putin dva puta u razgovoru ponovio: "Ono što je dobro za Srbiju, dobro je za Rusiju, ono što je dobro za Srbe dobro je za Ruse".

Vučić je dodao da je pravio beleške tokom razgovora i da će tek, kako je rekao, raditi na tim beleškama.

"I predsednik Putin, kao što je gospodin Kosačov rekao - ne moramo uvek o svemu da mislimo isto, ali predsednik Putin više nego svi ruski političari, što se ne odnosi na prisutnu dvojicu naših prijatelja iz Srbije, razume poziciju i težinu poziciju Srbije", rekao je Vučić.

Dodao je da je to sve što o tome može da kaže.

"Kada bih vam rekao kako to sada izgleda kada 25 predsednika ili predsednika vlada se okrene u pravcu samo jednog čoveka i jednog predsednika i kaže - zašto niste uveli sankcije, vi ste ovde jedini uljez? Zamislite samo u kakvoj se situaciji u tom trenutku nalazite, a to nije bilo samo jednom već desetine i desetine puta", primetio je Vučić.

Predsednik Vučić je istakao da pozicija Srbije nije jednostavna, ali da smo uspeli da sačuvamo svoju nezavisnost i suverenost u donošenju odluka, što je izuzetno teško.

"Da li će biti mnogo teškoća u budućnosti, nemam nikakve sumnje u to", dodao je Vučić.

 

Komentari (0)

Srbija