Politika

Dačić: Srbija od međunarodne zajednice traži da poštuje ono što je dogovoreno tokom prethodnih godina

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2024

-

12:38

Dačić: Srbija od međunarodne zajednice traži da poštuje ono što je dogovoreno tokom prethodnih godina
Dačić: Srbija od međunarodne zajednice traži da poštuje ono što je dogovoreno tokom prethodnih godina - Copyright TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Generalnoj skupštini UN u Njujorku bio blagotvoran da se čuje kako je počeo kolaps međunarodnog pravnog sistema.

"Srbija od međunarodne zajednice traži da poštuje ono što je dogovoreno tokom prethodnih godina", istakao je Dačić i dodao da je Srbija iz dobre namere prihvatila Briselski sporazum, kao i rezoluciju 12 44 SB UN koja je bila doneta kao tačka na ratni sukob, a da sada ispada da ti dokumenti nisu važni.

On je istakao da je Generalna skupština UN najveći događaj u svetu i prilika da se obave razgovori kao i niz bilateralnih sastanaka sa najvažnijim državnicima sveta, kao pokazatelj koliko je jedna država moćna.

Dačić je rekao da premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju ne odgovara da se Srbija predstavlja na pozitivan način, već da mu odgovara da Srbija bude predstavljena kao pretnja miru i kao agresor.

"Kosovo tu nije prisutno jer Kosovo nije članica UN, ali oni se prijave. To je kao kada vi nemate kartu za neku predstavu ili utakmicu, i onda dođete i uđete preko obezbeđenja, dođete i u hodnicima predstavljate da ste ravnopravni. Oni to urade preko Kfora, odnosno Unmika, da kao Unmik traži prisustvo ljudi sa te teritorije, oni nikad ne ulaze kao Kosovo nego kao Unmik", objasnio je on za K1 televiziju.

Sastanci koje je imao Vučić "važni"

Dačić smatra da su mnogobrojni susreti sa svetskim zvaničnicima koje je predsednik Vučić imao u Njujorku veoma važni jer su oni pokazatelj kako Srbija stoji u različitim delovima sveta, ocenivši da je predsednikova poseta Njujorku dobro protekla.

Vučićev govor je bio dobar zato što je on bio blagotvoran da se čuje kako je počeo kolaps međunarodnog pravnog sistema, izjavio je ministar i dodao da su Vučića svi čuli, ali da nisu svi to prihvatili.

"Oni kažu 'pusti sad Kosovo, to je bilo pa prošlo'. Oni hoće da kažu da ništa ovo ne važi kad smo u pitanju mi, ali sad se važi kad je Ukrajina u pitanju. Hoće da kažu da smo mi u stvari Kosovo maltretirali, da su bili ratni zločini, da smo mi izgubili svoje pravo na teritorijalni integritet time što smo vršili genocid, zločine. Čak i da je to tako, nikad se u istoriji nije desilo da postoji takvo obrazloženje za kršenje međunarodnog prava", istakao je on.

Kako je naveo, kada su videli da kršenje međunarodnog prava može da prođe na primeru Jugoslavije onda se taj primer ponavljao na više tačaka u svetu. Dačić dodaje da je to proizvelo to da je devet godina kasnije Priština proglasila nezavisnost, što može da vodi ka tome da bilo koji deo teritorije koji ima neke ambicije i naklonost velikih sila, može da proglasi svoju nezavisnost.

"Uzmite severni deo Kipra koji je Turska priznala još ko zna kad kao nezavisnu državu, ali njega priznaju samo nekoliko zemalja sveta. One zemlje koje ne priznaju severni Kipar one su priznale tzv. Kosovo, znači nikakvih principa nema", poručio je on.

Na pitanje koliko u budućnosti ima prostor balansirati između zaštite interesa Srba na Kosovu i puta ka EU, Dačić je rekao da je u aktuelnim odnosima u svetu mnogo teško balansirati, i dodao da Srbija trenutno nema alternativu za put ka EU zato što druge asocijacije nisu takve da Srbija može da učestvuje u njima u svom punom kapacitetu.

"Za Srbiju bolji izbor EU, nego Briks" 

Kada je reč o Briksu, ministar je izjavio da iako Srbija može da ima najbolje moguće odnose sa Briksom, u Briksu su okupljene zemlje koje ne žele da budu članice EU, zbog čega je, smatra on, najbolji izbor za Srbiju da postane punopravna članica EU.

Dačić je istakao da će promene u vezi s putovanjem i ulaskom u zemlje EU napraviti ogroman problem, ne samo Srbiji, već i svim drugim zemljama koje nisu članice EU jer su odjednom doneti određeni propisi koji stupaju na snagu 10. novembra.

Slika Srbije u svetu je mnogo drugačija, ocenio je ministar i dodao da je on kao aktivni učesnik i svedok proteklih 30 godina, primetio ogromnu razliku u ličnim odnosima sa najvažnijim ljudima na svetu, što je postignuto zahvaljujući rukovodstvu Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem.

"Sada kad sretnete Emanuela Makrona negde u svetu, on ostavi sve i kaže da nikada ne može da zaboravi kakva je bila njegova poseta. Imate Kinu, sa Kinom su bili dobri (odnosi), ali nisu bili na nivou čeličnog prijateljstva", istakao je on.

Odgovarajući na pitanje da li je Otvoreni Balkan najviše opstruiran od strane Nemačke, Dačić je rekao da Nemačka gleda svoju poziciju i da nema blagonaklon stav prema inicijativama koje dolaze iz Brisela, Pariza ili Vašingtona, istakavši da je cela EU na nogama pitajući se da li će pobediti Donald Tramp, jer ga smatraju svojim smrtnim neprijateljem.

Komentarišući to što se predsednik Vučić sastao sa predsednikom Irana Masudom Pezeškijanom i premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom u Nujorku, Dačić je rekao da ne gledaju svi sa velikom oduševljenjem na to jer bi "svi želeli da budete njihov podržavalac 150 posto".

Dodao je da se Srbija trudi da deluje principijelno što znači da će, u onome što može, uvek pružiti podršku, ali istovremeno voditi računa o svojim nacionalnim i državnim interesima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija