Politika

Reakcije na govor predsednika u UN: Vučić insistirao na međunarodnom pravu, istakao da Srbija nije ničiji sluga

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/09/2024

-

13:09

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je govor na generalnoj debati održanoj u sklopu 79. sednice Generalne skupštine UN u Njujorku, u kojem je podsetio na potrebu poštovanja međunarodnog prava, te postavio pitanje zašto se u slučaju Ukrajine insistira na njegovom poštovanju, a u slučaju Srbije se ono krši.

"Pandorina kutija nije otvorena napadom na Ukrajinu, jer kada veliki lideri govore o potrebi da Ukrajina bude slobodna, da se poštuju UN i njena povelja, pitam zašto ne poštuju povelju i rezoluciju 1244 kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije?", upitao je Vučić.

On je takođe predstavio liderima zemalja i delegacijama, kojih je bilo više od 140, teško stanje u kojem se nalazi srpska zajednica na Kosovu i Metohiji u ovom trenutku.

"Za Srbe na KIM nema pravde, ugrožen im je svakodnevni život, a oni koji su počinili agresiju protiv Srbije i pokušali da odvoje deo njene teritorije, svakodnevno su davali oružje onome što se danas zove takozvane kosovske snage bezbednosti, a sutra će postati oružane snage Albanaca na teritoriji Srbije", rekao je predsednik Vučić.

Govor predsednika Vučića izazvao je pažnju u svetu, ali i u domaćoj javnosti, gde su po završetku govora usledile reakcije na ono što je on predstavio pred svetskim liderima.

Za Euronews Srbija je na ovu temu govorio programski direktor Demostata Zoran Panović, a svoj stav o ovom govoru je dao i karijerni diplomata Zoran Milivojević.

Panović: Vučić zadržava ekvidistancu, ponavljajući da Srbija nije sluga ni Amerike, niti Rusije

Panović je rekao da je kršenje međunarodnog prava na primeru odvajanja Kosova i Metohije od Srbije činjenična stvar, koju je predsednik Srbije, očekivano, ponovio pred svetskim liderima.

"Predsednik Srbije u Ujedinjenim nacijama je imao jedan, pa manje-više očekivan govor. Znači, mi možemo u Srbiji da se sporimo oko raznih stvari, ali to ne treba da zanemari jednu suštinu, a to je da je višedecenijski cilj Albanaca na Kosovu bilo samo jedno, a to je nezavisno Kosovo, i u tom smislu to odvajanje Kosova od Srbije je zaista bilo kršenje međunarodnog prava i tu nema šta drugo da se doda", rekao je Panović i dodao:

"Da li je Srbija u nekim trenucima mogla bolje? Očigledno je mogla bolje, ali to je sad što imamo. Skretati stalno pažnju na kršenje i rezoluciju Ujedinjenih nacija 1244 i na međunarno pravo to je jako bitno, Vučić naravno nije propustio to da kaže. Probao je da garnira malo govor nekim velikim citatima Gandija i Obame, ima tu možda malo i patetike, nečega što je upućeno za domaću javnost, ali to ne treba da skrene pažnje sa teme. Vučić ipak ima neke možda dvostruke nastupe, kada razgovara s evropskim zvaničnicima to je malo drugačije nego u Ujedinjenim nacijama, kada je možda taj govor na neki način pompezniji, više se obraća i nekim zemljama koje nisu deo Zapada".

Panović ističe i to da je Vučić naglasio da Srbija "nije sluga ni Amerike, ni Rusije".

"Zapad kritikuje zbog te politike, naročito zbog agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, ali kao za nijansu da to nije bilo kao onaj govor, pre toga, u Ujedinjenim nacijama kada je imao to neko  'briksovsko nadahnuće' kada je govorio da oseća neki 'vazduh slobode koji udiše na Ist Riveru', sad je to bilo malo smirenije možda uprkos svoje pompeznosti", kaže on i dodaje:

Euronews Srbija

"S druge strane ono što je jako bitno, Vučić je opet naglasio neku ekvidistancu Srbije, da ona nije sluga ni Amerike ni Rusije i to je stvarno naša ta neka ekvidistanca, što ipak ne bi trebalo da bude tipično za zemlju koja je otvoreno na evropskom putu i to je upravo taj problem da zemlje,  glavne zemlje koje treba da budu naši partneri, to su glavne zemlje Zapada, su one zemlje koje su priznale Kosovo i koje su sponzori njegove nezavisnosti, na tome insistiraju, i to je zaista jedna velika kvadratura kruga, a Srbija, očigledno, nema kapaciteta to da reši", kaže on.

Na pitanje kako on vidi razne reakcije predstavnika vlasti i opozicije na govor predsednika Vučića, Panović isitče da predsednik Vučić vodi računa o položaju Srbije, u ovakvim govorima, koji je ne svrstava ni na jednu od strana geopolitičkih polova.

"Srbija ipak, koliko vidimo zahteve koje traži po pitanju Kosova i koje je izneo predsednik Vučić pre ove sedmice, to su zahtevi koji, u suštini, ne izlaze iz okvira Briselskih sporazuma, odnosno francusko-nemačkog plana ili famoznog Ohridskog sporazuma o Kosovu. I ono što je vrlo interesantno, Marija Zaharova, portparolka Kremlja je podržala te zahteve Vučića za Kosovo, a ti zahtevi su izbori na severu Kosova, povratak srpskih sudija i tužilaca, vraćanje albanskih specijalaca i formiranje konačno famozne Zajednice srpskih opština", ističe Panović.

Njegovo gostovanje u celosti pogledajte u video prilogu.

Milivojević: Predsednik u UN ukazao da treba sprečiti upotrebu sile zarad političkih interesa

Na ovu temu je za RTS govorio karijerni diplomata Zoran Milivojević, koji je ukazao na to da je predsednik Vučić govorio o protivljenju Srbije vojnim rešenjima sukoba, i upotrebi sile, gde je prednost dao poštovanju međunarodnog prava, kao osnova pregovora sukobljenih strana.

Karijerni diplomata Zoran Milovojević rekao je da je predsednik Srbije na sednici Generalne skupštine UN govorio na direktan način i da je ukazao na upotrebu sile u realizaciji političkih ciljeva, kao i na gaženje međunarodnog prava. Jasna poruka je i da nema odustajanja od stava o Kosovu i Metohiji, istakao je Milivojević.

Pandorina kutija nije otvorena gaženjem teritorijalnog integriteta Ukrajine, o kojoj danas govore svi, dok niko ne sme da priča o Srbiji, poručio je predsednik Vučić sinoć u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i naglasio da se nikad nećemo odreći Kosova i Metohije.

Karijerni diplomata Zoran Milovojević ocenio je da je predsednik Vučić svoj govor izneo na više nego aktuelnu temu, a to je upotreba sile u realizaciji političkih ciljeva i gaženje međunarodnog prava.

"Srbija ni dan-danas nije prihvatila nametanje političkih interesa na svoju štetu, ali i na način koji je ignorisao i koji je gazio međunarodno pravo. I mislim da su to glavne poruke iz govora predsednika Vučića. Mislim da je bio mnogo direktniji nego prošle godine“, naveo je Milivojević.

Ocenio je u kontekstu ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku da je danas mir nasušna potreba i smatra da to mišljenje deli velika većina čovečanstva.

Euronews Srbija

 

"Govor predsednika daje mogućnost i prostor da se na argumentima koji su izneti može braniti teza o potrebi vraćanja poverenja u Ujedinjene nacije, vraćanje međunarodnom pravu i pokušaju da se postigne nekakav svetski konsenzus da se spreči zloupotreba ili upotreba sile velikih sila za račun ostvarivanja političkih interesa“, rekao je Milivojević.

Prokomentarisao je da je predsednik na kraju govora poslao poruku malim zemljama da im je ovo prilika da se osveste i da shvate do koje mere to može ići na našem primeru.

Ono što je i za nas važno, kako kaže, je reafirmacija položaja i stava oko Kosova i Metohije.

"Jasna poruka je da nema odustajanja od toga. Podsetio je na Rezoluciju 1244, podsetio na mandat i funkciju Kejfora i Unmika i to na mestu koje je nadležno. Premo tome, ja bih rekao čak da je sve rečeno na jedan direktan način“, kaže Milivojević.

Prema njegovim rečima, nije bilo ništa grubo rečeno, bila je samo istina i to materijalna istina.

Kada je reč o "prozivanju zapadnih sila“, ističe da su same tome doprinele i momenat je da se na to ukaže zbog opasnosti u kojima se nalazi svet u ovom trenutku, upravo zbog ponašanja velikih sila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija