Društvo

Jedan donor spasio pet života: Srce presađeno u Institutu Dedinje, bubrezi u Nišu, rožnjače u Beogradu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

07/10/2024

-

18:04

Jedan donor spasio pet života: Srce presađeno u Institutu Dedinje, bubrezi u Nišu, rožnjače u Beogradu
Promo/Univerzitetski klinički centar Niš - Copyright Promo/Univerzitetski klinički centar Niš

veličina teksta

Aa Aa

Tokom proteklog vikenda u niškim i beogradskim zdravstvenim ustanovama obavljeno je pet transplantacija organa zahvaljujući jednom donoru. Pad sa visine bio je koban za muškarca (54) iz Niša, a zahvaljujući pristanku njegove porodice da bude donor, petoro pacijenata dobilo je šansu za novi život.

U Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje u subotu je obavljena transplantacija srca. Lekari kažu da se pacijent odlično oseća, da očekivano teče postoperativni tok i da očekuju da će za dve do tri nedelje kući.

Organ je dobio pacijent iz okoline Beograda, koji je imao srčanu slabost u završnoj, terminalnoj fazi.

"Uspeli smo da uradimo dobar posao. Pacijent (51) se oseća odlično, postoperativi tok je dobar. Pacijent je muškarac, donor je muškarac, slične su starosne dobi", kaže za Euronews Srbija dr Saša Borović, kardiohirurg i načelnik Centra za srčanu slabost u Institutu Dedinje.

Pacijent koji je dobio srce u poslednjih pola godina šest put je bio na bolničkom lečenju zbog srčne slabosti. Može se reči da je organ za njega stigao u poslednjem momentu.

"Njegova osnovna bolest je srčana slabost i to u svojoj završnoj, terminalnoj fazi. U poslednjih šest meseci šest puta je bio na bolničkom lečenju zbog srčane slabosti i popuštanja srca", naveo je on.

Inače, program transplantacije srca u Institutu Dedinje ponovo je zaživeo ove godine nakon 30 godine pauze. Polovinom avgusta srce je dobio pacijent (34) iz Blaca, koji je imao težak oblik kardiomiopatije. Pre godinu i po dana ugrađen mu je defibrilator kao svojevrsni most ka transplantaciji srca dok se ne pojavi organ.

Donor iz Niša

U beogradskim zdravstvenim ustanovama obavljene su i dve transplantacije rožnjače, dok su dve transplantacije bubrega obavljene u UKC Niš.

U UKC Niš kažu da je donor pacijent iz te zdravstvene ustanove. U eksplantaciji organa, učestvovali su kardiohirurzi IKVB "Dedinje", oftalmolozi UKC Srbije, kao i urolozi, vaskularni hirurzi i anesteziolozi UKC Niš. Nakon obavljene transplantacije bubrega, pacijenti se neprekidno prate od strane niških nefrologa.

Tanjug AP/Massachusetts General Hospital via AP

 

"Zahvaljujući ogromnoj hrabrosti, ljudskosti i empatiji porodice donora, neprekidnom radu čitavog tima za transplantaciju, počev od obrade i pripreme pa sve do realizacije i odlične organizacije i logistike Uprave UKC Niš, pet osoba dobilo je šansu za novi, kvalitetniji život. Donor je pacijent koji je u UKC Niš zbrinut zbog teških, višestrukih povreda zadobijenih nakon pada sa visine i bio je bez ikakvih izgleda za oporavak. Nakon pristanka porodice donirani su srce, oba bubrega i rožnjače", saopšteno je iz UKC Niš.

Koordinator niškog tima za transplantaciju, specilalista anesteziologije, dr Goran Milošević kaže da je u doba korone usporen, skoro zaustavljen program kadaveričnih transplantacija, a da je ceo postupak obavljen tokom vikenda- eksplantacija i transplantacije organa, dokaz da se situacija polako normalizuje, kao i da je čitav tim uvek spreman.

"Moram da naglasim i da posebnu pažnju skrenem upravo na čitav proces obrade i pripreme, od čega su najbitnije porodice potencijalnih kadaveričnih donora i razgovor sa njima, koji su u ovakvim trenucima naravno jako emotivni. Potrebno je da im uz potpuno razumevanje za njihova osećanja, objasnite, da će njihov pristanak za doniranje organa člana porodice, koji se u tom trenutku nalazi u jako teškom stanju i bez šansi za oporavak, za nekog drugog biti možda jedina šansa za preživljavanje", pojašnjava koordinator, dr Milošević, a navodi se u saopštenju te ustanove.

Perišić: Ponosan na ceo transplantacioni tim

I prvi čovek niškog UKC-a, prof. dr Zoran Perišić kaže da je ponosan na ceo transplantacioni tim, koji je, u ovom slučaju, činilo preko šesdesetak zaposlenih lekara, sestara i tehničara i pomoćnog osoblja.

"Ponosan sam što smo kao ustanova pokazali spremnost i ozbiljnost da reagujemo u trenutku i srce mi je puno što je porodica donora pokazala ljudskost, empatiju i dobročinstvo u najtežim trenucima za njih", rekao je Perišić.

Bubrezi su u UKC Niš transplantirani dvojici muškaraca starosti 65 i 55 godina. Oni su trenutno stabilnih vitalnih parametara, ali je potrebno određeno vreme da se vidi konačni ishod.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija