Politika

Vučić na prijemu "Serbia Beyond Future" u sedištu UN: Srbija želi da prednjači u novim tehnologijama i AI

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/09/2024

-

00:37

Vučić na prijemu "Serbia Beyond Future" u sedištu UN: Srbija želi da prednjači u novim tehnologijama i AI
Vučić na prijemu "Serbia Beyond Future" u sedištu UN: Srbija želi da prednjači u novim tehnologijama i AI - Copyright Instagram.com/buducnostsrbije

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vućić prisustvovao je prijemu "Serbia Beyond Future" u organizaciji Stalne misije Republike Srbije pri UN, koji je održan u sedištu Ujedinjenih nacija. 

Prijemu prisustvuje veliki broj stranih diplomata, kojima je Vučić poželeo dobrodošlicu.

"Drage kolege, prijatelji, dame i gospodo, dozvolite mi da vam poželim najsrdačniju dobrodošlicu na ovaj događaj. Hvala vam što ste posvetili svoje vreme da nam date priliku da sa vama podelimo neke od naših vizija i ideja. I kao što mogu da vidim, napisali su mi neki dugačak govor, koji ću ja uglavnom da preskočim. Ali želeo sam još jednom da vam zahvalim na tome što ste došli ovde i znam da ste svi iscrpljeni i da vam je dosta svih ovih teških tema koje prolazimo u proteklih nekoliko dana i svi govore o ovom ratu, o onom ratu, šta će da se desi u budućnosti, a niko ne govori o dobrim i lepim stvarima. Večeras verujem da je važno da govorimo o nečemu dobrom, o nečemu lepom, o nečemu što pripada budućnosti, a to je razvoj jedne zemlje sa zapadnog Balkana, a to je Srbija. I takođe, osim ovih ratova, sve više i više je očigledno da su sve oči uprte na tehnološki razvoj", rekao je Vučić.

Kao zemlja sa ekonomijom koja najbrže raste i sa informacionim tehnologijama, Srbija želi da prednjači i u novim tehnologijama poput veštačke inteligencije i biotehnologije, poručio je Vučić.

"Mi nismo velika sila, mi smo mala zemlja koja pokušava da uskoči u taj voz, pravi voz koji je na pravoj pruzi. Srbija će stremiti da okupi i poveže sve donosioce odluka u ovoj oblasti sa ciljem da se proširi koordinacija i saradnja, u cilju postizanja etičkih održivih rešenja sa akcentom na ljudska prava i slobode, a takođe da ih učini dostupnima onima kojima će najviše koristiti. Ovo su teme o kojima će se pričati na sledećem samitu u Beogradu. Zaista smo ponosni na naša dostignuća u oblasti biotehnologije i očekujemo da Bio4Campus bude zaista jedinstven u svetu".

"Mladi moraju da budu aktivno uključeni u projekat"

Prema njegovim rečima, mladi, kao važna komponenta svakog društva, predstavljaju deo ovog projekta i moraju da budu aktivno uključeni. 

"Neophodno je da ih ohrabrimo da donose globalne odluke i da ostvare svoj puni potencijal i kao pojedinci, i kao društvo uopšteno. Bezbedno okruženje, obrazovanje i njihova uključenost u nacionalne politike i strategije su zadatak sa najvišim prioritetom. U tom kontekstu Srbija je pobedila na konkursu da bude domaćin Expo2027. Mi ćemo se osloniti na rešenja inovativnih tehnologija koja će biti ukorenjena u srž manifestacije. Srbija će biti jedno veliko igralište i scena ne samo za mlade ljude, već za one koji se tako osećaju", rekao je Vučić.

Osim Vučića, na prijemu je govorila i Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Predsednik Srbije danas se sastao i sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom i premijerom Izraele Benjaminom Netenjahuom.

Prethodno, Vučić je u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku razgovarao sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

Komentari (0)

Srbija