Politika

Vučić: Priština će se služiti trikovima, ali znajući Nemce znam da će nastaviti da insistiraju na protoku robe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2024

-

16:09

Vučić:  Priština će se služiti trikovima, ali znajući Nemce znam da će nastaviti da insistiraju na protoku robe
Vučić: Priština će se služiti trikovima, ali znajući Nemce znam da će nastaviti da insistiraju na protoku robe - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Hamburgu da će Priština i dalje dati sve od sebe da zaustavi srpsku robu, da će se služiti i trikovima, ali je naglasio da će Nemci, koliko ih poznaje, nastaviti da insistiraju na slobodnom protoku robe i usluga.

Vučić je na pitanje novinara da prokomentariše upozorenje Berlina da će Prištini, ako ne odblokira plasman srpske robe na teritoriji AP KiM biti blokiran prijem u EU i današnju odluku Prištine da će srpski proizvodi moći da ulaze na KiM pod određenim uslovima i samo preko Merdara, rekao da je svaki čovek prepoznao namere Prištine, ali da, znajući Nemce, zna da će nastaviti da insistiraju na slobodnom protoku robe i usluga.

"To je važno za srpsku privredu. A da li će oni dati sve od sebe da to zaustave? Pa da", rekao je Vučić dodajući da zna da će Priština sada izmisliti skenere koje će čekati 11 meseci, pa 22 meseca.

Naveo je da će premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti stalno nešto da izmišlja, ali da on ipak zna da, kada se stvari dešavaju po pravilima, Srbija može da ostavaruje svoje interese.

"Jer on (Kurti) zna, na kraju krajeva, da kada se stvari događaju po pravilima, uz poštovanje osnovnih sloboda koje podržava i EU i civilizovani svet, ne samo EU, da onda Srbija, a imajući u vidu činjenicu da ima dominantnu ekonomiju na Zapadnom Balkanu, svakako može da ostvaruje svoje interese", istakao je predsednik Vučić.

Dodao je da i dalje očekuje da će Kurti posegnuti za trikovima.

"Treći dan zaustaviće nekoga zbog ne znam čega, četvrti dan zatvoriće ceo prelaz, peti dan će reći zato što smo našli dva metka kalibra 7,62 koji će sami da postave ili ne znam šta sve, onda će da kaže sad zatvaramo za narednih 11 meseci dok ne nađemo skenere i takve trikove", rekao je Vučić.

On je dodao da je ipak dobro da prođe bilo šta od robe, ali da nema nikakvo poverenje u želju Prištine za sprovođenjem Briselskog ili bilo kog drugog sporazuma.

"Šta god da prođe, kako god da prođe, uvek je bolje nego da ništa ne prođe... A da li imam poverenje u njihovu želju za provođenjem Briselskog ili bilo koji drugog sporazuma, nemam nikakvo poverenje i to se neće promeniti zato što ih dobro poznajem", naveo je Vučić.

Podsetimo, ministarstvo unutrašnjih poslova u Prištini ukinulo je zabranu proizvoda koji se iz centralne Srbije plasiraju na tržište na Kosovo i Metohiju, potvrdio je danas kosovski premijer Aljbin Kurti.

Kako je dodao, uklanjanje mera zabrane srpske robe važiće samo za administrativni punkt Merdare. Mere zabrane ostaju na snazi na ostalim punktovima sa centralnom Srbijom.

U Prištini su zabranili robu iz centralne Srbije nakon što su pripadnici MUP-a Srbije prošle godine uhapsili trojicu policajaca albanske nacionalnosti, jer su, kako je tada saopšteno, ilegalno prešli administrativnu liniju.

Predsednik Srbije boravi u poseti Hamburgu, gde se sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

"Večeras ćemo odlučiti da li idemo na samit u Dubrovnik"

Predsednik Srbije izjavio je da će večeras doneti odluku da li će u sredu otići u Dubrovnik na samit lidera Jugoistočne Evrope. Na pitanje novinara da li će otići na taj samit gde će biti i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, Vučić je rekao da još ne zna i da je za njega bio najvažniji današnji sastanak sa Šolcom.

"Večeras i sutra jutro imamo važan panel na kojem želim mnogo toga da vidim, mnogo toga da naučim. Neke nove ljude iz Afrike da upoznam. Onda letimo za Tivat. U Tivtu imamo sastanak Brdo Brioni, posle toga ću valjda doneti odluku. Večeras ćemo se konsultovati i sa drugim ljudima u Beogradu da vidimo šta je to što je u interesu Srbije da napravimo", rekao je Vučić.

Predsednik kaže da je dokument koji treba na tom skupu da se usvoji pravljen tako da bi bila jedna zemlja koja mora da kaže da ne može da prihvati, jer se traži uvođenje sankcija Rusiji.

"I da bi oni rekli, eto sad smo videli, uhvatili smo i kao otprilike da mi nešto krijemo ili ne znam šta, pa sad eto, konačno su pokazali naše pravo lice. Ali ništa ne očekujemo, dakle, da čitate, to je stilski rogobatno, to je besmisleno, pet sinonima za neke najodvratnije prideve koje su koristili", rekao je Vučić.

Dodaje da za neke reči nije bilo dovoljno što su ih jednom rekli nego pet puta ponavljali isto.

"Da je tako grozna, užasna, jeziva i ne znam kakva još agresija Rusa. Pa onda zlikovci, zločinci, kriminalci, ubice, ovakvi, onakvi i tako dalje, a onda dođu do sankcija, pa onda nije dovoljno, podržavamo sve one koji su uveli sankcije, nego zahtevamo da svi moraju da uvedu sankcije i tako dalje. Ovo što vi opisujete, to nas je baš briga, opisujte šta hoćete. Ali gde vi nama zapovedate šta ćemo mi da radimo, e to ne možemo. Tako da, to ćemo da vidimo", rekao je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija