Politika

Kim Džong Un nazvao Južnu Koreju stranom i neprijateljskom zemljom

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2024

-

10:50

Kim Džong Un nazvao Južnu Koreju stranom i neprijateljskom zemljom
Tanjug/AP/Korean Central News Agency - Copyright Tanjug/AP/Korean Central News Agency

veličina teksta

Aa Aa

Severnokorejski lider Kim Džong Un nazvao je Južnu Koreju "stranom i neprijateljskom zemljom", prenela je jutros KCNA sa fotografijama na kojima se vide Kim i visoko pozicionirano vojno osoblje kako pregledaju mapu sa natpisom "Seul".

Izveštaj dolazi dan nakon što je KCNA saopštila da je Severna Koreja izmenila svoj ustav kako bi Južnu Koreju označila kao "neprijateljsku državu" i odbacila ujedinjenje dve zemlje, preneo je Rojters.

Kim je ove godine sve više napadao Južnu Koreju, optužujući Seul da je u dosluhu sa Vašingtonom kako bi doprineo kolapsu severnokorejske vlasti.

Prošle nedelje, severnokorejska vojska je najavila plan da "potpuno odvoji" teritoriju Severne Koreje od Južne Koreje, navodeći da je obavestila američku vojsku o tom potezu kako bi "sprečila bilo kakvo pogrešno tumačenje i slučajne sukobe".

Južna Koreja je saopštila da je njena politika da nastavi da teži nacionalnom ujedinjenju, ali da će da odgovori silom ukoliko Severna Koreja pokaže bilo kakav oblik agresije.
Seul je upozorio da će, ako Severna Koreja nanese štetu bezbednosti naroda, "taj dan biti kraj severnokorejskog režima".

Međukorejske tenzije pojačane su nakon što je Kim krajem prošle godine definisao dve Koreje kao "dve neprijateljske države," preduzimajući korake za rušenje međukorejskih kopnenih ruta.

Severna Koreja je od tada uklonila ulične svetiljke i postavila mine duž svoje strane železničkih linija i rasporedila vojnike za izgradnju protivtenkovskih barijera i jačanje ograde od bodljikave žice na svojoj strani Demilitarizovane zone koja deli dve zemlje.

Tenzije su dodatno porasle nakon što je Severna Koreja saopštila da je ovog meseca južnokorejska vojska tri puta slala dronove iznad Pjongjanga.

Kim Jo-Džong, uticajna sestra severnokorejskog lidera upozorila je na "užasnu katastrofu" ako južnokorejske bespilotne letelice ponovo budu detektovane iznad Pjongjanga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija