Politika

Vučić poručio kralju Msvatiju III: Nikada nećemo zaboraviti to prijateljstvo, a prijatelji se poznaju u nevolji

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2024

-

13:12

Vučić poručio kralju Msvatiju III: Nikada nećemo zaboraviti to prijateljstvo, a prijatelji se poznaju u nevolji
Tanjug/Nemanja Jovanović - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nikada neće zaboraviti prijateljstvo i lojalnost koju joj je Esvatini ukazao time što je, kako je istakao, podržavajući Povelju UN imao hrabrosti da bude uz Srbiju kada su predlagane rezolucije UN koje nisu išle nama u prilog.

"Prijatelji se prepoznaju kada je teško. Mi ćemo znati da uzvratimo tu i takvu vrstu prijateljstva i lojalnosti prema ovom divnom afričkom narodu i ovoj divnoj afričkoj zemlji",  rekao je Vučić nakon sastanka sa kraljem Esvatinija Msvatijem III i razmene dokumenata o saradnji dve zemlje.

On je dodao da je srećan što će kralj Esvatinija Msvati III tokom posete Srbiji obići i Novi Sad i Kragujevac. 

"Njegova je velika želja je da, osim da se upozna sa našim naučno-tehnološkim parkovima, poput ovog u Novom Sadu, Biosensom, superkompjuterima i data centra, da upozna i našu namensku industriju", naveo je Vučić. 

Dodao je da će u Kragujevcu pokušati da predstavi i deo naše namenske industrije. 
Vučić je izrazio zadovoljstvo dolaskom kralja Esvatinija u Srbiju i poručio mu da se oseća kao kod kuće.

"Za one koji ne znaju, Esvatini je zemlja na jugu Afrike, okružena Južnoafričkom Republikom i Mozambikom, divna zemlja i divan narod. Slobodarski, koji je pokazao u ne lakim trenucima, podržavajući Povelju UN i pravne norme UN, podržavajući i Srbiju u teškom trenutku, kada je mali broj zemalja želeo da pokaže solidarnost, smeo da se isprsi u zaštitu međunarodnog javno-pravnog poretka kada je u pitanju teritorijalni integritet Republike Srbije, i kada su u pitanju rezolucije koje su bile predlagane i donošene protiv interesa našeg naroda i naše zemlje", istakao je Vučić.  

Dodao je da je zato njegova zahvalnost kralju Msvatiju Trećem bezgranična.

"Nikada nećemo zaboraviti to prijateljstvo, a prijatelji se poznaju u nevolji. Pojačaćemo saradnju od oblasti tehničke saradnje do saradnje u oblasti edukacije mladih, jer ćemo povećati broj stipendista iz Esvatinija koji će boraviti u našoj zemlji", rekao je Vučić i dodao da će studenti iz Esvatinija biti most između dveju zemalja. 

Predsednik je naveo da je da mu je kralj Esvatinija preneo da svih 54 ili 55 zemalja  u Africi imaju ugovor o slobodnoj trgovini između sebe.  

"Ono što mi još nismo uspeli ovde u regionu da postignemo, oni jesu na čitavom afričkom kontinentu. To je za nas veoma značajno u budućnosti i za našu privredu i naše privrednike, za mnoge stvari koje mi ovde proizvodimo i koje smo u stanju da napravimo,  ako želimo da plasiramo na afričko tržište, biće nam važno da pronađemo nekoliko  strateških partnera i u saobraćajnom, ali i u svakom drugom logističkom smislu", rekao je Vučić.

Dodao je da je zato zahvalan kralju Esvatinija što nam je objasnio prednosti te zemlje i šta je to što zajednički možemo da uradimo u različitim sferama društvenog života, od poljoprivrede, preko nauke, softvarske industrije i drugih oblasti.
 

Komentari (0)

Srbija